Ekskursija po naftos perdirbimo gamyklą: aplinkui tarsi nė gyvos dvasios, nors avarija gali nutikti bet kada - kur ir kodėl pradingo visi darbuotojai? (Video)  ()

Ankstesnėje laidoje „Mokslo sriuba“ domėjomės, kaip vyksta naftos perdirbimas. Kviečiame tęsti ekskursiją po vienintelę Baltijos šalyse esančią, milžinišką naftos perdirbimo gamyklą Mažeikiuose.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2017-12-11 Ekskursija po naftos perdirbimo gamyklą: aplinkui tarsi nė gyvos dvasios, nors avarija gali nutikti bet kada - kur ir kodėl pradingo visi darbuotojai? (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apžiūrint šią milžinišką gamyklą, beveik nematyti darbuotojų. Įrenginiai ūžia, šnypščia, vamzdžiais teka produktai, laikas nuo laiko gamyklos keliais pravažiuoja koks techninis automobilis ar apsaugos darbuotojai, bet specialistų nematyti. Kur gi jie yra? Pasirodo, didelė dalis sklendžių, vožtuvų yra automatizuoti ir jie valdomi iš operatorinių. Specialistams nereikia budėti prie tam tikro vamzdžio.

„Seniau operatorius reguliuodavo režimą rankiniu būdu, dabar pagal tam tikrus parametrus tai daro sistema su minimaliu įsikišimu. Tai yra kaštų taupymas, nes kompiuteris optimizuoja daug greičiau negu žmogus ir sureaguoja daug greičiau“, – sako Vilius Šemeta, „ORLEN Lietuva“ Pokyčių valdymo ir technologijų plėtros vadovas.

Mažeikiuose visą parą budi avarinė brigada, pasiruošusi bet kada remontuoti. Taip pat daugybė operatorių, kurie, įvykus nestandartinei situacijai, rankiniu būdu sustabdytų ar įjungtų reikiamus įrenginius. Incidentas gali nutikti bet kada: vidurnaktį, anksti ryte, žiemą, per audrą, pūgą, bet kokiu oru ar sąlygomis. Labai retai, bet kartais gamykloje net sutrinka elektros tiekimas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Mokslo sriuba
Mokslo sriuba
(6)
(5)
(1)

Komentarai ()