Šiaurės Korėja pagaliau pasiekė tai, ko taip bijojo kaimyninės šalys: lieka laukti atsako ir tolesnių žingsnių (Video)  ()

Šiaurės Korėja antradienį paleido balistinę raketą, pranešė Pietų Korėjos ir JAV kariškiai. Tą patvirtino ir pati Šiaurės Korėja.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiaurės Korėja antradienį paskelbė sėkmingai išbandžiusi tarpžemyninę balistinę raketą, o šis pasiekimas yra dešimtmečius puoselėtų ambicijų kulminacija.

Vis dar abejojama, ar Šiaurės Korėja pajėgi pasigaminti pakankamai mažų branduolinių užtaisų, kad juos būtų galima sumontuoti raketos kovinėje galvutėje.

Be to, Pchenjanas veikiausiai dar nėra sukūręs technologijos, leidžiančios kovinei galvutei pakartotinai įskrieti į Žemės atmosferą ir tiksliai smogti pasirinktam taikiniui.

Tačiau ši izoliuota skurdi valstybė padarė didelę pažangą kuriant raketų technologijas nuo Kim Jong Uno atėjimo į valdžią. Jaunasis lyderis prižiūrėjo tris branduolinių užtaisų bandymus ir daugybę raketų bandomųjų paleidimų.

„Istorinį“ raketos „Hwasong 14“ bandymą stebėjo šalies lyderis Kim Jong Unas, per specialią laidą paskelbė valstybinė Korėjos televizija.

Šis bandymas įvykdytas praėjus kelioms dienoms po Pietų Korėjos naujojo lyderio Moon Jae-ino ir JAV prezidento Donaldo Trumpo pirmojo susitikimo, per kurį buvo aptartas Pchenjano keliamos grėsmės klausimas.

Be to, raketa buvo paleista Jungtinėms Valstijoms švenčiant savo Nepriklausomybės dieną ir papildė virtinę provokacijų, didinančių įtampą dėl branduolinių ginklų turinčios Šiaurės Korėjos ginklavimosi ambicijų.

„Neatpažinta balistinė raketa“ buvo paleista iš vietovės netoli Panghjono Šiaurės Pjongano provincijoje, sakoma Pietų Korėjos kariuomenės Jungtinio štabų vadų komiteto pranešime. Ji nukrito Japonijos jūroje, nuskriejusi „kelis šimtus kilometrų“.

JAV Ramiojo vandenyno štabas nurodė, kad ši vidutinio nuotolio raketa buvo sekama 37 minutes. Šiaurės Amerikai ji pavojaus nesukėlė.

„Dirbame su savo tarpžinybiniais partneriais, kad pateiktume išsamesnį įvertinimą. Toliau atidžiai stebime Šiaurės Korėjos veiksmus. JAV Ramiojo vandenyno štabas palaiko mūsų tvirtus kaip geležis įsipareigojimus mūsų sąjungininkių – Korėjos Respublikos ir Japonijos – saugumui“, – sakoma Amerikos kariškių pranešime.

Tokijo gynybos ministerijos atstovė sakė naujienų agentūrai AFP, kad raketa nukrito Japonijos išskirtinėje ekonominėje zonoje – 200 jūrmylių (370 km) pločio priekrantės juostoje.

Reaguodamas į dar vieną Šiaurės Korėjos atliktą balistinės raketos badymą, JAV prezidentas teigia, kad dėl to atėjo metas Kinijai imtis ryžtingų veiksmų. Kaip socialiniame tinkle „Twitter“ rašė Donaldas Trumpas, „šias nesąmones reikia baigti kartą ir visiems laikams“. Amerikos lyderis klausė, ar „Šiaurės Korėjos lyderis neturi nieko geresnio veikti gyvenime“.

JAV kariuomenė patvirtino, kad Pchenjano paleista raketa nukrito Japonijos teritoriniuose vandenyse. Pirmadienį kalbėdamas su Kinijos prezidentu, D. Trumpas jį įspėjo, kad dėl Šiaurės Korėjos Amerika pasiruošusi imtis vienašališkų veiksmų.

Japonijos ministrų kabineto vyriausiasis sekretorius Yoshihide Suga sakė, kad raketa skriejo neįprastai ilgai – „apie 40 minučių“.

