Kūju ir pjautuvu „pasipuošusios“ oro linijos susirūpino savo įvaizdžiu - kratosi „storų, senų ir bjaurių“ palydovių  (1)

Praėjus kone 100 metų po Rusijos revoliucijos, kurioje buvo garbinamas lygiateisiškumas, nacionalinė šalies skrydžių bendrovė „Aeroflot“ sumanė kiek keistą įvaizdžio gerinimo strategiją. Bendrovė nusprendė susieti stiuardesių drabužių dydį su gaunamu darbo užmokesčiu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Buvau visiškai šokiruota. Kaip jie gali sumažinti tavo atlyginimą vien dėl to, kad esi apkūni?“ – piktinosi septynerius metus bendrovėje dirbusi Jevgenija Magurina.

Moteris pasakoja, kad darbovietės vadovai sutartinai tikino, kad stiuardesės „sėkmė“ priklauso nuo jos kūno apimčių.

„Tai mane tikrai labai įžeidė“, – dalijosi ilgametė stiuardesė.

Moteris pasakojo, kad dar praėjusiais metais visi įgulos nariai buvo „pamatuoti“ ir nufotografuoti.

„Išgirdau, kad mano skruostai pernelyg apvalūs, o krūtinė per didelė, todėl turėčiau dėvėti sportinę liemenėlę“, – detales apie bendrovės politiką pasakojo moteris.

Kitą mėnesį J. Magurina pastebėjo, kad jai buvo sumokėtas mažesnis nei įprasta darbo užmokestis. Stiuardesė taip pat suprato, kad ji nebeįtraukta į tolimuosius (daug pelningesnius) reisus.

Nuėjusi pas vadovus moteris sužinojo, kad ji neatitinka bendrovės numatyto „dydžio limito“. Remiantis „Aeroflot“ standartais, didžiausias stiuardesėms leidžiamas drabužių dydis buvo 48 (14 europietiško dydžio atitikmuo).

J. Magurina pasakojo, kad su šimtais jos kolegių buvo pasielgta taip pat.

Rusė juokavo, kad vietoje kelionių į Niujorką „storoms, senos ir bjaurioms“ stiuardesėms buvo palikti skrydžiai virš Rusijos miestų, ten, kur jų niekas nemato...

Kai „Aeroflot“ sumažino J. Magurinos atlygį 30 proc., moteris nusprendė darbovietę paduoti į teismą.

„Išvaizda jiems yra svarbiausias dalykas. Tačiau stiuardesė visų pirma yra pagalbininkė ir gelbėtoja lėktuvo kabinoje. Įsivaizduokite, jei jie tokius pačius reikalavimus pateiktų teisėjams ar gydytojams? Būtų absurdiška“, – piktinosi moteris.

Teisme „Aeroflot“ griežtai neigė diskriminuojanti savo darbuotojas.

Bendrovės advokatai bandė teisinti vidinę politiką – aiškino, kad kiekvienas papildomas kilogramas orlaivyje kainuoja daugiau kuro. „Aeroflot“ atstovai taip pat patikino teismą, kad ši praktika susijusi ir su siaurais takeliais tarp lėktuvo kėdžių.

„Tokiu būdu buvo rūpinamasi stiuardesių sveikata, ne tik išvaizda“, – situaciją glaistė teisininkai.

Tačiau teisėja nusprendė, kad nacionalinės bendrovės vidinė politika buvo netinkama ir negalima.

Tikiuosi, mano laimėjimas parodys pavyzdį ir moterys bus drąsesnės gindamos savo teises. Jie manė, kad susitaikysime su tuo, tačiau toks elgesys labai stipriai įžeidė“, – sakė J. Magurina.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(15)
(1)
(14)

Komentarai (1)