Kur dingo automobilių variklių dangčius puošusios skulptūrėlės ir iškilūs logotipai? (Video)  ()

Beveik visų „Jaguar“, „Mercedes-Benz“, „Cadillac“, „Rolls-Royce“ ir daugelio kitų markių automobilių kapotai puošėsi skulptūrėlėmis arba stilizuotais logotipais. Tai buvo gražus dizaino elementas, automobiliui suteikiantis išskirtinio markės charakterio. Visgi, šiais laikais kapoto ornamentai sutinkami labai retai. Tik nepagalvokite, kad jie yra uždrausti – „Rolls-Royce“ ir „Mercedes-Benz“ juos vis dar naudoja. Tai kodėl kitos markės jų visiškai atsisakė?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip atsirado skulptūrėlės ant kapoto?

Būtų galima istorijoje knaisiotis labai giliai, kad paaiškintume kapoto papuošimų kilmę. Kadaise galią simbolizuojančiais ornamentais buvo puošiamos ir faraonų karietos. Visgi, automobilių istorijos pradžioje virš grotelių buvo kiek kitokie objektai, turėję labai svarbią praktinę paskirtį – tiesiai virš radiatorių buvo montuojami termometrai.

Antrajame-trečiajame praeito amžiaus dešimtmečiuose automobiliai dažnai turėjo šiuos termometrus, kurie rodė aušinimo skysčio temperatūrą. Tai buvo labai svarbu laikais, kuomet automobiliuose dar nebuvo montuojamos pompos, užtikrinusios stabilią aušinimo skysčio cirkuliaciją. Maždaug tuo pat metu pasirodę automobiliai jau buvo tobulesni ir virš radiatoriaus montuojamas termometras prarado svarbą. Ši atsivėrusi erdvė kaipmat buvo užimta gamintojų sukurtomis figūrėlėmis.

Tuo metu daugelis automobilių gamintojų pristatė savo kapoto dekoracijas. Jos buvo skirtos pabrėžti markės ir automobilio charakterį, prestižą ir veržlumą. Įprastai joms buvo naudojamas koks nors lengvas metalas, tačiau pasitaikydavo ir stiklinių figūrėlių ir stilizuotų markių logotipų.

Žmonės taip pat pradėjo savo automobilius puošti unikaliomis dekoracijomis. Britų politikas Johnas Douglas-Scott-Montagu paprašė savo draugo skulptoriaus Charleso Robinsono Sykeso sukurti papuošimą jo 1909-ųjų „Rolls-Royce Silver Ghost“. Menininkas pagamino merginos su pirštu prie lūpų skulptūrėlę, kuri vėliau papuošė kelis automobilius. Šiai skulptūrai įkvėpimo Sykesas sėmėsi iš aktorės Eleanoros Velasco Thornton.

Visgi, „Rolls-Royce“ kompanija nebuvo patenkinta, kad jos automobilius savininkai puošia nuosavais ornamentais. Taip Sykesas buvo paprašytas sukurti moterišką figūrėlę, kuri puoštų visus ateities markės automobilius. Menininkas vėl pasirinko Thornton įvaizdį, tik jį modifikavo. Dabar moteris tarsi skriejo per vėją, o jos plazdanti skraistė priminė sparnus. Skulptūrėlė vėliau buvo pavadinta Spirit of Ecstasy (pažodžiui – Ekstazės dvasia) Tai yra toks neįtikėtinai elegantiškas ornamentas, kad „Rolls-Royce“ jį naudoja iki šiol. Pirkėjai gali pasirinkti poliruoto nerūdijančio plieno, paauksuotą ar apšviestą krištolinę figūrėlę.

Laikui bėgant keitėsi automobilių forma ir keletas gamintojų patys atsisakė kapoto papuošimų. Jie tarsi nebederėjo prie aptakių, modernių automobilio linijų. Visgi, kai kurios prestižinės markės savo kapoto papuošimus išsaugojo gana ilgai. Viskas pasikeitė septintojo dešimtmečio pabaigoje.

Kodėl kapoto papuošimai beveik išnyko?

Reikėtų paminėti, kad kapoto papuošimai visada buvo mėgstamas vagių grobis. Ant kaklo pakabinti papuošimai tapo tarsi galio simboliu, todėl vagišiai nuolat atakavo „Mercedes-Benz“, „Jaguar“ ir „Cadillac“ automobilius. Gamintojai taip pat vis didesnį dėmesį skyrė aerodinamikai – kartais tokie ornamentai prisidėdavo prie triukšmo salone važiuojant dideliu greičiu. Visgi, lemiamą smūgį šiai įdomiai dizaino detalei sudavė nauji saugumo reikalavimai.

Iš pradžių JAV įstatymų kūrėjai nusprendė, kad nuo 1968 metų visos atsikišusios automobilių dalys turi nusilenkti įvykus susidūrimui su pėsčiaisiais. Jos net nuo pakankamai nedidelės jėgos turi atsigulti ant kapoto, nepalikdamos aštrių atsikišimų. „Jaguar“ jaguarui išgyvenimas pasidarė labai sunkus, nes tokiai statulėlei nusilenkti nepaliekant aštrių kampų beveik neįmanoma.

Tuomet 1974 metais pristatė panašius reikalavimus. Taigi, nuo daugelio automobilių kapoto ornamentai išnyko, o tie, kurie liko, privalo nusilenkti nuo nestipraus smūgio, kad nesužeistų pėsčiųjų. Taip veikia ir „Mercedes-Benz“ logotipas – jis lengvai nusilenkia atgal, vėliau jį galima sugrąžinti į normalią padėtį.

Nulenkti neįmanoma ne tik „Jaguar“ jaguaro, bet ir „Rolls-Royce“ Ekstazės dvasios. Bet prabangiausių pasaulio automobilių gamintojas jos nė neketino atsisakyti – sukūrė mechanizmą, kuris per akimirką paslepia skulptūrėlę kapote. Tai taip pat padeda, jei kas nors bando šį kolekcionierių medžiojamą daiktą pavogti:

Beje, egzistuoja kompanijos, kurios gamina unikalius kapoto papuošimus. Jie nėra labai populiarūs, tačiau taip pat turi atitikti saugumo reikalavimus. Tačiau jie nuo smūgio ne nusilenkia, o nulūžta – yra tvirtinami specialiais nailono varžtais.

Daug žmonių ilgisi padangų baltais bortais, atsimerkiančių žibintų ar net vientisų priekinių sėdynių. O ar norėtumėte, kad jūsų automobilį puoštų koks nors ornamentas? Galbūt šiam dizaino elementui tikrai buvo laikas išnykti?

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(28)
(2)
(26)

Komentarai ()