Ką daryti, kai kompiuteryje nušvinta mėlynas „mirties ekranas“? 3 būdai, kaip tai sutvarkyti  (1)

Kaip spręsti mėlyno mirties ekrano BSOD problemą, su kuria gali susidurti kiekvienas „Windows“ vartotojas?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kodėl atsiranda mėlynas mirties ekranas

Mėlynas mirties ekranas – BSOD – tai „Windows“ reakcija į kritines klaidas kompiuteryje. Ekrane staiga atsiranda balti užrašai mėlyname fone, po to prietaisas dažniausiai persikrauna, pakimba arba išsijungia. Po persikrovimo, sistema kurį laiką veiks normaliai. Bet vėliau, jei neištaisysite klaidos, BSOD pasirodys iš naujo.

Kartais tokią būseną sukelia tvarkyklių klaidos arba aparatinės įrangos dalių gedimas. Priežastimi taip pat gali būti sistemos nustatymai, virusai ar net įdiegtų programų gedimas.

Ką daryti, jei pasirodė mėlynas mirties ekranas?

1. Naudokitės „Windows“ paslaugomis

Jums gali padėti specialios tarnybų paslaugos, įdiegtos į operacinę sistemą.

Jei naudojatės „Windows 10“, atidarykite „Pradėti“ → „Parinktys“ → „Atnaujinti ir saugoti“ → „Trikdžių šalinimas“. Slinkite galimų paslaugų sąrašą iki galo ir pasirinkite „Mėlynas ekranas“. Spustelėkite „Pradėti trikdžių šalinimą“ ir vadovaukitės sistemos pasiūlymais.

Jei turite senesnę operacinės sistemos versiją arba anksčiau minėtas įrankis neveikia, atidarykite „Windows“ valdymo skydą ir eikite į „Saugos ir priežiūros centro“ skyrių. Kai kuriose „OS“ versijose šis priėjimas gali atrodyti taip: „Valdymo skydas“ → „Sistema ir saugumas“ → „Pagalbos centras“.

Atidarykite skirtuką „Priežiūra“ ir patikrinkite, ar čia yra pateikiamos rekomendacijos, kaip išspręsti „Windows“ problemas.

Jei taip, naudokite siūlomus patarimus. Jei niekas nepadeda, pereikite prie kito žingsnio.

2. Nustatykite BSOD priežastį ir suraskite jos sprendimą

Mėlynojo mirties ekrano atsiradimui gali būti šimtai skirtingų priežasčių, ir kiekviena turi savo sprendimus. Sužinoję BSOD priežastį savo kompiuteryje, galite rasti geriausią būdą išspręsti šią problemą.

Mirties ekrane „Windows“ parodo sukeltos klaidos kodą. Tai gali būti kaip skaičių ir raidžių rinkinys (0x0000000F) arba skirtingų žodžių, užrašytų didžiosiomis raidėmis kombinacija, dažnai susieta su pabraukimais (SPIN_LOCK_ALREADY_OWNED).

Paieškos sistemoje turite įvesti klaidos kodą ir taip surasti individualią pataisymo instrukciją. Mėlyname ekrane netgi gali būti specialus QR kodas. Nuskanavę jį per mobilųjį įrenginį, į „Microsoft“ svetainę dėl problemos išsprendimo pateksite interaktyviai.

Jei iškart po mėlyno ekrano atsiradimo kompiuteris bus paleidžiamas ir jūs nespėjate užsirašyti klaidos kodo, išjunkite automatinį paleidimą. Norėdami tai padaryti, dešiniuoju pelės mygtuku spustelėkite piktogramą „Šis kompiuteris“ ir pasirinkite „Ypatybės“ → „Išplėstiniai sistemos nustatymai“. Atsidariusiame lange eikite į skirtuką „Advanced“, spustelėkite „Parinktys“ ir atžymėkite „Atlikti automatinį perkrovimą“ („Perform automatic reboot“).

Jei nenorite ieškoti reikiamų instrukcijų, arba internete rastas sprendimas nepadeda, naudokite toliau išvardytus metodus.

3. Išbandykite paprastas universalias priemones

Šios bendrosios priemonės veikia daugelį sistemos parametrų ir padeda atkurti įprastą jos veikimą. Visų pirma, jos gali ištaisyti klaidas, dėl kurių atsirado mėlynas mirties ekranas.

Sistemos nustatymuose eikite į „Windows“ naujinimą ir patikrinkite ar nėra naujinių. Jei jie yra prieinami, juos įdiekite.

Patikrinkite, ar sistema naudoja antivirusinę programinę įrangą.

Atnaujinkite tvarkykles. Galite eiti į savo kompiuterio gamintojo svetainę ir atsisiųsti visas tvarkykles savarankiškai. Bet taip pat galite naudotis nemokamomis paslaugomis, tokiomis kaip „Driver Booster“ ir „DriverPack“, kurios automatiškai įdiegia tvarkykles.

Patikrinkite kompiuterį saugiuoju režimu.

Patikrinkite procesoriaus ir vaizdo plokštės temperatūrą. Įsitikinkite, kad kompiuteris neįkaitęs. Jei skaičiai yra didesni nei leidžiami, leiskite kompiuteriui atvėsti.

Naudodami specialius įrankius patikrinkite standųjį diską ir RAM operatyviąją atmintį dėl klaidų. Iš naujo nustatykite BIOS nustatymus. Atkurkite „Windows“ ankstesnę būseną.

Jei niekas nepadės, pabandykite iš naujo įdiegti „Windows“ .

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Sugedo.lt
Sugedo.lt
(12)
(18)
(-6)

Komentarai (1)