Kinai driokstelėjo taip, kad gali nustelbti net ir „Apple“: pristatė tokį telefoną, kokio iki šiol dar nebuvo (Video)  (1)

Kinijos įmonė „Huawei“, neseniai pagal parduodamų išmaniųjų telefonų kiekį aplenkusi „Apple“ (nors veikiausiai – tik laikinai), nusprendė labai rimtai kibti į atlapus ir geriausiems „Apple“, ir „Samsung“ produktams. Tą padės padaryti jų naujausias išmanusis telefonas „Huawei Mate 10 Pro“. Mat pačių gamintojų reklaminiuose šūkiuose skelbiama, kad tai ne šiaip išmanusis telefonas, o intelektuali mašina.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Geriau kabintis į atlapus „Huawei“ padės tai, kad viską, kuo konkurentai giriasi labiausiai, „Huawei“ smarkiai patobulino.

Beveik neįrėmintas ekranas, fotokamera, akumuliatorius, produktyvumas, dirbtinis intelektas – visais šiais atvejais kinai gali pasiūlyti tai, ko nesiūlo konkurentai.

Na, bent jau teoriškai, bent jau patys taip tvirtina pristatymo metu – kiek pagrįsti tie pažadai galėsime pasakyti tik patys įvertinę šio įrenginio galimybes.

Bet kol kas, po trumpo pačiupinėjimo ir gamintojų pateiktos medžiagos „įsisavinimo“, susidaro įspūdis, kad „Mate 10 Pro“ yra visa galva aukščiau ir už „Samsung Galaxy Note 8“ arba „Galaxy S8 Plus“, ir už „Apple iPhone 8 Plus“ (būtent šie modeliai yra pagrindiniai naujojo „Huawei“ gaminio konkurentai).

Ekranas

Pradėkime nuo pradžių. Ekranas. 6 coliai. QHD (1440 x 2880 taškų) raiška. 18:9 kraštinių santykis. Ir visa tai sutalpinta, gamintojo teigimu, į 5,5 colių įstrižainės įrenginio korpusą. Tokį ekrano ir korpuso dydžių santykį pavyko pasiekti naudojant „EntireView“ berėmį ekrano dizainą. Jis šiek tiek primena „Samsung“ sukurtą „Infinity Display“, tačiau ekrano šonai nėra taip agresyviai užlenkti (kas yra daugiau privalumas nei trūkumas), o plonos viršutinė ir apatinė rėmelio juostos yra griežtesnės formos, nei „Infinity Display“. Bent jau vertinant ekrano ir korpuso ploto santykį „Huawei“ išsiveržia į priekį lyginant su „Samsung“ (o „Note 8“ savo ruožtu pagal šį rodiklį lenkia „iPhone X“).

Natūralu, plonos apatinės juostelės kaina – ant nugarėlės esantis pirštų atspaudų skaitytuvas (kita vertus, „Mate“ dizaino linijoje toks sprendimas tikrai ne naujiena). Tai nėra pati patogiausia vieta, tačiau gerai bent jau tai, kad šis skaitytuvas yra įrenginio centrinėje ašyje ir pagilintas, kas reiškia, kad netyčinio kameros objektyvų čiupinėjimo lengvai išvengsite.

Verta paminėti ir tai, kad ekrane spalvos koduojamos ne RGB, o RGBW paletėje – gamintojų teigimu, tai yra kur kas taupesnė energijos požiūriu paletė. Ekrano šviesumas padidintas 30 procentų, be to, išplėstas spalvų dinaminis spektras (angl. High Dynamic Range, HDR).

Kamera

Kalbant apie kamerą – „Huawei“, užmezgę glaudų bendradarbiavimą su legendine įmone „Leica“, jau kelintus metus yra vieni iš pasaulinių išmaniosios fotografijos lyderių, niekuo nenusileidžiantys nei „Samsung“, nei „Apple“, o tam tikrais požiūriais – pavyzdžiui, portretų fiksavimo – kai kurių ekspertų manymu yra dar ir lyderiai.

