JAV tankai „Abrams“ taps neįveikiami net pačioms pažangiausioms rusiškoms prieštankinėms raketoms? Kaip veikia naujausia apsauga, kurią gamina Izraelis (Video)  (1)

Mūšio lauke mobilios raketinės tankų naikinimo sistemos šarvuotoms mašinoms kelia didžiulį pavojų, nes yra sunkiai pastebimos ir gana greitai panaudojamos. Dėl to buvo priimtas sprendimas JAV karinių pajėgų „Abrams“ tankus aprūpinti moderniomis „Trophy“ priešraketinės gynybos sistemomis. Ką jos iš tikrųjų gali ir kaip veikia?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Trophy“, taip pat žinoma kaip ASPRO-A, yra Izraelyje sukurta priešraketinės gynybos sistema tankams. Prieštankinės raketos, žinoma, yra didžiulė grėsmė net ir puikius šarvus turintiems tankams. Dažnai žvalgyba negali pastebėti visų mobilių prieštankinių sistemų, o tai riboja „Abrams“ panaudojimą. Dabar 2019 metų JAV gynybos biudžete numatytas 261 „Trophy“ sistemos įsigijimas. Tikimasi, kad jos padės apsisaugoti net ir nuo pačių pažangiausių rusiškų prieštankinių raketų.

„Trophy“ sistemą sudaro tanko aplinką skenuojantis radarų žiedas, kuris turi užfiksuoti link tanko sprendančias raketas bei sviedinius. Aptikus artėjančią grėsmę, kompiuteris apskaičiuoja raketos ar sviedinio trajektoriją. Galiausiai, pačiu tinkamiausiu metu iššaunamas metalinių skeveldrų debesis, kuris sunaikina raketą jai dar nepasiekus tanko. Sakoma, kad tai primena šratinio šautuvo šūvį. Sistema gali iššauti kelis kartus ir sveria tik 820 kg. Tai - visai nedidelis priedas 70 tonų sveriančiam tankui.

„Trophy“ priešraketinės gynybos sistemos demonstracija

Ekspertai mano, kad „Trophy“ įsigijimas rodo, jog JAV sugrįžta prie Šaltojo karo laikų grėsmių vertinimo. Grupuotės Artimuosiuose rytuose ar Afganistane sau gali leisti naudoti tik lengvus prieštankinius ginklus, kurie didesnių problemų „Abrams“ šarvams nesukelia. Dėl to iki šiol sprendimai įsigyti aktyvias priešraketines sistemas nebuvo skubinami. Tačiau dabar Rusija vėl iškilo kaip potenciali grėsmė, turinti visą eilę skirtingų prieštankinių raketų, tankus naikinančių sraigtasparnių ir kitų pažangių ginklų. Rusija iš naujo iškilo kaip grėsmė po 2014 metais įvykdyto Krymo užėmimo ir po to sekusių provokuojančių pratybų prie NATO valstybių sienų. Visgi, tikėtina, kad bent viena iš trijų tankų brigadų, kurios gaus „Trophy“ sistemas, atsidurs Korėjos pusiasalyje, o kitos dvi - Europoje.

Beje, gali pasirodyti, kad brangios priešraketinės sistemos nėra toks jau būtinas priedas ir taip gerai šarvuotam tankui. Tačiau „Trophy“ sveria mažiau nei toną. Norint sukurti panašaus efektyvumo pasyvių šarvų sistemą reikėtų pridėti ne vieną toną šarvų. Tai, žinoma, įmanomas ir galbūt pigesnis sprendimas. Tačiau net ir tokiam sunkiam tankui papildomas svoris yra labai prasta žinia, nes variklis tuomet patirtų didesnes apkrovas, o tankas prarastų mūšio laukui būtiną greitį ir vikrumą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(74)
(3)
(71)

Komentarai (1)