„Šis balistinės raketos paleidimas negali būti toleruojamas, ir Japonija pareiškė griežtą protestą Šiaurės Korėjai bei jį pasmerkė“, – jis sakė per spaudos konferenciją.

Japonijos premjeras Shinzo Abe sakė žurnalistams: „Šis paleidimas aiškia rodo, kad grėsmė padidėjo.“

JAV, Japonijos ir Pietų Korėjos lyderiai surengs pasitarimą per šią savaitę Vokietijoje vyksiantį Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimą, pridūrė Sh. Abe.

„Taip pat raginu (Kinijos) prezidentą Xi Jinpingą ir (Rusijos) prezidentą (Vladimirą) Putiną imtis konstruktyvesnių priemonių“, – pridūrė jis.

Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-inas, pasisakantis tiek už dialogą su Šiaurės Korėją, tiek už sankcijas, praeitą savaitgalį apsilankė Vašingtone ir susitiko su D. Trumpu. Jis taip pat pasmerkė naujausią raketos bandymą ir sakė, kad tai yra „neatsakinga provokacija“.

„Neprotinga“

Vašingtonas, įsipareigojęs užtikrinti Pietų Korėjos saugumą, laiko šioje šalyje daugiau kaip 28 tūkst. karių, turinčių ginti ją nuo komunistinės kaimynės.

Anksčiau šiais metais labai padidėjo nerimas, kad Korėjos pusiasalyje gali įsiplieksti ginkluotas konfliktas, kai D. Trumpo administracija užsiminė, jog yra svarstoma galimybė imtis karinių priemonių.

Jungtinės Valstijos taip pat įtūžo dėl Šiaurės Korėjos kalinto Otto Warmbier mirties. Šis amerikietis studentas Pchenjano buvo kalinamas apie pusantrų metų, o birželį grąžintas namo ištiktas komos ir galiausiai mirė.

D. Trumpas vylėsi, kad Kinija padidins spaudimą Pchenjanui, naudodamasi įtaka savo diplomatinei sąjungininkei.

Praeitą savaitę jis pareiškė, kad Pekino pastangos žlugo, bet po naujausio raketos bandymo tviteryje parašė: „Galbūt Kinija imsis sunkių veiksmų prieš Šiaurės Korėją ir kartą bei visiems laikams baigs šią nesąmonę!“

Tačiau viena buvusi demokratės Hillary Clinton užsienio politikos patarėja perspėjo, kad tokie D. Trumpo komentarai gali susilpninti JAV karinio potencialo įtikinamumą ir iškelti klausimų dėl Vašingtono įsipareigojimų savo sąjungininkams Seule ir Tokijuje.

Ji pridūrė: „Veltis į kovą tviteryje su branduolinių ginklų turinčiu diktatoriumi nėra protinga – tai nebėra televizijos realybės šou.“

Pchenjanas tvirtina, kad branduoliniai ginklai jam reikalingi apsiginti nuo invazijos grėsmės. Keli Jungtinių Tautų sankcijų paketai nesustabdė Šiaurės Korėjos režimo ambicijų sukurti tarpžemyninę balistinę raketą (ICBM), kuri galėtų nešti branduolines kovines galvutes ir smogti taikiniams Jungtinių Valstijų žemyninėje dalyje.

Reaguodamas į naujausią bandymą Moon Jae-inas sušaukė Pietų Korėjos nacionalinio saugumo tarybos posėdį.

Įvertino ekspertai

Šiaurės Korėjos antradienį paleistos balistinės raketos pasiektas aukštis „smarkiai viršijo“ 2,5 tūkst. km, pranešė Japonijos gynybos ministerija, o analitikai sako, kad, pagal teoriškai pasiekiamą nuotolį, šis aparatas priskirtinas prie tarpžemyninių balistinių raketų (ICBM).

„Nustatyta, kad raketa pasiekė daug didesnį negu 2,5 tūkst. km aukštį, skrido apie 40 minučių, įveikė 900 km ir nukrito Japonijos jūroje, mūsų šalies išskirtinėje ekonominėje zonoje“, – sakoma ministerijos pranešime.

„Štai ir viskas. Tai yra ICBM“, – sakė Kalifornijos mieste Monterėjuje įsikūrusio Midlberio tarptautinių studijų instituto Rytų Azijos branduolinių ginklų neplatinimo programos direktorius Jeffrey Lewisas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(8)
(0)
(8)

Komentarai ()