D. Britanijos kariškiams šokas: neliko galimybių apsiginti nuo naujausių Rusijos raketų, tad šalies lėktuvnešiai tapo beverčiais metalo gabalais  (11)

Britų Karališkojo laivyno lėktuvnešiai nesugebėtų sustabdyti naujųjų rusų ultragarsinių „Zircon“ raketų. Anot leidinio „The Independent“ Didžiosios Britanijos gynybos sistema „Sea Ceptor“ gali aptikti ir sunaikinti tik apie 1000 m/s greičiu skriejančias raketas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujausiosios „Zircon“ raketos gali judėti bent penkiskart greičiau už garsą. Techninę revoliuciją rusų karybos mokslininkams pavyko pasiekti varomajai jėgai reikalingą deguonį paėmus iš atmosferos, o ne iš vidinio rezervuaro.

Naujausios technologijos gali pasirodyti jau kitais metais

Rusijos kariuomenės mokslininkų sukurtas ginklas gali būti pradėtas naudoti kariuomenėje jau kitais metais. Anot leidinio juo gali būti apginkluoti tiek „Kirov“ klasės atominis laivas, tiek ir povandeniniai laivai ar bombonešiai.

Skriedamos greičiu, prilygstančiu 1700 m/s – 2050 m/s, šios raketos sugebėtų „apeiti“ naujųjų 60 tūkst. tonų sversiančių ir dar gaminamų lėktuvnešių „HMS Queen Elizabeth“ ir „HMS Prince of Wales“ gynybos sistemas.

Dabartinė Karališkojo laivyno ištobulinta gynybos sistema „Sea Ceptor“ gali numušti tik skriejančias iki 1000 m/s raketas.

Britai galvoja, kaip apsaugoti savo lėktuvnešius

„The Independent“ teigimu tai reiškia, kad abu laivai, nepaisant 7 mlrd. svarų kainos, atsiradus ultragarsinėms technologijoms, gali būti beverčiai ir itin pažeidžiami.

Manoma, kad JAV taip pat yra kuriamos ultragarsinės raketos, tačiau kol kas nėra duomenų apie jų gamybos pradžią.

Nepaisant to, kad „Zircon“ nepasižymės galimybėms pasiekti taikinį iš labai toli – maksimalus atstumas yra 400 kilometrų – tačiau galimybė pasiekti bet kurį laivą verčia šią raketą išskirtinai pavojinga.

Vienas iš britų laivyno vadų „The Sunday People“ pasakojo: „Ultragarsinės raketos yra praktiškai nesustabdomos. Pati lėktuvnešių esmė yra demonstruoti ir užtikrinti jėgą. Tačiau neturint galimybių apsiginti nuo „Zircon“ tipo raketų, lėktuvnešiai turės slapstytis kažkur giliai jūroje už šimtų kilometrų“.

Didžiosios Britanijos gynybos ministerija leidiniui „The Independent“ pateikė oficialų komentarą: „Mes nekomentuojame taikomų gynybos priemonių, tačiau visi galimi pavojai yra nuolat peržiūrimi“.

Nerimas dėl Rusijos ir Vakarų galimo konflikto išlieka didžiausiu nuo pat Šaltojo karo pabaigos. Šį mėnesį 800 britų karių buvo dislokuoti Estijoje, kaip NATO gynybinės programos sustiprinti gynybą nuo Rusijos grėsmės dalis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(78)
(34)
(44)

Komentarai (11)