„Magnetinės salos“ sužlugdys ITER projektą? Mokslininkai skelbia radę naują būdą, kaip stabilizuoti sintezės reakcijas ir tai gali duoti postūmį link neribotos energijos  ()

Branduolinė sintezė galėtų tiekti praktiškai neribotą elektros energiją, tačiau norint įvaldyti šį procesą, mokslininkai dar turi išsiaiškinti, kaip reaktoriuose stabilizuoti plazmą. Ir panašu, jog dar vienu žingsniu priartėjome prie šio tikslo – Prinstono universiteto ir Energijos departamento (DOE) mokslininkai įsitikinę, kad jų atrasta technika gali būti labai naudinga ir eksperimentinį Europos reaktorių paleistų į darbą dar iki 2025-ųjų metų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrime, kurio rezultatai paskelbti moksliniame žurnale „Physical Review Letters“, kalbama apie tam tikrą plazmos struktūrą, kurią mokslininkai vadina „magnetine sala“.

Šios magnetinės salos gali sukelti sudėtingus plazmos sutrikimus, kurie sustabdytų vykdomus sintezės eksperimentus ir netgi galėtų pažeisti pačius reaktorius.

Mokslininkai nustatė, kad apšaudant plazmą radijo dažnių bangomis, tuo pačiu metu kuriant nedidelius temperatūros svyravimus, jie gali stabilizuoti medžiagą ir neleisti susidaryti pavojingoms magnetinėms saloms.

Prinstono ir DOE mokslininkai mano, kad naujausias jų darbas ir jo rezultatai gali būti naudingi tarptautiniame eksperimentiniame reaktoriuje ITER. Tai yra didžiulis tarptautinis projektas, kurio metu mokslininkai siekia įvaldyti branduolinę sintezę ir padaryti ją praktiška bei galima naudoti komerciškai.

„Nerimaujama, kad [magnetinės] salos tampa didesnės ir sukelia ITER [sintezės reaktoriaus] sutrikimus“, - sakė Prinstono tyrėjas ir šio tyrimo narys Allen’as Reiman’as. „Pasinaudojus šiomis žiniomis, turėtų būti palengvintas ITER plazmos stabilizavimo procesas.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(46)
(2)
(44)

Komentarai ()