Beveik berėmiai išmanieji telefonai - kaip juos galima būtų skirstyti, kuo skiriasi „bezel-less“ nuo „tri-bezel-less“ ir charakteringi pavyzdžiai (Foto)  ()

Išmaniųjų telefonų ekranai per pastaruosius metus pasikeitė kone neatpažįstamai. Mada, kurią pradėjo Kinijos kompanija „Xiaomi“, kuomet pristatė pirmąjį beveik berėmį „Mi Mix“ modelį, tęsiasi iki šiol. Dauguma gamintojų jau yra pristatę bent po vieną tokį telefoną. Tačiau tarp tos daugumos galima rasti daugybę skirtumų – vienų įrenginių ekranas dengia du kraštus, tačiau turi ganėtinai didelius tuščius tarpus tiek viršuje tiek apačioje, o kitų ekranas dengia net visus 3 kraštus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokia sumaištis įnešą painiavos, kuomet reikia sudarinėti įvairių telefonų reitingus - technologijos.lt jau skelbė TOPą Ką rinktis, jei norite pigiausių berėmių išmaniųjų telefonų: geriausi modeliai nuo 92€ iki flagmanų konkurentų už 400€ ir daugiau ir iš karto sulaukė skaitytojų abejonių, ar tikrai visi tame reitinge esantys telefonai priklauso berėmiams modeliams. 

Šiandien pabandykime išsiaiškinti kas iš tikrųjų yra tie vadinamieji „bezel-less“ ekranai ir į kokias kategorijas juos būtų galima suskirstyti pagal tai kokias kraštines dengia vaizdą rodantis ekranas. Pradėkime nuo įrenginių, kurie turi sąlyginai didžiulius tuščius plotus tiek viršuje tiek ir apačioje.

Standartiniai berėmiai telefonai su „bezel-less“ ekranais

Praėjusių metų viduryje kai kurie Kinijos gamintojai pradėjo siūlyti išmaniuosius telefonus su kiek siauresniais rėmeliais („narrow bezel“). Vienas pirmųjų tokių telefonų tuomet buvo „Elephone P9000“, kuris ekrano šonuose turėjo itin siaurus rėmelius.

Tiesa, įrenginio viršutinė ir apatinė dalis išliko iš esmės nepakitusi nuo to, kas dar praėjusiais metais iš esmės buvo laikoma standartu. Tačiau tokie telefonai yra gaminami iki šiol ir jie ne veltui patenka tarp beveik berėmių.

Atrodytų, kad kaip ir akivaizdu, jog tokie išmanieji kaip „Ulefone Future“, „Nubia Z17“ ar „Oppo R9 Plus“, kurie buvo paminėti mūsų apžvalgoje apie berėmius telefonus, išties turi ganėtinai nemenkus rėmelius tiek viršuje, tiek apačioje.

Tačiau jie taip pat patenka į „bezel-less“ telefonų kategoriją. Kaip bebūtų, tačiau šie išmanieji tikrai skiriasi nuo standartinių, o jų ekranas kone visiškai uždengia įrenginio šonines briaunas.

Žiūrint labai pretenzingai, tenka sutikti, jog toks sprendimas ne visiškai atitinka šių dienų mados tendencijas, tačiau tai iš tikro yra protingas pasirinkimas ir tokie telefonai turi nepaneigiamų privalumų. 

Visų pirma gamintojas neliečia viršutinės įrenginio dalies, kurioje dažniausiai būna įmontuota priekinė kamera, garsiakalbis, blykstė ar artumo jutiklis. Taip nenukenčia visų šių komponentų veikimo kokybė, kaip nutiko su „Xiaomi Mi Mix“.

Jeigu naikiname viršutinę telefono dalį, reikia ieškoti kur sutalpinti šiuos komponentus ir sukti galvą, ar tai įtiks vartotojui, kuris ketina įsigyti įrenginį.

Verta atkreipti dėmesį ir į tai, jog tokiuose telefonuose nesikeičia ir apatinė dalis – joje, kaip ir daugumai įprasta, galima rasti namų mygtuką ir/ar navigacijos mygtukus. O priekyje esantis namų mygtukas yra pats patogiausias kasdieniam naudojimui. Tad jeigu svarbu ergonomika ir patikimas prikinės kameros bei garsiakalbio darbas, bet norite siaurų rėmelių, nerasite nieko geriau už telefonus su „bezel-less“ ekranais. 

Naujoji mada su „tri-bezel-less“ telefonų ekranais

Kaip bebūtų, tačiau telefonai su „bezel-less“ ekranais nėra itin populiarūs po to kai 2016 metų pabaigoje buvo pristatytas „Xiaomi Mi Mix“.

