Manote, kad JAV priešraketinės gynybos sistema nepramušama? Ją nugalėti gali paprasti balionai (Video)  (5)

JAV pastaruosius keletą metų investuoją į sofistikuotas priešraketinės gynybos sistemas. Teigiama, kad jos  gali numušti balistines raketas šioms dar nepriartėjus, todėl JAV teritorija yra apsaugota. Visgi, vienas senas vaizdo įrašas atskleidžia, kaip šias sudėtingas technologijas galima įveikti visai primityviomis priemonėmis, rašo Businessinsider.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Balistinės raketos gali būti numušamos dar prieš joms sugrįžtant į atmosferą. Tai – jau daug kartų išbandyta technologija, kainavusi milijardus dolerių. Visgi, apie ją žino ir priešiškos valstybės, todėl šį nematomą kupolą karo atveju būtų bandoma pralaužti. Ar tai įmanoma? Manoma, kad ne tik, kad įmanoma, bet tam net nereikia kokių nors brangių, itin pažangių technologijų.

Kuomet kovinė galvutė atsiskiria nuo raketos-nešėjos, jį iš tikrųjų gali būti numušta egzistuojančiomis priešraketinės gynybos sistemomis. Paleista raketa pakyla į reikiamą aukštį, suranda kovinę galvutę ir ją sunaikina. Bet šį principą galima nugalėti dviem būdais. Pirmasis, apie kurį žinoma nuo praeito amžiaus pabaigos, savaime prisipučiantys balionai.

Kuomet kovinė galvutė atsiskiria nuo raketos, ją gali apsupti savaime prisipučiantys balionai. Galima nueiti dar toliau – juos šildyti nedidelėmis baterijomis. Kovinę galvutę turinčios numuši raketos beveik neturi šansų atskirti, kuris balionas neša mirtiną ginklą. Net nereikia aiškinti, kad ši idėja, apie kurią kalbama nuo pat praeito amžiaus pabaigos, yra nesunkiai įgyvendinama visų valstybių, kurios turi pajėgumus gaminti balistines raketas.

Senas vaizdo įrašas, rodantis, kaip JAV priešraketinės gynybos sistema gali būti apgauta

Kitas būdas įveikti sofistikuotą priešraketinės gynybos sistemą – daugybės kovinių galvučių paleidimas vienu metu. Įsivaizduokite, kad atmosferą palikusi raketa paleidžia ne vieną, o keliasdešimt mažesnių kovinių galvučių. Aišku, jos nebūtų tokios tikslios, tačiau galėtų vienu metu pulti pakankamai didelį plotą. Vėlgi, dėl jų pasiskirstymo priešraketinės gynybos sistema visų išgaudyti tiesiog negalėtų.

Tai negi nėra išeičių ir milijardus kainavusios priešraketinės gynybos sistemos yra visiškai bevertės? Ne visai taip. Tikimasi, kad jos balistines raketas gali numušti pakankamai anksti, kol kovinės galvutės atskyrimas nespėjo atlikti kokių nors apgaulingų triukų. Visgi, gynybos ekspertai teigia, kad numušti branduolinį užtaisą nešančias raketas ar, juo labiau, atsiskyrusias kovines galvutes, yra neįtikėtinai sunku, todėl technologiją reikia tobulinti ir stengtis užkirsti kelią raketos paleidimui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(19)
(6)
(13)

Komentarai (5)