Dvi savaitės su „Cubot X19“: ką iš tikro gali ir ko negali telefonas už 100€ ir ar gamintojas nepagražino sakydamas, kad tai bus „vidutinės klasės išmaniųjų telefonų žudikas?“ (Apžvalga, Foto, Video)  ()

„Cubot X19“ yra pats naujausias ir tik šių metų sausio mėnesį pristatytas „Cubot“ kompanijos išmanusis telefonas. „Ant popieriaus“ telefonas atrodo tikrai gerai ir pati kompanija skelbia, kad šis telefonas bus „vidutinės klasės išmaniųjų telefonų žudikas“. Drąsu. Ar ne per drąsu? Į mūsų rankas pateko šis išmanusis telefonas ir po dviejų savaičių jau galima aiškiai įvardinti kas tikrai džiugina, o ką gamintojas nutylėjo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prieš pradedant apžvalgą, reikėtų pirmiausia supažindinti su telefono kaina, kad suderintume lūkesčius, ko galima tikėtis iš tokio modelio.

Lietuvoje jo negausite, tačiau labai lengvai galite įsigyti tiesiai iš Kinijos. Pavyzdžiui, šiuo metu šis telefonas yra įtrauktas į „Gearbest“ gimtadienio išpardavimą ir kainuoja vos 106€.

Palyginimui - prieš mėnesį rašėme išsamią apžvalgą apie „Xiaomi Mi 8 Pro“ flagmaną, kuris dabar su labai gera nuolaida parduodamas iš Čekijos sandėlio už 445 €. Jau nekalbant apie tai, kad naujasias „Samsung Galaxy S10“ kainuoja nuo 909 eurų.

Ir tokioje šviesoje palyginkime „Cubot X19“ kainą - vos 100€. Jis 4.5 karto pigesnis už „Xiaomi Mi 8 Pro“ ir 9 kartus už „Samsung Galaxy S10“. Ko galima tikėtis iš telefono už tokią kainą? Žinoma, kad jis turės tūkumų, bet avansu pasakysiu, jog tų trūkumų nėra daug ir ieškant pigaus telefono, tai tikrai labai geras variantas, ypač dabar, kol jis nepabrango - dabartinė kaina yra pati mažiausia iki šiol buvusi, tad tikėtina, kad ateityje ji tik didės.  

Pakuotės turinys, išvaizda, pagaminimo kokybė ir ekranas

„Cubot X19“ iš internetinės parduotuvės „Gearbest.com“ atkeliavo tvarkingoje ir nepažeistoje pakuotėje.

Pati pakuotė yra juodos spalvos, priekyje „X19“ užrašas, o nugarėlėje surašytos telefono specifikacijos.

Pakuotės turinys taip pat gana įprastas. Naudotojo instrukcija įvairiomis kalbomis, adatėlė, skirta išimti nanoSIM kortelių dėklui, įkroviklis, C-tipo USB laidas, įprastas silikoninis dėkliukas telefonui ir pats „Cubot X19“.

Kalbant apie telefono išvaizdą, tai „Cubot X19“ galima rinktis dviejų versijų: juodos spalvos ir tokios melsvai/žalsvai žaižaruojančios arba, kaip gamintojas įvardija, „Aurora“ spalvos.

Čia jau skonio reikalas ir sunku pasakyti, kaip gyvai atrodytų juodos spalvos „Cubot X19“, tačiau toks žaižaruojantis stilius atrodo visai šauniai, nors ir yra akivaizdus trūkumas.

Telefono nugarėlė labai greitai renka pirštų atspaudus ir be silikoninio dėkliuko, telefonas gana greitai išsipurvina.

Jungtys. Viskas gana įprasta: dešinėje pusėje yra įjungimo/išjungimo mygtukas bei garso reguliavimo mygtukas, kairėje pusėje – dedamos nanoSIM kortelės (telefonas palaiko dvi nanoSIM korteles bei papildomą atminties kortelę), apačioje yra garsiakalbis ir C-tipo USB jungtis, o viršuje – standartinė 3,5 mm audio jungtis.

Manau, kad tai yra privalumas, kadangi daugelis vis dar mėgsta klausytis muzikos su įprastomis ausinėmis ir papildomi adapteriai ne itin žavi.

Na, o telefono nugarėlėje yra pirštų atspaudų skaitytuvas, dviguba kamera ir LED blykstė.

Kalbant apie pačio telefono pagaminimo kokybę, tai ji, vertinant tokioje kainų kategorijoje, yra gera. Žinoma, telefono nugarėlė bei kraštinės aplink ekraną yra plastikinės ir tik truputi yra metalo (ties jungtimis, mygtukais, garsiakalbiu). Norėtųsi pilnai metalinės nugarėlės, tačiau tokiu atveju telefonas būtų brangesnis ir šiek tiek sunkesnis.