Taip, šis modelis turėjo problemų su garsiakalbiais, kadangi telefone buvo atsisakyti fizinių garsiakalbių, tačiau kaip ir buvo galima tikėtis – sukėlė tikrą revoliuciją. Būtent tokio tipo telefonus galima laikyti „tri-bezel-less“ įrenginiais – tai reiškia, jog tokių išmaniųjų trys kraštinės beveik pilnai uždengtos ekranu.

Pats paprasčiausias tokių telefonų sprendimas - nejudinti viršutinės telefono dalies ir naikinti apatinį tuščią plotą. Tokiu atveju namų mygtukas su pirštų antspaudų skenerių keliauja į galinę telefono pusę arba į šoninę kraštinę. Tačiau tokiu sprendimu jau niekuo nenustebinsi, nes taip darė praėjusių metų flagmanai, o štai „Xiaomi Mi Mix“ pažengė dar toliau - iš esmės panaikino viršutinio rėmelio dalį ir iki minimumo sumažino apatinę. Pirštų atspaudų jutiklį iškėlė į galinę sienelę, tačiau visiškai panaikinti apatinio rėmelio nesugebėjo - čia teko iš viršaus perkelti priekinę kamerą. Štai taip ir atsirado „tri-bezel-less“ telefonai.

Po pirmojo „Mi Mix“ modelio pasirodymo prekyboje praėjo labai nedaug laiko ir rinkoje pasirodė tokie įrenginiai kaip „Doogee Mix“, „Elephone S8“, „Bluboo S1“ ar „Leagoo KIICAA Mix“, kurie viršutinėje ir abiejuose šonuose iš esmės yra beveik pilnai padengti ekranu. Tokio tipo modelius yra pagaminęs kone kiekvienas bent kažkiek žinomas Kinijos gamintojas.

Tokio tipo modeliuose dažniausiai priekinė kamera būna perkelta į apačią ir ją galima naudoti tik apvertus išmanųjį telefoną, o garsiakalbis išlieka viršuje, tačiau yra ganėtinai sunkiai pastebimas.

Visgi iš jų visų labiausiai berėmis atrodo „Xiaomi Mi Mix“, nes apatinėje dalyje neturi fizinio mygtuko. Deja, daugiau nei 400€ kainuojantis „Xiaomi Mi Mix“ ne visiems įkandamas, o norint pigesnio, bet labiausiai iš išvaizdos į jį panašaus modelio, vertėtų rinktis „UMIDIGI Crystal“.

Ir visgi tai tikrai nėra viskas, ką šiuo metu rinkoje galime rasti - yra visokiausių bandymų, kaip įgyvendinti berėmio telefono viziją ir kaip jau dera, madas ir toliau diktuoja garsiausi flagmanai. Pavyzdžiui, dabar rinkoje turime tokius flagmanus kaip „Samsung Galaxy S8“, „LG V30“, atnaujintą „Xiaomi Mi Mix 2“ ar jubiliejinį „Apple iPhone X“ ir visie jie rodo savitą berėmių telefonų kūrimo būdą.

Tuo tarpu biudžetinių telefonų gamintojai toliau bandys atkartoti flagmanus ir pasiūlyti pigesnius modelius. Pavyzdžiui, Kinijoje netrūksta telefonų, kurie atkartoja „Samsung Galaxy S8“ dizainą, bet yra nepalyginamai pigesni - čia galima paminėti tik ką išleistą „UMIDIGI S2“ su 6 colių įstrižainės ekranu ir net 5100 mAh talpos baterija (apie jį jau rašėme straipsnyje Kinijos turgelio stebuklai: „UMIDIGI S2“ - pirmasis pasaulyje 6 colių įstrižainės išmanusis telefonas su 5100 mAh talpos baterija ir berėmiu ekranu (Video)) arba 5.7" ir 1440 x 720px raiškos „HOMTOM S8

Iš esmės visi aukščiau išvardinti „tri-bezel-less“ įrenginiai yra maksimaliai arti to, jog jų priekinę dalį visiškai dengtų ekranas. Tačiau tai yra tik teorinis dalykas, nes gamintojai negali visiškai pašalinti kai kurių komponentų iš priekinės išmaniojo telefono dalies ir dėl šios priežasties vienokie ar kitokie rėmeliai išmaniuosiuose dar kurį laiką tikrai išliks.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Lukas Snarskis
(11)
(11)
(0)

Komentarai ()