Kinija baiminasi, kad Šiaurės Korėja susprogdins kalną - tunelių sistema bandymų poligone jau griūva  (2)

Tarptautinė bendruomenė sunerimo po pastarojo Šiaurės Korėjos branduolinio ginklo bandymo. Panašu, kad šalis visiškai nesiklauso nei raginimų, nei grasinimų. Tačiau Kinija baiminasi ne galimos atakos, o kad Šiaurės Korėja netyčia susprogdins kalną. Kodėl tai būtų taip grėsminga?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiaurės Korėjos branduolinio ginklo bandymai atliekami po tunelių sistema po kalnu, esančiu šalies Šiaurėje - toliau nuo pagrindinių valstybinių centrų ir Pietų Korėjos. Pastarasis bandymas sukėlė stiprų žemės drebėjimą, juntamą ir Kinijoje, ir kaimyninėje Rusijoje. Ekspertai mano, kad pakartotiną drebėjimo bangą sukelė ne kas kitas kaip įgriūvantis kalno gabalas.

Kinija baiminasi, kad vieną kartą kalnas paprasčiausiai neatlaikys ir įgrius į tunelių sistemą, kurioje ir vykdomi bandymai. Tai būtų ir ekologinė katastrofa, tačiau šalis bijo dėl to, kad atsivėręs bandymų poligonas į atmosferą paleistų toksiškų radioaktyvių dulkių debesis. Kol kas, nors šiokia tokią įgriuva užfiksuota, jokia radiacija nei Kinijos, nei Japonijos nepasiekė.

Problema yra ta, kad Šiaurės Korėja taupo pinigus. Bandymai vertikaliuose tuneliuose būtų kur kas saugesni ir taip stipriai nežalotų kalno. Tačiau šalis ir toliau naudoja horizontalius tunelius, kurie sprogimo metu silpnina kalno pamatą ir grasina jį visai nugriauti. Pastebima, kad Šiaurės Korėja šiuo metu kasa dar porą tunelių - tai reiškia, kad artimiausiu metu bus atliktas dar bent vienas braduolinio ginklo bandymas.

Sekmadienio bandymas, kurio metu buvo susprogdintas bent 10 kartų galingesnis užtaisas už tą, kuris kadaise buvo numestas and Hirošimos, Šiaurės Korėjos buvo nušviestas kaip didžiulė sėkmė. Japonijos seismologai patvirtino, kad sprogimo sukeltas žemės drebėjimas buvo bent 10 kartų stipresnis už prieš tai vykdytų bandymų pasėkmes. Radiacijos atmosferoje nei Kinijoje, nei Japonijoje kol kas nepastebėta, nepaisant to, kad dalis kalno tikrai įgriuvo.

Kinijos ekspertai neprognozuoja, kas nutiktų, jei Šiaurės Korėja kalną tikrai susprogdintų dėl savo netobulų tunelių sistemų. Visgi, tikriausiai be evakuacijos apsieita nebūtų. Kinija nėra didelė Šiaurės Korėjos branduolinės programos šalininkė ir nuolat kartoja, kad būtina pasiekti susitarimus, reikalingus išvengti karo. Tačiau Šiaurės Korėja, atrodo, neklauso autoritetų ir jau ruošiasi dar vienam bandymui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(27)
(2)
(25)

Komentarai (2)