Lietuva planuoja naują „kryžiaus žygį“ internete: NTAKD gaus leidimą užblokuoti bet kokią svetainę  (13)

Su besaikiu alkoholio vartojimu kovojanti valdžia skelbia kryžiaus žygį ir internete. 15min sužinojo, kad šiuo metu rengiamas teisės aktas, kuris leis reikalauti iš serverio turėtojo nedelsiant pašalinti alkoholio reklamą interneto svetainėje. Negana to, bus galima net išjungti svetainę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuo sausio 1 dienos Lietuvoje įsigalioja visiškas alkoholio reklamos draudimas. Gėrimų reklama bus negalima ne tik gatvėse, žiniasklaidoje, bet ir internete. Tiesa, čia kontroliuoti reklamą yra sunkiau, be to, neaišku, kas yra laikytina reklama.

Todėl interneto svetainės galės būti blokuojamos ar išjungiamos, jei ten pasirodys reklama. Ir tai turės padaryti informacijos prieglobos paslaugų (hostingo) teikėjai.

Nurodymai bus privalomi

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas (NTAKD) 15min patvirtino, kad jam oficialiai suteikta teisę kreiptis į serverių turėtojus.

„Suteikiama teisė Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentui, atlikus tyrimą ir nustačius, kad elektroniniais ryšiais skleidžiama Lietuvos Respublikos rinkai skirta alkoholio reklama, duoti privalomus nurodymus informacijos prieglobos paslaugų teikėjui skubiai pašalinti jo saugomą informaciją, kuri naudojama skleidžiant alkoholio reklamą, arba panaikinti galimybę alkoholio reklamą pasiekti“, – teigiama komentare.

Tai reiškia, kad jeigu alkoholio reklama pasirodys bet kokioje lietuviškoje svetainėje, pavyzdžiui, asmeniniame tinklaraštyje ar forume, dėl to teks aiškintis serverių savininkams. Šiems gali būti net išsiųstas reikalavimas blokuoti ar uždaryti svetainę.

„Lietuvos Respublikos Vyriausybė įpareigojo Sveikatos apsaugos ministeriją patvirtinti tvarką, kuria vadovaujantis, tai būtų atliekama“, – teigė Departamento Stebėsenos ir analizės skyriaus vyriausiasis specialistas Jonas Žala.

„Telia“: panaikinsime galimybę pasiekti reklamą

Lietuvoje yra daugybė bendrovių, pavienių asmenų, kurie teikia informacijos prieglobos paslaugas, tačiau bent jau iki šiol už reklamą svetainėse ne jie buvo atsakingi. Tačiau nuo sausio 1 dienos tokia tvarka keisis.

Pavyzdžiui, tokių reikalavimų iš NTAKD gali sulaukti „Telia“, teikianti vadinamojo hostingo paslaugas. Jei jų serveriuose saugoma informacija pažeis Alkoholio įstatymą, bendrovei teks reaguoti.

„Iš kompetentingų institucijų gavę nurodymą šalinsime saugomą informaciją arba panaikinsime galimybę pasiekti alkoholio reklamą“, – tikino „Telia“ Teisės ir korporatyvinių reikalų vadovė Giedrė Kaminskaitė-Salters.

„Telia“ sako negalėsianti atrinkti, kas yra reklaminė juosta (baneris) ar suprasti, kuri jų pažeidžia įstatymą.

„Mes negalime blokuoti „Facebook“ ar kito tinklalapio, kuris nėra mūsų klientas, t. y., jo turinys, koks jis bebūtų, nėra mūsų valdomame duomenų centre. Ką mes galime, tai motyvuotu atitinkamos tarnybos nurodymu išjungti puslapį, kuris talpinamas mūsų duomenų centre“, – teigė „Telia“ atstovai.

Bus papildomo darbo

Kol kas neaišku, ar serverių turėtojai turės kreiptis į svetainės savininkus su reikalavimu išjungti alkoholio reklamą. Neaiškumų gali kilti ir dėl to, kas yra reklama, pavyzdžiui, jeigu alkoholio reklama bus „Youtube“ kanale, o tai patalpins lietuviška svetainė.

Prieglobos paslaugas daugiausia užsienio klientams teikiantis Marius Pareščius neigiamai vertina būsimus pokyčius.

„Vertinu neigiamai, nes tai yra papildomas darbas hostingo paslaugų teikėjams, jie turės identifikuoti turinį. Svetainės paprastai yra saugomos serveriuose, kuriuose yra kitų projektų, kurie net ne to paties savininko“, – teigė M. Pareščius. Pasak jo, paslaugų teikėjai tikrai netikrins turinio ir nenustatinės, ar tai yra reklama, ar ne.

Kai kurie kiti paslaugų teikėjai teigia, kad jeigu bus NTAKD nurodymas išjungti svetainę, tas ir bus padaryta, tačiau turinio esą nekontroliuos.

Taisyklės – dar pakeliui

Kaip tik šiuo metu ir kuriamos techninės taisyklės. Vyriausybė įpareigojo Sveikatos apsaugos ministeriją patvirtinti tvarką, kuria vadovaujantis, tai būtų atliekama. Be to, Sveikatos apsaugos ministerija rengia teisės aktą, o į pagalbą pasitelkė kitas institucijas, verslo organizacijas. Tam jau yra sukurta darbo grupė.

Seimui siūlyta priimti tam tikrus žingsnius, jei būtų pastebėta reklama internete, pavyzdžiui, pradžioje pareikalauti iš svetainės valdytojo per tam tikrą dienų skaičių išimti reklamą. Jei šis nesureaguoja – išrašyti baudą. Galiausiai jei ir tai nepadės, blokuoti svetainę. Tačiau komitetas pasiūlymą atmetė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Marius Jokūbaitis
(6)
(1)
(5)

Komentarai (13)