Šiaurės Korėja paskelbė, kad yra pasirengusi atsisakyti savo branduolinių ginklų, bet yra viena sąlyga  (9)

Šiaurės Korėjos laikraštis „Rodong Sinmun“ vakar netikėtai pareiškė, kad šalis yra pasirengusi atsisakyti savo branduolinio ginklo. Tai padaryti ji spaudžiama jau labai ilgą laiką, tačiau programa su visais bandymais tebėra tęsiama nepaisant ekonominių sankcijų ir, kaip dabar aiškėja, nelaimių. Tačiau niekas taip paprastai nevyksta - buvo nurodyta neįvykdoma sąlyga.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiaurės Korėjos žiniasklaida ne kartą kartojo, kad branduolinė šalies ginkluotė yra reikalinga tik kaip atgrasymo priemonė. Ne kartą buvo sakoma, kad šalis savo branduolinių ambicijų neatsisakys - jokios ekonominės sankcijos negali priversti pakeisti šios nuostatos. Niekas nesikeičia ir dabar, nes paskelbta sąlyga yra tiesiog neįmanoma - Šiaurės Korėja reikalauja, kad JAV pirmoji atsisakytų savųjų ginklų.

Šiaurės Korėja teigia, kad be tinkamos ginkluotės nepavyktų užkirsti kelio JAV siekiui pašalinti  Kim Jong-uną. Kitaip tariant, branduolinė ginkluotė yra valdžios tęstinumo garantas. „Rodong Sinmun“ pabrėžia, kad jei JAV sau taikytų tuos pačius reikalavimus ir atsisakytų branduolinių ginklų. Šiaurės Korėjai irgi jų nereikėtų.

„Branduolinių ginklų atsisakymas yra žmonijos svajonė. Jei joms lemta tapti realybe, JAV ir kitos šalys su didžiausiais branduoliniais arsenalais, turi tapti šio proceso lyderėmis“ teigiama laikraštyje. Straipsnis taip pat ragina Trumpą atsisakyti „kvailos svajonės“, kad Šiaurės Korėja kada nors atsisakys savo branduolinės ginkluotės, ir pagaliau priimti ją kaip faktą. Šiaurės Korėja teigia, kad JAV pagaliau turi išmokti kalbėtis su Šiaurės Korėja kaip su branduoline valstybe – šis faktas nepasikeis.

JAV nuo pat 2006 metų, kuomet įvyko pirmasis Šiaurės Korėjos branduolinio ginklo bandymas, ragina pasaulį spausti šią šalį sankcijomis. Tačiau sankcijoms vis stiprėjant, augo ir branduolinių ginklų galia – praėjusį rugsėjį išbandytas galingiausia Šiaurės Korėjos vandenilinė bomba.

Trumpas taip pat pagrasino neleisiantis Šiaurės Korėjai toliau bandyti tarpžemyninių raketų, tačiau ir ši programa tęsiasi. Taigi, faktas lieka faktu - Šiaurės Korėja yra pavojinga valstybė su labai pavojingu arsenalu. Nepaisant to, kad Šiaurės Korėja kelis kartus patikino pirma nepulsianti, įtampa regione yra didžiulė. JAV stiprina karinę partnerystę su JAV ir Pietų Korėja, rengia bendras pratybas, o Trumpas neseniai pareiškė, kad norėtų išplėsti ir sustiprinti JAV branduolinį arsenalą. Tai prieštarauja tarptautiniams susitarimams, kurie draudžia branduolinio ginklo platinimą. Į tai pirštu dabar baksnoja ir Šiaurės Korėjos pareiškimai, į kiekvieną raginimą nusiginkluoti atsakantys - „Jūs pirmiau“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(37)
(7)
(30)

Komentarai (9)