Perspektyvos didžiulės - JAV kariškiai pagaliau gavo medžiagą, su kuria galės kurti naujos kartos tankus? Kas tai yra „metalinės putos“ ir kaip jas kariškiai galės panaudoti (Video)  (3)

Mokslininkams JAV pavyko sukurti medžiagą, kurią jie vadina kompozitine metaline puta. Ši keista medžiaga yra kur kas lengvesnė už įprastas šarvo plokštes, tačiau geriau atlaiko šarvamušių šaudmenų smūgius. Teigiama, kad ateityje JAV tankai gali pasinaudoti metalo putų plokštėmis kaip papildomais ar pagrindiniais šarvais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kompozitinė metalinė puta yra būtent tai, ką ir įsivaizduojate perskaitę šiuos žodžius. Tai - į kempinę panaši medžiaga, didelę dalį kurios sudaro oras - ji yra pilna skylių. Tai, kad ji yra lengvesnė už to paties storio plieno plokštes nieko nestebina, tačiau kartu ji ir smūgius sugeria kur kas efektyviau. Taip yra dėl to, kad metalinė puta šiek tiek susispaudžia (vėlgi, kaip kempinė), kuomet į ją pataiko sviedinys, todėl dalis kinetinės energijos yra sugeriama dar prieš šaudmenims pažeidžiant plokštės paviršių. Tačiau metalinė puta turi ir kitų privalumų.

Tokie šarvai gerai apsaugo ir nuo sprogimų bangų. Kuomet netoliese sprogsta koks nors sviedinys ar aviacinė bomba šie šarvai sugeria smūgio energiją, taip geriau apsaugodami tanko įgulą. Metalinė puta taip pat saugo ir nuo karščio. 2016 metais atlikti tyrimai parodė, kad metalinė puta įkaista dvigubai lėčiau nei įprastos šarvų plokštės. Daugybė mažų oro kišenių naujosios medžiagos viduje trukdo karščiui prasiskverbti - veikia panašiai kaip oro tarpai statyboms skirtuose blokuose.

Kompozitinės metalinė puta prieš šarvamušę kulką

Tačiau didžiausias privalumas tikriausiai yra svoris. Kompozitinė metalinė puta yra net tris kartus lengvesnė už įprastas šarvo plokštes. Tai reiškia, kad tankui, kuris turi 12 tonų šarvų reikėtų maždaug 4 tonų kompozitinės metalinės putos plokščių. Tai reiškia, kad tankas su pilnais degalų bakais gali nuvažiuoti toliau, yra greitesnis ir manevringesnis. Kartu būtų palengvinamas logistikos dalinių darbas, o įgulos apsauga tik pagerėtų. Aišku, galima nueiti ir kitu keliu - galima sukurti tanką, kuris sveria tiek pat, bet turi triskart storesnius šarvus.

Kompozitinės metalinės putos plokštės galėtų būti naudojamos ir kaip papildomi šarvai. Jos galėtų būti montuojamos ant tankų ir kitų karinių mašinų korpusų, taip pagerindamos jų apsaugą. Panaudojimo galimybių išties yra daug, tačiau prieš tai dar reikės patobulinti gamybos procesą, kurio detalės dabar, aišku, nėra atskleidžiamos.

Jau artėja laikas, kai „M1 Abrams“ tanką ir „M2 Bradley“ kovos mašiną reikės pakeisti naujais modeliais. „M1 Abrams“ sveria daugiau nei 50 tonų (kai kurios versijos ir daugiau nei 65 tonas). Naujojo tanko svoris yra didelis prioritetas, tačiau dėl jo negalima aukoti apsaugos, todėl tikimasi, kad metalinė puta padės sumažinti tanko svorį kartu pagerindamos įgulos apsaugą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(49)
(2)
(47)

Komentarai (3)