Savadarbių dronų spiečius bombardavo Rusijos oro bazę  (11)

Naktį iš sausio 5-osios į 6-tąją, Rusijos pajėgas Sirijoje atakavo „būrys nepilotuojamų orlaivių“, sakoma RF Gynybos ministerijos Facebook puslapyje. Tai pirmasis paskelbtas dronų spiečiaus panaudojimas kariniams tikslas, bet vargu ar paskutinis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak pranešimo, 13 mažų dronų puolė RF pajėgas, bet nė vienas rimtos žalos nepadarė. Septynis sunaikino priešlėktuvinė gynyba, šešių valdymas perimtas. Trys nutupdyti kontroliuojamoje teritorijoje, dar trys detonavo nuo susidūrimo.

Perimtas aparatas padarytas grubiai, mediniu karkasu ir padengtas plastiku, varomas mažu skysto kuro varikliu. Dronams po sparnais buvo pakabintos kelios vietinės gamybos bombos su 3D spausdintuvu pagamintais stabilizatoriais.

Daugelyje dronų būna įtaisytos vaizdo kameros ir jie būna valdomi nuotoliniu būdu vos kelių kilometrų atstumu. Rusija tvirtina, kad ši ataka buvo surengta iš toliau nei 50 km ir dronus nukreipė GPS. Tam reikia iš anksto žinoti planuojamo taikinio koordinates.

Kas surengė ataką – nežinoma. Kadangi dronai yra savos gamybos, jų gamintoją atsekti nelengva, kitaip, nei raketas ar kitus ginklus.

Sutartinis skrydis

ISIS tokias bombas naudojo ir anksčiau, bombarduodama dronais, panašius dronus naudojo ir kitos insurgentų grupės iš Sirijos ir Irako. Bet vargu ar šią ataką surengė ISIS, nes šiame regione jų bazių nėra. Izraelio karinės žvalgybos interneto svetainė Debka.com cituoja šaltinį iš Sirijos, kuris kaltina Hayat Tahrir al-Sham, su al-Qaida siejamą grupę ir pateikia sausio 1d. į Twitter įkeltą atvaizdą, kuriame al-Sham kovotojai turi panašų droną.

Savadarbiai dronai naudoti ir anksčiau, bet tik mažomis 3 – 5 aparatų grupelėmis. Pavyzdžiui, Mosule Irako pajėgos pranešė apie , mėtantį granatas ISIS droną. Tai pirmasis žinomas dronų spiečiaus panaudojimo kariniame konflikte atvejis.

JAV turi kelias dronų spiečių programas, tarp kurių ir iš lėktuvų paleidžiami Perdix mikrodronai, iš laivų paleidžiamų aparatų LOCUST programa, Gremlins programa, kovojanti su oro gynyba, o JAV kariuomenė planuoja iš raketų paleidžiamus prieštankinius spiečius.

Tačiau didžiausias buvo 119 karinių dronų spiečius, kurį pernai birželį išbandė Kinijos Elektronikos technologijų grupės korporacija.

Pribloškiamas projektas

Pagrindinė tokių projektų idėja – daugybė mažų, pigių dronų gali užgožti gynybą, pritaikytą dideliems lėktuvams ar nedidelėms raketų grupėms. Irako ir Sirijos patirtis parodė, kad mažus dronus kulkosvaidžiais numušti sunku.

Dauguma raketų į dronus taikytis negali, nes jų radaro ir šiluminis pėdsakai maži. Nėra vieno efektyvaus kovos su spiečiais būdo, bet yra daug projektų, kuriančių signalų slopintuvus ir kitus įrenginius, skirtus aptikti, sekti ir sunaikinti dronų spiečius.

Nors drauge skraidinti daug dronų, reikia sudėtingos programinės įrangos, kuri išlaikytų jų formaciją ir neleistų susidurti tarpusavyje. Spiečių kūrimo programinę įrangą tikriausiai jau netrukus bus galima įsigyti, kadangi spiečiai vis dažniau naudojami šviesų pasirodymuose. Minios Las Vegase vykusio Consumer Electronics Show lankytojų gėrėjosi Intel 250 dronų pasirodymu, o Kinijos kompanijos Ehang demonstruoti kartu skrendantys 1180 dronų danguje piešė atvaizdus ir raides.

David Hambling

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(41)
(0)
(41)

Komentarai (11)