MIT mokslininkai atgaivino ir pagerino seno tipo akumuliatorius: bus galima saugoti visam miestui reikalingą energiją  ()

Naujas MIT darbas padėjo išspręsti senas akumuliatorių problemas. Ateityje tai galėtų tapti nebrangiu energijos saugojimo būdu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Viena iš svarbiausių atsinaujinančios energetikos problemų – tokia energija gaminama periodiška, o ne nuolatos. Šią problemą galėtų išspręsti masyvi, pigi ir ilgaamžė akumuliatoriaus konstrukcija, kurioje būtų galima saugoti energiją visam miestui.

Dabar dažniausiai naudojami ličio akumuliatoriai. Jie teikia energiją ir elektromobiliams, ir elektros prietaisams. Visa tai dėl ličio didelio našumo, energijos talpumo ir mažos masės. Tačiau norint saugoti viso elektros tinklo energiją, litis pernelyg brangus, ir kai kalbama apie akumuliatoriaus viso miesto energijos poreikiams sukūrimą, dydis ir masė nėra tokie svarbūs faktoriai, kaip kaina, saugumas ir patikimumas.

Gerų naujienų sulaukėme iš Masačiusetso technologijos instituto (MIT), kur tyrėjai rado pigų, efektyvų ir ilgalaikį būdą prikelti seno tipo – prieš 50 metų sugalvotas – baterijas.

Atradimas skirtas druskų lydalų – tokių, kaip natrio-sieros ar natrio–nikelio – baterijoms, kuriose elektrodai yra karšti.

Elektrodai turi būti perskirti specialia, tik tam tikras molekules praleidžiančia, membrana. Anksčiau membranos būdavo gaminamos iš plono aliuminio oksido sluoksnio, tačiau komerciškai tokias baterijas naudoti būdavo sunku, nes šios membranos labai trapios.

MIT mokslininkai surado kitą elektrodų atskyrimo būdą, kai naudojama paprastas plieninis tinklelis, padengtas titano nitridu. Įprasta membrana molekulės atskiriamos pagal jų fizinius parametrus, – paprastai tariant, atsijojamos membranos akutėmis, tuo tarpu plieninis tinklelis skirsto jas savo elektrinėmis savybėmis ir jis daug ilgaamžiškesnis.

Toks progresas gali suteikti miestams saugią ir paprastą atsinaujinančios energijos panaudojimo galimybę.

M. Romkin

naked-science.ru

(25)
(1)
(24)

Komentarai ()