IT gigantų vadovai žino kažką daugiau nei paprasti žmonės? Štai kaip jie auklėja savo vaikus, o jų draudimai lietuviams turėtų sukelti šoką  (10)

Kai Steve'as Jobsas vadovavo „Apple", jis draudė savo vaikams pernelyg ilgai sėdėti prie „iPad". Kodėl?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kai „New York Times" korespondentas Nikas Biltonas per vieną interviu paklausė Jobso: „Tikriausiai jūsų vaikai eina iš proto dėl „iPad"?“, gavo tokį atsakymą: „Jie juo beveik nesinaudoja. Namuose mes ribojame laiką, kurį vaikai praleidžia priešais ekranus“.

Žurnalistą apstulbino tokia reakcija. Jam kažkodėl atrodė, kad Jobso namai apstatyti gigantiškais jutikliniais ekranais, o „iPad" jis tikriausiai dalija svečiams vietoje saldainių. Tačiau buvo visiškai ne taip.

Apskritai dauguma technologinių kompanijų vadovų ir verslininkų iš Silicio slėnio riboja laiką, kurį jų vaikai praleidžia priešais ekranus, ar tai būtų kompiuteriai, išmanieji telefonai ar planšetės.

Jobso šeimoje netgi egzistavo draudimas naudoti tuos aparatus naktimis ir išeiginėmis dienomis. Analogiškai elgiasi ir kiti technologijų pasaulio guru.

Tai gali pasirodyti keista. Tačiau, iš viso sprendžiant, galbūt IT gigantų vadovai žino kažką daugiau nei paprasti žmonės.

Krisas Andersonas, buvęs „Wired" redaktorius, kuris dabar yra „3D Robotics" vykdomasis direktorius, apribojo savo šeimai naudojimąsi minėta aparatūra ir netgi nureguliavo ją tokiu būdu, kad kiekvienu tokiu aparatu negalima būtų naudotis ilgiau nei porą valandų per parą.

„Mano vaikai apkaltino mane ir žmoną tuo, kad mes pernelyg susirūpinę technologijų daroma įtaka. Jie sako, kad niekam iš draugų tėvai aparatais naudotis nedraudžia“, – pasakoja jis.

K. Andersonas turi penkis vaikus, jiems nuo 6 iki 17 metų, ir šie apribojimai galioja visiems.

„Taip yra dėl to, kad aš, kaip niekas kitas, įžvelgiu pavojų, kuris kelia pernelyg dideliu įsitraukimu į internetą. Aš žinau, su kokiomis problemomis susidūriau pats ir nenoriu, kad tų pačių problemų turėtų mano vaikai“, – paaiškino jis.

Interneto pavojais K. Andersonas laiko nerelevantišką turinį ir galimybę, kad vaikai taps priklausomi nuo naujų technologijų lygiai taip pat, kaip tapo priklausomi dauguma suaugusiųjų.

Kai kas žengia dar toliau. Aleksas Konstantinopolis, „OutCast Agency" direktorius sako, kad jo penkiametis sūnus apskritai nesinaudoja technikos įrenginiais paprastomis dienomis. Du kiti vaikai, kuriems yra 10 ir 13 metų, gali naudotis planšetėmis ir kompiuteriais namuose ne ilgiau kaip pusvalandį per dieną.

Evanas Viljamsas, „Blogger" ir „Twitter" įkūrėjas, teigia, kad dviem jo sūnums irgi galioja tokie apribojimai. Jų namuose šimtai popierinių knygų ir vaikai gali skaityti jas kiek tik nori. O štai su planšetėmis ir išmaniaisiais telefonais viskas sudėtingiau – jie gali naudotis jais ne ilgiau kaip valandą per dieną.

Tyrimai rodo, kad vaikai iki dešimties metų amžiaus ypatingai imlūs naujoms technologijoms ir praktiškai tampa nuo jų priklausomi.

Taip, kad S. Jobsas buvo teisus: tyrinėtojai teigia, kad vaikams negalima leisti naudotis planšetėmis ilgiau nei pusvalandį per dieną, o išmaniaisiais telefonais – ilgiau nei dviems valandoms per dieną.

10–14 metų vaikams kompiuteriais naudotis galima, bet tiktai atliekant namų darbus.

Apskritai IT draudimų mada vis giliau smelkiasi į amerikiečių namus. Kai kure tėvai draudžia savo vaikams naudotis paaugliams skirtais socialiniais tinklais (pavyzdžiui, „Snapchat").

Tai leidžia nesijaudinti dėl to, ką vaikai deda į internetą. Juk neapgalvoti įrašai, palikti vaikystėje, gali pakenkti jų autoriams suaugus.

Mokslininkai teigia, kad amžius, kai galima nuimti IT draudimus – 14 metų. Nors K. Andersonas netgi savo šešiolikmečius vaikus atribojo nuo ekranų miegamuosiuose. Nuo visų – netgi TV ekranų.

Dikas Kostolo, „Twitter" vykdomasis direktorius, leidžia savo paaugliams vaikams naudotis prietaisais tiktai svetainėje ir neleidžia neštis jų į savo kambarius.

Kuo gi užimti savo vaikus?

Knygos apie S. Jobsą autorius kalba, kad „gadžetus", su kuriais asocijuojasi Jobso vardas, jis lengvai pakeitė bendravimu su vaikais ir aptarinėjo su jais knygas, istoriją – viską iš eilės. Ir niekam iš vaikų per tuos pokalbius su tėvu nekildavo noras išsitraukti „iPhone" ar „Ipad".

Rezultatas – vaikai užaugo nepriklausomi nuo interneto. Taip, kad galvokime ir apie savo vaikus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Šeima ir namai
Šeima ir namai
(129)
(5)
(124)

Komentarai (10)