Kolumbijos narkotikų kontrabandininkai jau naudoja ypatingus, kariniame jūrų laivyne matytus laivus  (4)

Tikriausiai nebėra žmonių, kurie nebūtų ko nors girdėję apie Kolumbijos narkotikų mafiją. Jos gaminami ir parduodami narkotikai leidžia gaujoms uždirbti milijonus, nepaisant stiprių teisėsaugos pastangų užkirsti narkotikams kelią. Dabar kontrabandininkai pirmą kartą pastebėti naudojant ypatingą laivų formą, anksčiau matytą tik kariniame jūrų laivyne. Kuo ji tokia ypatinga?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Narkotikus iš Pietų Amerikos į JAV gabenantys kontrabandininkai anksčiau naudodavo greitaeigius katerius. Jie, žinoma, yra labai greiti ir gali pasprukti nuo patrulių, tačiau juos aptikti yra labai lengva. Todėl praeito amžiaus dešimtajame dešimtmetyje pradėtos naudoti kiek labiau sofistikuotos technologijos. Kolumbijos narkotikų prekeiviai pradėjo gamintis povandeninius ir pusiau povandeninius laivus.

Jie buvo gana primityvūs ir tikrai ne patys saugiausi laivai atviruose vandenyse. Tačiau jie galėjo visiškai ar dalinai panirti, tarsi palįsdami po radarų matymo lauku. Žemas laivų profilis būdavo sunkiai pastebimas ir žiūronų pagalba, o plačiame korpuse tilpdavo didelis brangaus krovinio kiekis. Tačiau šie kateriai turėjo ir stiprų minusą - būdavo lėti ir todėl buvo pagauti ne kartą.

Dabar Gvatemalos policija pirmą kartą pastebėjo naujo tipo kontrabandai vežti naudojamą katerį. Jei iš nuotraukos jis jums jau atrodo įspūdingai, tai nenustebsite sužinoję, kad jo konstrukcija yra nusižiūrėta nuo JAV karinio jūrų laivyno naudojamų katerių.

Šis kateris buvo aptiktas netoli Gvatemalos krantų. Kontrabandininkai pasiėmė jo variklius ir navigacijos įrangą ir katerį apleido. Tai leidžia teisėsaugai daugiau sužinoti apie dabar narkotikų prekeivių naudojamas technologijas.

Šis kateris pasižymi siauru, ilgu ir žemu profiliu. Teoriškai jis gali dalinai panerti - plaukti išlaikydamas didžiąją savo korpuso dalį po paviršiumi, taip išvengdamas daugelio radarų. Siauras profilis reiškia, kad kateris gali plaukti labai greitai, tačiau jame telpa mažiau krovinio. Tai narkotikų prekeiviams nėra didelė problema - net ir toks mažas kateris gali gabenti milijonus dolerių vertą krovinį.

Tokie kateriai dažniausiai naudojami JAV laivyno specialiųjų pajėgų, siekiant įsibrauti į priešo užnugarį, ir katerių lenktynėse. Priešingai nei kiti laivai, šie neplaukia bangų viršumi - jie jas skrodžia kiaurai, tarsi kulkos. JAV turi ginklų kovoti su tokiais laivais, tačiau aišku, kad šis atliko mažiausiai vieną sėkmingą kelionę, kol buvo apleistas dėl nežinomų priežasčių.

Ekspertai teigia, kad Kolumbijos narkotikų prekeiviai ir JAV teisėsauga įsivėlė į technologijų kovą. Vos tik sienos apsaugos pareigūnai išmoko sugauti greitaeigius katerius, kontrabandininkai perėjo prie lėtesnių, bet sunkiai pastebimų laivų. Spėjama, kad tokie siauro profilio kateriai yra kontrabandininkų ateitis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(48)
(0)
(48)

Komentarai (4)