Naujajame telefone sumontuotos kameros pagal technines charakteristikas yra tikrai fantastiškos – 12 MP spalvota ir 20 MP monochrominė kamera, abiejų objektyvų diafragmos – f/1,6. Dvigubas kamerų derinys su tokiomis didelėmis diafragmomis pasaulyje dar neregėtas. Savaime suprantama, yra ir optinio vaizdo stabilizavimo funkcija. O štai kas nėra savaime suprantama – tai 2x optinis priartinimas, smarkiai išplečiantis fotografijos kompozicijų spektrą. Bet pagrindinis šios kameros privalumas, lyginant su konkurentų gaminiais yra... procesoriuje.

„Kirin 970“ platforma yra turbūt pats didžiausias „Huawei“ pasididžiavimo objektas. Jos centrinį procesorių sudaro 4 „Cortex-A73“ branduoliai, 4 „Cortex-A53“ branduoliai, grafikos posistemė – 12 branduolių „Mali-G72MP12“, o vyšnaitė ir esminis šios platformos išskirtinumas yra neuroninis procesorius (NPU), vienu metu atliekantis daug lygiagrečių užduočių, panašiai, kaip smegenys. Įmonės atstovų teigimu, šis NPU pagerina absoliučiai visus telefono veikimo aspektus.

Kalbant apie fotografiją, šis procesorius milžinišku greičiu atpažįsta, kokius objektus ketinate fotografuoti ir todėl parenka būtent tokiai aplinkai tinkamiausius automatinius nustatymus, todėl, pavyzdžiui, vaizdas yra fokusuojamas į tiek objektų, kiek vaizdą išanalizavusiam telefonui atrodo svarbūs. Jis padeda kur kas geriau atpažinti, kad fotografuojate maistą ir atlieka net profesionaliems fotografams sunkiai įveikiamą triuką – žalias salotas baltoje lėkštėje ant baltos staltiesės sugeba nufotografuoti taip, kad nei lėkštė, nei staltiesė neatrodytų violetinės. Be to, fotografuojant judesį procesorius padeda kamerai vaizdą užfiksuoti taip aštriai, kad nesimato judančių objektų „išplaukimo“ – jie atrodo tikrai užšalę akimirkoje. Vienu žodžiu, daugybė patobulinimų. Tačiau tai yra tik oficialaus pristatymo medžiaga, o kaip kamera veikia realybėje – dar teks išsiaiškinti patiems.

Akumuliatorius

Ne mažiau procesorius pasitarnauja ir akumuliatoriaus veikime. Pradžiai reikia pasakyti, kad akumuliatorius yra milžiniškas – net 4000 mAh talpos. Jeigu tikėtume oficialiais gamintojų pareiškimais, kad „Kirin 970“, lyginant su pernykščiu „Kirin 960“, yra 20 proc. našesnis ir 40 proc. efektyvesnis energijos sąnaudų požiūriu, lieka daryti išvadą: tai bus vienas iš nedaugelio aukštos klasės išmaniųjų, kurie be prijungimo prie elektros tinklo drąsiai gali veikti ištisas dvi paras. O gal net ir daugiau. Kaip bebūtų – faktas, kad „Huawei“ labai gerai pagalvojo apie pačią svarbiausią išmaniųjų įrenginių pirkėjams rūpimą savybę ir padarė tikrai reikšmingas išvadas.

Be to, veikiausiai norėdami įgelti „Samsung“, kinai atliko savo akumuliatorių greitojo krovimo funkcijos saugumo TÜV sertifikavimą, užtikrinantį, kad šių įrenginių niekada neištiks „Samsung Galaxy Note 7“ nesėkmė. Ir nepraleido progos paminėti, kad tai yra pirmieji tokiu sertifikatu įvertinti telefonai pasaulyje.

Dirbtinis intelektas užtikrins ir tai, kad telefonas, bėgant naudojimo metams, nepradėtų lėtėti dėl užgrūstos atminties – vienas iš dar užpernykščių „Huawei“ šūkių yra „Gimė greitas, lieka greitas“. Našumu pasirūpins ir darbinė atmintis (6 GB), o vidinės atminties kiekis taip pat nėra prastas (nors ir ne per daug įspūdingas) – 128 GB.

