Ar galėtų JAV subombarduoti Šiaurės Korėją atominėmis bombomis, nepradėdama pasaulinio karo?  (6)

JAV Gynybos ministerijos pareigūnai po truputėlį demonstruoja norą ribotu masteliu panaudoti branduolinius ginklus prieš Šiaurės Korėją. Nieko nuostabaus, kad tai bloga idėja.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiaurės Korėjos šią savaitę atlikti galingiausių iki šiol branduolinių ginklų bandymai supurtė ne vien seismografus. Panašu, dabar žmonių teisių negerbiantis paranojiškas diktatorius turi branduolinį ginklą.

Tai kelia nerimą žinant, kad 10 kartų galingesnis už ankstesnįjį bandymą sprogimas galėjo būti sukeltas pirmosios dviejų stadijų vandenilinės bombos. Toks dizainas gali miestą paversti dulkėmis ir skaičiuojant kilotonomis, lengviau sutalpinti į raketą.

Todėl kai kas siūlo preventyviniu smūgiu baigti neužtikrintumą ir išvaduoti ilgai kentėjusius korėjiečius. JAV gynybos sekretorius Jamesas Mattisas šią savaitę pažadėjo, kad „bet kokia grėsmė JAV teritorijoms (ar) mūsų sąjungininkams sulauks galingo karinio atsako“.

Atsakymas į „grėsmę“, ne tik ataką, atrodo kaip prevencija. „Nesiekiame visiškai sunaikinti Šiaurės Korėjos, bet turime daug galimybių tai atlikti“, pridūrė jis. Tai skamba kaip žvanginimas branduoliniu ginklu.

Išsipildančios baimės

Bet pažvelgus atidžiau, tai neatrodo kaip protinga mintis. Šiaurės Korėja savo branduolinius ginklus kūrė, siekdama atgrasyti JAV nuo tokios atakos. Tai būtų viena proga šalies lyderiui Kim Džongunui juo pasinaudoti. Jeigu JAV pirmuoju smūgiu nesunaikintų visų Šiaurės Korėjos branduolinių ginklų – atsimenant, kad netgi nežinome, kiek jų yra, tai atlikti būtų sudėtinga – jo branduolinio antpuolio baimės išsipildytų.

Labiau tikėtina, kad JAV griebtųsi įprastinės ginkluotės, sako James Acton iš Tarptautinės taikos Carnegie fondo Vašingtone, Kolumbijos apygardoje. „Labiausiai nerimauju, kad Šiaurės Korėja panaudotų branduolinius ginklus, atsakydama į JAV ataką,“ sako jis. „Jeigu Kimas manys, kad kilo pavojus jo režimui, toks desperatiškas bandymas sustabdyti JAV nebūtų iracionalus.“

Bet net jei JAV pasisektų pirmuoju smūgiu sunaikinti Šiaurės Korėjos branduolinius ginklus, Kimas galėtų pateikti atsaką įprastine ginkluote. Manoma, Šiaurės Korėja turi 10 00015 000 artilerijos pabūklų ir daugiau nei 1000 trumpo nuotolio SCUD tipo balistinių raketų, nutaikytų į vos už 56 kilometrų nuo sienos esančią Pietų Korėjos sostinę Seulą, sako Paulas Ingramas iš Britanijos ir Amerikos saugumo informacijos tarybos Londone. Be to jis turi cheminių ginklų.

Nesutariama, kiek iš Seule gyvenančių 25 milijonų žmonių šis arsenalas galėtų nužudyti, bet strategai tvirtina, kad atsakomoji Pietų Korėjos ir JAV ugnis artilerijos baterijas sunaikintų per dieną ar dvi, ir Šiaurės Korėja būtų atvira įsiveržimui žeme. Tad, kam jas laikyti? Patrankų, kaip ir branduolinių ginklų, paskirtis yra atbaidyti: nepulkite mūsų ir mes jų nepanaudosime.

Paskutiniojo teismo dienos raketos

Visatai rodo, kad preventyvinis smūgis Šiaurės Korėjai pateisintų jos nuogąstavimus, o ne juo išspręstų. Bet tikroji rizika būtų precendentas, kad ir kuri pusė jį įvykdytų.

„Pirminis barjeras, saugantis nuo branduolinių ginklų anarchijos, yra norma nenaudoti jų mūšio lauke,“ sako Michael Krepon iš Stimsono centro Vašingtone. „Jei Šiaurės Korėja krizė išaugins branduolinius grybus, tokių ginklų panaudojimo barjeras kitoms šalims pažemės,“ pažymi jis.

Tai nebūtinai reiškia branduolinių atakų krušą. Kreponas baiminasi branduolinių bandymų atnaujinimo visame pasaulyje, ir mažesnių kovos lauko branduolinių ginklų, kurių panaudojimas daug labiau tikėtinas, nei milžiniškų apokaliptinių raketų, likusių nuo Šaltojo Karo laikų. „Mes atvertume pragaro vartus“, sako jis.

Tačiau žmonės galvoja apie branduolinio ginklo panaudojimą pirmą kartą po 1945 m. Pietų Korėjos gynybos ministras šią savaitę pasiūlė peržiūrėti JAV 1991 metų sprendimą pašalinti savo mažas „taktines“ branduolines raketas iš Pietų Korėjos. JAV analitikai paskaičiavo, kad neseniai patobulinta JAV kovinė galvutė, nenužudydama daug žmonių, galėtų sunaikinti Šiaurės Korėjos branduolinį arsenalą, detonuodama pernelyg aukštai, kad sukeltų gruntą, bet pakankamai žemai, kad sunaikintų bunkerius.

Tačiau tokia situacija praktiškai užtikrintai eskaluotųsi, pažymi Kreponas. Kiti paranojiški masiniai žudikai, kaip Stalinas ir Mao buvo sulaikomi atgrasymu, atsako už bet kokią branduolinę ataką baime, lėmusią branduolinę taiką nuo pat 1945-ųjų. Žinoma, JAV su savo 1240 parengtų branduolinių galvučių, gali atgrasyti nedidelę šalį, turinčią vos kelias, sako jis. Nieko nedarymas gali nervinti. Bet tai gali būti vienintelis būdas.

Debora MacKenzie
newscientist.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(30)
(7)
(23)

Komentarai (6)