Didžiausia JAV naftos kompanija „Exxon Mobile Corp“ pirmą kartą istorijoje skelbia tokį konkursą: panašu, kad naftos era tikrai juda link pabaigos  ()

Didžiausia JAV naftos kompanija „Exxon Mobile Corp“ susidomėjo atsinaujinančia energetika, konkrečiai – saulės ir vėjo. Kaip praneša Bloomberg, kompanija siekia apsirūpinti „žalia energija“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Exxon“ yra įsikūrusi Irvinge, Teksaso valstijoje, ir paskelbė, kad jai reikia mažiausiai 100 MW atsinaujinančios energijos. Taip pat apsvarstytų ir didesnius pasiūlymus nei 250 MW. Kompanija kviečia atsinaujinančios energijos projektų vystytojus bei tiekėjus, kurie galėtų patenkintis tokius „Exxon“ energetinius poreikius. Ji taip pat teigia, kad su saulės ir vėjo energijos tiekėjais pasirašytų 12, 15 ar net 20 metų sutartį. Tad atsinaujinančios energijos projektų vystytojams tai būtų finansiškai naudingas bendradarbiavimas.

Žinoma, skamba gana dviprasmiškai, kai gigantiška naftos kompanija paskelbia, jog nori investuoti į atsinaujinančią energiją. Tačiau tai geriausias įrodymas, kad atsinaujinantys energijos šaltiniai yra ekonomiškai naudingi. „Jei matote kaip didžiausios naftos ir dujų kompanijos pradeda investuoti į švarią energiją, tai tik įrodo, kad atsinaujinančios energijos rūšys yra konkurencingos. Tai jiems (Exxon kompanijai aut. past.) gali tapti gera proga parodyti savo įsipareigojimus siekiant tvarumo ir nepatiriant ekonominių kančių“, - teigė Kyle‘as Harrison‘as, Niujorko Bloomberg NEF analitikas.

„Exxon“ atstovas spaudai Scott‘as Silvestri‘s Bloomberg teigė, kad „mes nuolat vertiname įvairias galimybes, kaip aprūpinti energija savo infrastruktūros objektus“.

Verta pažymėti, kad vis daugiau naftos kompanijų investuoja į atsinaujinančius energijos šaltinius ir „BP“ buvo viena iš pirmųjų didžiųjų naftos ir dujų bendrovių, kuri tai padarė. Praėjusiais metais „BP“ investavo 200 milijonų JAV dolerių į saulės energetikos investicijų bendrovę, kuri daugiausiai dėmesio skiria ilgalaikiams saulės energetikos projektams, jų plėtrai ir valdymui. Nors toks „BP“ investicijų žingsnis kai kuriems atrodė keistas, kompanija paaiškino kodėl yra svarbu investuoti į naujus energijos šaltinius.

„Ši partnerystė turi ne tik strateginę reikšmę, bet ir leis mūsų jungtinėms pajėgoms pagreitinti perėjimą prie mažai anglies dioksido į aplinką išmetančios energetikos“, - teigė Nick‘as Boyle‘as, „Lightsource“ įkūrėjas ir generalinis direktorius. „Saulės energija yra sparčiausiai augantis naujos energijos šaltinis ir mes džiaugiamės, kad esame šios plėtros lyderiai.“

Palyginus su kitomis didžiosiomis naftos kompanijomis, „Exxon“ gana lėtai pereina prie atsinaujinančios energijos. Colin‘as Smith‘as, vyresnysis „Wood Mackenzie Power & Renewables“ saulės energetikos analitikas, teigė, kad „Exxon“ pasirinkimas investuoti į atsinaujinančius energijos šaltinius gali rodyti strateginius kompanijos žingsnius – tolesnes ateities vizijas. Colin‘as mano, kad tai gali būti labai panašu į „Shell“ kompanijos „Sky Scenario“ planą, kuriame numatyta iki 2070 metų pasiekti, jog bendrame „Shell“ kompanijos energetiniame portfelyje saulės energija sudarytų 32 %, o vėjo energija – 13 %.

Amy Myers Jaffe, vyresnioji energetikos ir aplinkos tarybos „Council of Foreign Relations“ narė teigė, jog „smagu matyti, kad jie (Exxon kompanija aut. past.) pagaliau išdrįso panardinti kojų pirštus į vandenį, tačiau dar turėsime palaukti, kol pamatysime ar jie sugebės panardinti visą pėdą.“ Ir nors tokiai milžiniškai naftos kompanijai tai tėra ganėtinai mažas žingsnelis link švaresnės energetikos, vis dėlto tai žingsnis pirmyn, o ne atgal.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(15)
(2)
(13)

Komentarai ()