Lietuvoje nuspręstas SGD laivo-saugyklos likimas: didžiosios permainos nuo 2024 m.  ()

Gruodžio 18 d. Seimas pritarė Energetikos ministerijos inicijuotiems įstatymų pakeitimams, kurie jau kitais metais leis sumažinti suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo sąnaudas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Seimas pritarė siūlymui dėl ilgalaikio SGD importo užsitikrinimo, įsigyjant SGD laivą-saugyklą po 2024 m. Šis apsisprendimas dėl SGD tiekimo tęstinumo užtikrinimo leidžia optimizuoti ir mažinti SGD terminalo išlaikymo sąnaudas jau trumpuoju laikotarpiu – po 23-25 mln. eurų kasmet. Šis mažinimas galėtų būti įgyvendinamas nuo 2019 m. vidurio.

„Tai gera ir ilgai laukta žinia dabartiniams gamtinių dujų naudotojams. Tiek verslas, tiek gyventojai pajus šio sprendimo ekonominę naudą mokėdami mažiau. Taip pat  tai strategiškai svarbus sprendimas valstybei, kuri savo rankose ir po 2024 m. išlaikys instrumentą, stiprinantį mūsų energetinį saugumą ir užtikrinantį kainų spaudimą rusiškoms dujoms“, – sako energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Pagal įstatymą SGD terminalo operatorė „Klaipėdos nafta“ iki 2024 m. gruodžio 31 d. nuosavybės teise įsigys plaukiojančiąją SGD saugyklą, pasirinkdama rinkoje esantį ekonomiškai naudingiausią pasiūlymą. Tai leis Klaipėdos SGD terminalo veiklos sąnaudas išdėstyti ne per 10 metų SGD laivo-saugyklos nuomos laikotarpį kaip yra dabar, bet per visą numatomą SGD terminalo veiklos laikotarpį. Tai subalansuotas ir teisingas sprendimas tiek dabarties, tiek ateities gamtinių dujų vartotojų atžvilgiu.

Šiam strategiškai svarbiam sprendimui pradėta nuosekliai ruoštis nuo 2017 m. rudens – atlikta išsami ir nepriklausoma techninė ir ekonominė analizė, potencialūs scenarijai aptarti su ekspertais, o pasirinktas sprendimas derintas su plačiu ratu suinteresuotų šalių.

Nepriklausomų tarptautinių konsultantų analizė ir išsamūs techniniai bei ekonominiai vertinimai parodė, kad įsigydama SGD laivą saugyklą Lietuva gauna didžiausią strateginę ir ekonominę naudą – garantuojamas energetinis savarankiškumas, išlaikant prieigą prie tarptautinės ir stipriai augančios SGD rinkos ir užtikrinama, kad dujų kaina bus konkurencinga ir už jas nereikės permokėti. Ekonominė nauda Lietuvai sieks nuo 60 iki 160 mln. eurų per metus, priklausomai nuo situacijos regioninėje ar nacionalinėje dujų rinkoje.

Sumažinti SGD saugumo dedamosios sąnaudas padės ir Seimo priimtas sprendimas dėl SGD terminalo būtinojo kiekio realizavimo modelio pakeitimo. Preliminariais skaičiavimais, patobulinta tvarka leis apie 6 mln. eurų sumažinti šias sąnaudas lyginant su šiemet esančia situacija.

Siekiant didinti konkurenciją gamtinių dujų rinkoje ir naujų tiekėjų atėjimą nustatyta, kad valstybės reguliuojami energijos gamintojai turės mažiausiai 50 proc. dujų įsigyti gamtinių dujų biržoje „GET Baltic“. Iki šiol reguliuojami energijos gamintojai privalėjo per Klaipėdos SGD terminalą tiekiamas dujas pirkti iš paskirtojo tiekėjo „Litgas“.

Prielaidas ateityje įsigyti dujas konkurencingesnėmis kainomis sukurs ir Seime patvirtinti regioninės dujų rinkos suformavimo ir veikimo principai. Tai deda teisinį pamatą Baltijos šalių nacionalinių dujų rinkų sujungimui. Sukurta regioninė dujų rinka leis efektyviau išnaudoti gamtinių dujų infrastruktūrą, mažinti dujų transportavimo kaštus ir tokiu būdu vartotojams įsigyti dujas už palankesnę kainą.

Seime priimtų teisės aktų paketas apima Gamtinių dujų, SGD terminalo, Energijos išteklių rinkos, Šilumos ūkio bei Valstybės skolos įstatymų pakeitimus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(9)
(4)
(5)

Komentarai ()