Tas pats dirbtinis intelektas prižiūrės ir vartotojo sveikatą bei ramų miegą – pavyzdžiui, ilgai švitinant telefono ekraną vėlyvą vakarą, jis neįkyriai primins, kad gal geriau būtų įjungti mėlynos spalvos filtrą, dėl kurio ekrano spalvų balansas būtų gerokai perstumtas į geltoną pusę, todėl teoriškai turėtų gerokai sumažėti akių varginimas ir pagerėti miegas.

Produktyvumas

Kalbant apie produktyvumą – naujasis „Huawei“ telefonas yra itin prasta naujiena „Samsung“, kuriems iš rankų bus išmuštas „Dex“ koziris. Priminsime – „Dex“ yra papildomai parduodamas priedas, savotiškas išmaniojo telefono dokas, ant kurio padėjus telefoną, šis tampa tikrų tikriausiu pilnaverčiu darbiniu kompiuteriu. Žinoma, prie „Dex“ dar reikia prijungti monitorių, klaviatūrą ir pelę. Tai štai: „Huawei“ visa tai padaro apskritai be jokių išskirtinių perkamų priedų. Viskas, ko reikia – tai „USB Type C – HDMI“ arba „USB Type C – USB Type C“ laidas, kuriuo telefoną galima prijungti prie bet kokio „DisplayPort“ funkciją palaikančio televizoriaus ar monitoriaus, o duomenų įvesčiai panaudoti arba „Bluetooth“ pelę bei klaviatūrą, arba kaip lietimui jautria aikštele naudotis pačiu telefono ekranu. O kas smagiausia – kol telefonas dirba kaip kompiuteris, jis nepraranda ir telefono funkcijų – juo ir toliau galima sėkmingai skambinti.

Visa kita

Pirkėjus naujieji telefonai pasieks su „Huawei“ modifikuota „Android 8 Oreo“ operacine sistema. Kad nekiltų maišaties dėl skaičių, Kinijos įmonė šią savo versiją pavadino „EMUI 8.0“ (ankstesnė versija vadinosi „EMUI 5“).

„Huawei“ pasirūpino ir savo telefonu apsauga nuo drėgmės bei dulkių – „Huawei Mate 10 Pro“ atsparumo dulkėms bei drėgmei standartas yra IP67.

Nedidelė dovanėlė užsakiusiems telefoną iš anksto – per USB jungtį prijungiama 360º kampu vaizdą fiksuojanti kamerą, suteikianti naujų raiškos galimybių.

Kiti „Huawei Mate 10“

Kartu su „Pro“ modeliu buvo pristatytas ir „paprastasis“ „Mate 10“ – jis nuo „Pro“ šiek tiek skiriasi vizualiai – nežymiai platesnės juodos juostelės ekrano viršuje ir apačioje, ekrano įstrižainė ne 6, o 5,9 colio, nors turbūt pastebimiausias skirtumas – į priekinę sienelę nukeltas pirštų atspaudų skaitytuvas. Be to, panaudota ne OLED, o LCD ekrano matrica, sumažintas ir atminties kiekis – 4 GB darbinės atminties ir 64 GB nuolatinės atminties.

O mėgstantiems ypatingą prabangą siūlomas ir „Huawei Mate 10 Porsche Design“ – nuo kitų „Mate 10“ įrenginių jis daugiausiai skirsis savo išvaizda ir, žinoma, kaina.

Tiesa, vargu ar galima tikėtis, kad šiuos įrenginius Lietuvoje bus galima įsigyti oficialiai. Šiek tiek skirsis ir šio telefono techninės charakteristikos: vidinės atminties kiekis juose bus net 256 GB, be to, šiek tiek modifikuota ir vartotojo sąsaja, kad labiau atitiktų telefono išorinį dizainą.

Kainos ir datos Oficialiame gamintojų pranešime spaudai nurodomos tokios rekomenduojamos mažmeninės įrenginių kainos ir numatytos prekybos pradžios datos: „Mate 10“ – 700 eurų; prekybos pradžia – nuo spalio pabaigos. „Mate 10 Pro“ – 800 eurų; prekybos pradžia – nuo lapkričio vidurio. „Mate 10 Porsche Design“ – 1400 eurų; prekybos pradžia – nuo lapkričio vidurio.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Vaidas Neverauskas
(18)
(7)
(11)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: