Komercinis tanklaivis prie Jungtinės Karalystės krantų sukėlė sumaištį - su inkaru buvo iškeltas nemalonus siurprizas  ()

Inkaro nuleidimas ir iškėlimas laivams yra įprasta procedūra, nekelianti streso. Tačiau kuomet „Skaw Provider“ praeitą penktadienį pakėlė inkarą, laivo įgula pastebėjo, kad kažkas negerai. Kažkas tempia inkarą žemyn. Dabar šie žmonės tikriausiai juokiasi iš šios istorijos, tačiau išgąstį sukėlusi problema baigėsi evakuacija ir degaus krovinio perkėlimu. Kas nutiko penktadienį, spalio 13 dieną, kad prie „Skaw Provider“ suskubo kariai?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neplanuotai pasunkėjęs inkaras iš tikrųjų dažnai nereiškia nieko blogo. Jį gali slėgti dugno augmenija, rečiau - koks nors akmuo. Nors įprastai tokios problemos būna nemalonios, nes kažkam tenka nepageidaujamą nešulį pašalinti, šįkart „Skaw Provider“ įgula jautėsi palyginti ramiai. Inkaras kilo, nors ir buvo sunkesnis nei turėtų būti, ir jo nereikėjo laisvinti iš vandenyno dugno. Tik jį iškėlus paaiškėjo, kad vienas iš inkaro smaigų pervėrė surūdijusios nesprogusios torpedos korpusą.

„Skaw Provider“ triumuose buvo 1000 tonų naftos ir kuro - gerokai mažiau nei gali plukdyti šis su Maltos vėliava keliaujantis laivas. Todėl krovinys buvo perpumpuojamas į galinę laivo dalį, kiek įmanoma toliau nuo torpedos. Kadangi laivas buvo sustojęs netoli Portsmuto, į pagalbą išsikviesti Karališkojo Laivyno narai.

Beveik visa „Skaw Provider“ įgula buvo evakuota, palikti tik 6 žmonės palaikyti laivo darbui. Narai ir išminuotojai įvertino padėti ir priėmė sprendimą - torpedą reikia nuleisti ant vandenyno dugno ir ten ją sunaikinti. Kitaip tariant, padėti, kur ji ir buvo, o tada susprogdinti. Aišku, laivui pasitraukus iš pavojaus zonos. Tačiau pavojus nebuvo toks didelis, koks galėjo būti.

Laivyno specialistai atpažino torpedą. Tai - ne koks Antrojo pasaulinio karo laikų ginklas, o jų pačių mokomoji torpeda likusi po kadaise toje vietoje vykusių pratybų. Šios torpedos retai kada turi kovines galvutes, tačiau kartais turi. Todėl procedūra numato, kad bet kokia neatpažinta torpeda turi būti laikoma pavojinga, nebent įmanoma įsitikinti, kad yra priešingai. Šiuo atveju operacija truko net 7 valandas.

Tačiau ekspertai įspėja, kad panaši istorija su koviniais ir kur kas pavojingesniais sprogmenimis gali pasikartoti. Toje vietoje Antrojo pasaulinio karo metu vokiečių povandeniniai laivai medžiodavo Karališkojo Laivyno laivus. Ne visos torpedos surasdavo savo taikinius, todėl nemažai jų yra nugulę ant vandenyno dugno.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(35)
(6)
(29)

Komentarai ()