Iš Šiaurės Korėjos pabėgęs kompiuterių ekspertas papasakojo, kad pasaulis nė neįsivaizduoja ką iš tikro sugeba šios šalies hakeriai - akimirksniu nušluotų visas P. Korėjos apsaugas ir technologijas?  (1)

Pietų Korėjos Gynybos ministerija dar gegužę patvirtino, kad praeitų metų rugsėjį jos serveriuose buvo aptikta kenkėjiška programinė įranga. Dabar aiškėja ir kiek duomenų buvo pavogta, ir kokia žala padaryta. Iš Šiaurės Korėjos pabėgęs kompiuterių ekspertas pateikė šiurpinančios informacijos - Šiaurės Korėjos hakeriai telaukia diktatoriaus leidimo, kad surengtų precedentų neturinčią ataką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kenkėjiška įranga į Šiaurės Korėją nutekino bent 235 gigabaitus duomenų, tarp kurių buvo ir labai svarbių dokumentų. Pavyzdžiui, teigiama, kad tarp jų pakliuvo ir strateginiai dokumentai apie Pietų Korėjos pasiruošimą karui su savo šiaurės kaimyne bei planai pašalinti Kim Jong-uną. 80 % pavogtų duomenų dar nėra identifikuoti, tačiau akivaizdu, kad Šiaurės Korėjos hakeriai buvo nuvertinti nepelnytai.

Šiaurės Korėja turi atsilikusios valstybės įvaizdį, tačiau kol įprasti gyventojai neturi prieigos prie pasaulinio interneto, o ir vaikai mokyklose mokosi su pasenusiais kompiuteriais, hakerių komandos yra puikiai aprūpintos ir pasiruošusios veikti. Juk jau ne viena pasaulinė kibernetinė ataka buvo atsekta iki Šiaurės Korėjo, o Pietų Korėja teigia patyrusi įsilaužimus į valstybinius ir žiniasklaidos tinklus. Pchenjanas, žinoma, tai neigia.

Pietų Korėjos ir JAV pareigūnai sutaria, kad reikia ruoštis dar didesnėms atakoms. Tačiau iš Šiaurės Korėjos pabėgės kompiuterių ekspertas Jang Se-Yul sako, kad mums būtų sunku įsivaizduoti, ką Šiaurės Korėja jau nuveikė Pietų Korėjos tinkluose. Jo teigimu, Šiaurės Korėja nuosekliai dirbo tobulindama savo kibernetinių atakų strategijas nuo paskutinio XX amžiaus dešimtmečio pradžios. Dabar hakerių komandos galėtų sunaikinti Pietų Korėjos kibernetinę infrastruktūrą vos tik gavusos Kim Jong-uno nurodymą.

Jang Se-Yul šiuo metu dirba tik padėdamas kitiems iš Šiaurės Korėjos pabėgusiems žmonėms, tačiau dar pernai jis bendravo su buvusiais savo kolegomis, dabar dirbančiais iš Kinijos. Ten jie apsimeta laisvai samdomais programuotojais, tačiau iš tikrųjų ruošia atakas prieš Vašingtoną ir Seulą. Dabar didelis dėmesys yra sutelktas į informacijos grobimą. Se-Yul sako, kad buvę jo draugai juokiasi iš Seulo kibernetinės apsaugos - ją įveikti jiems yra vieni juokai. Jie yra baigę Pchenjano Karinio Unviersiteto „Įsiskverbimo į priešo sistemas“ kursą - būti hakeriu mokoma kaip ir bet kurios kitos specialybės.

Jang Se-Yul perspėja, kad Šiaurės Korėjos hakeriai jau yra parengę programas, kurios galėtų sukelti chaosą Pietų Korėjos tinkluose - jas tereikia įjungti. Hakeriams nerūpi raketos ir kiti ginklai - jie yra užtikrinti savo galimybėmis palaužti Pietų Korėją dar prieš pirmąjį šūvį. O kol kas jie užsiima duomenų vagystėmis ir, kaip spėjama, kompiuterinių virusų kūrimu, kurie turština žmonių sąskaitas visame pasaulyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(37)
(8)
(29)

Komentarai (1)