To pasaulis dar nematė: 16 naujų branduolinių reaktorių, 100 kartų didesnis saulės jėgainių parkas nei bet koks iki šiol ir visiškai naujas miestas (Video)  (1)

Saudo Arabija ir „SoftBank Group Corp.“ nusprendė bendradarbiauti kuriant didžiausią pasaulyje saulės energetikos projektą. Abu partneriai pasirašė susitarimo memorandumą dėl 200 milijardų dolerių vertės saulės jėgainių parko statybos naftos turtingoje šalyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Saudo Arabija yra pasiryžusi sukurti švarios energetikos ateitį savo šalyje ir atsisakyti griežtos priklausomybės nuo naftos pramonės. Todėl Saudo Arabijos princas Mohammed‘as Bin Slaman‘as ir „SoftBank Group Corp.“ įkūrėjas Masayoshi‘s Son‘as pasirašė šį susitarimą.

Planuojamas saulės jėgainių parko projektas bus 200 GW galios, o tai yra 100 kartų daugiau nei planuojamas įgyvendinti kitas projektas. Kad būtų lengviau suprasti kokio dydžio tai bus projektas tereikia pasakyti tik tiek, kad toks energijos kiekis (200 GW) iš saulės yra trečdaliu didesnis, nei visa praėjusių metų (2017 m.) saulės energetikos pramonė. Tad įgyvendinus šį projektą, saulės energetikos sektorius daugiau nei padvigubės.

„Tai didžiulis žingsnis žmonijos istorijoje“, - sakė princas Mohammed‘as. „Tai drąsu, rizikinga ir mes tikimės, kad tai pavyks“. Ši plėtra apims ne tik elektros energijos gamybą, bet ir saulės fotoelementų ir kitos reikalingos įrangos gamybą.

Masayoshi‘s Son‘as teigia, kad projektas gali sukurti iki 100 000 naujų darbo vietų. Tikimasi, kad iki 2030 metų projektas bus maksimaliai įgyvendintas. Pradinės projekto sąnaudos yra beveik 1 milijardas dolerių vienam GW galios.

„SoftBank Group Corp.“ pareiškė, kad jie yra pasiruošę per ateinančius 3-4 metus Saudo Arabijoje investuoti 25 milijardus dolerių. Šie pinigai bus skirti ne tik ambicingam saulės energetikos sektoriaus vystymui, bet ir naujojo miesto, pavadinto Neomiu, statybai prie Raudonosios jūros pakrantės.

Saudo Arabija stengiasi patenkinti augančios šalies energijos poreikius. „Bloomberg New Energy Finance“ duomenimis, nuo 2000 metų elektros energijos paklausa Saudo Arabijoje išaugo 9 %. Įgyvendinus šį 200 GW saulės energetikos projektą, jis beveik tris kartus padidins Saudo Arabijos elektros energijos gamybos pajėgumus.

Turtingoji šalis taip pat per artimiausius 25 metus planuoja statyti mažiausiai 16 branduolinių reaktorių, kurių kaina viršys 80 milijardų dolerių.

Masayoshi‘s Son‘as intensyviai skatina Japonijos investicines įmones investuoti į atsinaujinančios energetikos projektus, ypač po 2011 metais metais įvykusios Fukušimos branduolinės jėgainės nelaimės.

„SoftBank Group Corp.“ neseniai baigė 50 MW galios vėjo jėgainių parko statybas Mongolijoje. Masayoshi‘s Son‘as teigia, kad ateityje ketina sujungti Azijos energetikos sektorius povandeniniais kabeliais. Ambicingas projektas, pavadintas „Asia Super Grid“, taip pat iš dalies bus finansuojamas „SoftBank Group Corp.“. Jį įgyvendinus bus galima tiekti iš atsinaujinančių energijos šaltinių pagamintą elektros energiją iš vienos Azijos šalies į kitą.

(29)
(1)
(28)

Komentarai (1)