Rusijos kariuomenės samdiniai ir vėl pastebėti ten, kur jų lyg ir neturėtų būti  ()

Rusijos samdiniai mažiausiai kelis mėnesius dirbo Libijoje, atskleidė informaciją „Reuters“ didelės samdomų karių grupuotės vadas Olegas Krinicynas. Samdiniai lankėsi toje šalies pusėje, kurią kontroliuoja JT nepalaikoma šalies valdžia. Antradienį buvo paskelbta, kad Rusijos spec. daliniai užfiksuoti ir Egipte.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak cituojamo O. Krinicyno, kelios dešimtys samdinių Libijoje, generolo Khalifa Haftarao kontroliuojamoje teritorijoje, dirbo iki 2017-ųjų vasario. „Reuters“ pažymi, kad 2016-aisiais samdiniai buvo nukreipti į rytinę Libijos dalį. Pasak šaltinio, jie turėjo išminuoti pramoninį objektą netoli Bengazio. Leidinio pašnekovas atsisakė atskleisti, kas pasamdė „RSB Group“ šiai misijai.

O. Krinicynas taip pat nesutiko atskleisti, ar ši operacija buvo suderinta su JT. Samdinių vadas pažymėjo, kad „RSB Group“ nedirba kartu su Rusijos gynybos ministerija, tačiau „buvo konsultacijų su Užsienio reikalų ministerija“.

O. Krinicynas tikino, kad Rusijos kariuomenės daliniai nedalyvavo kariniuose veiksmuose Libijos teritorijoje. Jis atsisakė nurodyti, kiek žmonių dalyvavo karinėje operacijoje, tačiau paskelbė, kad išminuoti tokį pastatą ir jo apsaugai reikia apie 100 žmonių.

Legalūs tampa, kai reikia įvykdyti slaptas užduotis

Anot „RSB Group“ vadovo, jo karinės kampanijos nariams Libijoje teko susidurti su smogikais. Pasak jo, iš pradžių tie buvo nusiteikę priešiškai, tačiau, kai sužinojo, kad samdiniai iš Rusijos, tapo labiau sukalbami. „Buvo nelabai maloni situacija, tačiau įvaizdis, sukurtas Putino Sirijoje, sužaidė pozityviai. Mes supratome, kad Libijoje Rusiją pasitinka daug geriau, negu kitose šalyse,“ – pasakojo leidiniui pašnekovas.

Reikia pažymėti, kad Rusijos samdinių grupuotės „Vagner“ vadas Dmitrijus Utkinas praėjusiais metais buvo atpažintas tarp asmenų, kurie buvo apdovanoti Kremliuje. Nepaisant visų šių faktų, privati karinė veikla Rusijoje yra nelegali veikla, už tai yra numatyta baudžiamoji atsakomybė, todėl oficialiai įmonės karo veiksmuose užsienyje nedalyvauja.

Rusijos valdžios struktūros nepasidalija Libijos?

Rytų Libijos kariuomenė ir valdžios atstovai pareiškė, kad jie nebuvo informuoti apie „RSB Grupė“ operacijos pradžią. Kh. Haftaras, anksčiau praėjusiais metais vykęs į Kremlių tartis dėl paramos su S. Lavrovu, su „Reuters“ bendrauti nesutiko. Vakarų Libijos valdžia, kurią palaiko JT, nesutiko komentuoti šių pranešimų. „Reuters“ teigimu, V. Putinas bando atstatyti stabilumą Libijoje.

Užsienio diplomatų teigimu, Rusijos URM siekia, kad Kh. Haftaras prisidėtų prie JT palaikomos vyriausybės. Tačiau tam, pasak pašnekovų, priešinasi Rusijos gynybos ministerija. Rusijoje samdytis į užsienyje veikiančius karinius dalinius yra draudžiama įstatymu. Kariuomenėje galima dirbti tik valstybės labui. Tas pats O. Krinicynas anksčiau leidiniui „RBK“ pasakojo, kad Rusijoje tikrų samdinių bendrovių išvis nėra, visos jos savo veiklą legalizuoja užsienyje.

Pastebėti Egipte

Rusijos daliniai buvo pastebėti ir karinėje bazėje Egipte, netoli sienos su Libija, antradienį praneša „Reuters“. Šaltiniai JAV leidiniui patvirtino, kad šalies žvalgyba aptiko „panašius į Rusijos spec. padalinius“ Sidi Barani bazėje, už 100 kilometrų nuo sienos su Libija. Šaltinis Egipto spec. tarnybose patvirtino informaciją. Pasak jo, tai yra 22 rusų kariai, rašoma „Reuters“. Tačiau Egipto kariniuomenė oficialiai informaciją neigia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(8)
(3)
(5)

Komentarai ()