Kodėl viduramžių pilyse buvo statomi sukti laiptai ir aplink pilį kasami grioviai? Paskirtis visai kitokia, nei manėte  (3)

Gal kai kas ir nėra buvę tikroje viduramžių pilyje, tačiau jos jau dešimtmečius yra mėgstamos Holivudo prodiuserių. Filmuose beveik visos pilys turi pakeliamus tiltus, neįveikiamas sienas ir pagal laikrodžio rodyklę besisukančius laiptus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau pastarasis elementas – ne Holivudo kūrėjų sumanymas, ši nedidelė detalė buvo labai gerai apgalvota tikrų pilių statytojų.

Viena iš priežasčių, kodėl laiptai sukosi pagal laikrodžio rodyklę buvo ta, kad kardu nuo priešų besiginantys vyrai turėjo didesnę judėjimo laisvę – jei jie būdavo dešiniarankiai.

Tokie laiptai apribodavo ir laiptais lipančių priešų galimybę tinkamai kovoti. Tam trukdydavo dešinėje pusėje esanti siena, kurios lenktumas neleisdavo užsimoti kardu. Taigi, ginantiems pilį šie laiptai suteikdavo pranašumą, o puolėjams būdavo sunkiau.

Be to, kai kuriose pilyse kiekvienas laiptelis būdavo statomas taip, kad skirtųsi jų dydžiai. Pilies gyventojai prie to jau būdavo pripratę, tačiau priešai to nežinodavo ir kovos metu paslysdavo, pargriūdavo nesėkmingai padėję koją – kas ginantiems irgi suteikdavo pranašumą.

Pilies gyventojams padėdavo ir kitos gudrybės. Dauguma pilių turėjo slėptuves bei slaptus praėjimus. Kai kurie koridoriai buvo skirti gyventojams pabėgti užpuolimo atveju, o kiti – kad apgulties metu galėtų nenutrūktų maisto tiekimas. Slapti praėjimai taip pat vesdavo į kameras, kuriose žmonės galėdavo pasislėpti arba rasti maisto ir vandens.

Tikriausiai visi yra matę, kad aplink pilis yra kasami grioviai. Tačiau jie skirti ne tam, kad pripildžius vandens, priešams būtų sunku perbristi ir patekti į pilį. Didžiausia pilies gyventojų baimė buvo ta, kad priešai išsikas tunelį ir tokiu būdu pateks į pilį. Vandens pilni grioviai padėdavo apsisaugoti nuo tokios taktikos.

Pagrindiniai pilies vartai taip pat būdavo spąstai priešams. Atsidarius vartams, už jų būdavo nedidelis kiemelis, kurio gale būdavo dar vieni vartai. Toks išplanavimas būdavo pasitelkiamas tam, kad jei priešai sugebėtų prasibrauti pro pirmuosius vartus, antrieji užsivertų ir priešai liktų įkalinti mažoje erdvėje.

Taigi, viduramžių pilys išties įspūdingi statiniai, kuriuose būdavo apgalvota kiekviena detalė – tam, kad gyventojai būtų maksimaliai apsaugoti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(130)
(11)
(119)

Komentarai (3)