IT pasaulyje tikras chaosas: „Intel“ atnaujinimai gadina kompiuterius - „Microsoft“ teko skubiai įsikišti ir gelbėti situaciją  (4)

Korporacija „Microsoft“ jau antrą kartą per mėnesį priversta imtis išimtinių programinės įrangos atnaujinimo darbų – šįkart jų paskirtis yra apsaugoti vartotojus nuo „Intel“ procesorių spragos „Spectre“ užtaisymui skirto naujinio keliamų problemų, rašo „The Verge“.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2018-01-30 IT pasaulyje tikras chaosas: „Intel“ atnaujinimai gadina kompiuterius - „Microsoft“ teko skubiai įsikišti ir gelbėti situaciją  (4)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praėjusią savaitę „Intel“ viešai informavo, kad jų naujinys, skirtas grėsmingos procesorių saugumo spragos užtaisymui, yra klaidingas, dėl jo kai kurie kompiuteriai savaime persikraudinėja. Tačiau giliai finansinėse ataskaitose buvo paslėptas ir dar grėsmingesnis šio naujinio „nepageidaujamas poveikis“ – „duomenų praradimas arba sugadinimas“.

„Intel“ rekomendavo kompiuterių gamintojams ir vartotojams tiesiog nesidiegti naujinio tol, kol nebus išplatintas naujas, tinkamai patikrintas naujinys. O kol procesorių gamintojai sprendžia savo problemas, vartotojus ginti ėmėsi „Microsoft“ – ši korporacija operacinių sistemų „Windows 7“, „Windows 8.1“ ir „Windows 10“ vartotojams pasiūlė neeilinį naujinį, kuris išjungia apsaugą nuo „Spectre“ spragos išnaudojimo. Pačių „Microsoft“ teigimu, vidiniai bandymai parodė, kad jų naujinys apsaugo kompiuterius nuo persikrovinėjimo.

Tiesa, nors „Microsoft“ naujinys ir neeilinis (t. y., platinamas ne tradiciniais antradieniais), jis yra įtrauktas į „Windows Update“ katalogą. Tai reiškia, kad jis į kompiuterius nebus diegiamas automatiškai. Naujinį verta diegtis tik tiems vartotojams, kurie patiria sunkumų po skylėto „Intel“ skylės užtaisymo įsidiegimo. „Microsoft“ kartu platina ir naujus registrų nustatymus „Intel“ naujinio apgadintiems kompiuteriams – jie leis sistemų administratoriams rankiniu būdu įjungti ar išjungti apsaugą nuo „Spectre“ antrojo varianto spragos.

„Intel“ tvirtina, kad jau žino, dėl ko po jų naujinio įdiegimo netikėtai persikrovinėja kompiuteriai su „Broadwell“ ir „Haswell“ procesoriais ir šiuo metu kuria naujinį, užtaisantį spragą, bet nesukeliantį nei persikrovimų, nei duomenų praradimo. „Ivy Bridge“, „Sandy Bridge“, „Skylake“ ir „Kaby Lake“ laidos procesoriams pirmoji „Intel“ naujinio versija taip pat pakenkė, įmonė skelbia, kad šiuo metu „aktyviai ieško sprendimų“ ir šioms platformoms.

Akivaizdu, kad „Spectre“ antrojo varianto spragos užtaisymas buvo chaotiškas: naujinius reikėjo sukurti ir išplatinti itin operatyviai. Kompiuterius gadinantys „Intel“ naujiniai, sunkumai su kai kuriais AMD kompiuteriais ir du neeiliniai „Windows“ naujiniai per vieną mėnesį – neabejotinas ženklas, kad įmonės nesivargina tinkamai patikrinti savo spragų užtaisymo priemones prieš jų išplatinimą. Belieka tikėtis, kad iš pastarųjų savaičių klaidų bus pasimokyta ir būsimieji naujiniai nebus daugiau žalingi nei naudingi.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(19)
(2)
(17)

Komentarai (4)