„Cubot X19“ sveria 175 gramus, o išmatavimai yra tokie: 15,51 x 7,47 x 0,95 cm. Įdomu tai, kad jis yra praktiškai identiško dydžio bei svorio, kaip ir „Xiaomi Mi 8 Pro“, tačiau pastarasis yra plonesnis 0,2 cm.

Bendrai, laikyti „Cubot X19“ telefoną vienoje rankoje yra patogu. Jis taip pat puikiai telpa ir įprastų džinsinių kelnių kišenėje.

Priekyje „Cubot X19“ turi 5,93 colių įstrižainės ekraną, kuris yra FHD+ (1080 x 2160 raiška), 408 PPI, atsparus subraižymams. Sunku pasakyti kokią jis turi ekrano apsaugą, kadangi net ir pats gamintojas nenurodo kokiu „Corning Gorilla Glass“ stiklu ekranas yra apsaugotas. Tačiau vertinant bendrai, ekranas yra puikios kokybės. Labai geras ryškumas, detalumas, viskas puikiai matoma ir saulės apšviestą dieną.

Beje, kaip jau ir galėjote matyti aukščiau pateiktose nuotraukose, „Cubot X19“ neturi išpopuliarėjusios ekrano išpjovos, o tiesiog paliktas ekrano viršuje laisvas plotas, kuriame ir įrengta priekinė kamera, skambinimo metu naudojamas garsiakalbis ir LED indikatorius, kuris šviečia, kai įkraunama baterija bei gavus pranešimus.

Akivaizdu, jog toks sprendimas sumažina pačio ekrano plotą, tačiau tiems, kuriems labai nepatinka ekrano išpjovos, toks „Cubot“ sprendimas gali atrodyti racionalus.

„Face ID“, pirštų atspaudų skaitytuvas ir programinė įranga

„Cubot X19“ atkeliauja su originalia „Android 8.1“ operacine sistema ir pirmą kartą įjungus išmanųjį telefoną, reikės padaryti bazinius dalykus, kaip ir reikia padaryti su kitais išmaniaisiais telefonais: nustatyti kalbą (pasirinkti lietuvių ar bet kurią kitą), regioną, nustatyti pirštų atspaudą ir dar po keleto žingsnių telefonas yra paruoštas darbui.

Smagu, kad „Android 8.1“ yra visiškai švari operacinė sistema ir nėra jokių kiniškų priedų. Per dvi savaites „Cubot X19“ gavo vieną operacinės sistemos atnaujinimą, tačiau vis dar liko prie patobulintos „Android 8.1.0“.

Gamintojas teigia, kad per tris mėnesius (nuo telefono paleidimo į rinką, o tai buvo šių metų sausis aut. past.) telefonas gaus atnaujinimą iki „Android 9.0“.

Sunku pasakyti ar pažadas bus įgyvendintas ir tik laikas atsakys į šį klausimą, bet sulauktas pirmasis atnaujinimas per dvi savaites nuteikia optimistiškai.

„Cubot X19“ iškart turi visas pagrindines programėles, kaip: „Youtube“, „Gmail“, „Žemėlapiai“, „Play“ parduotuvė, naršyklės ir kitos. Viskas sudėliota kompaktiškai ir tvarkingai bei galima šį programėlių išdėstymą keisti taip, kaip norisi bei atsisiųsti tokių programėlių, kokių tik reikia.

Didelių įmantrybių programinėje įrangoje nėra ir viskas labai aiškiai ir paprastai pateikta bei išdėliota. Klaidžioti, norint rasti vieną ar kitą nustatymą, tikrai nereikia.

Verta paminėti, kad „Cubot X19“ turi radiją, kuris veikia be jokių problemų ir garsas per ausines bei garsiakalbį yra kokybiškas, tačiau tikriausiai įdomiausia visiems, kaip veikia šio pigaus telefono pirštų atspaudų skaitytuvas ir veido atpažinimo technologija.

Apie pirštų atspaudų skaitytuvą galiu pasakyti, kad jis veikia ganėtinai gerai. Sureaguoja praktiškai visada ir dėl to nekyla problemų. Tik tas reagavimo laikas nėra žaibiškas ir reakcijos laikas yra apie 1 sekundę. Ne stebuklas, bet kaip tokios kategorijos telefonui visai geras rezultatas.

Su veido atpažinimo technologija kiek įdomiau. Dienos metu bei esant geram apšvietimui, veido atpažinimo technologija veikia gerai. Belieka tik įgusti ir tinkamai priešais savo veidą laikyti telefoną.

Spustelėjame telefono šone esantį įjungimo mygtuką, laikome „Cubot X19“ priešais save ir telefonas atsirakina. Sakyčiau, kad netgi tokiu būdu telefonas yra atrakinamas greičiau nei su pirštų atspaudų skaitytuvu.

Visgi, veido atpažinimo technologija susiduria su iššūkiais, kai esu labai tamsiame kambaryje bei nakties metu. Tada telefonui neužtenka to šviesos srauto, kuris apšviečia mano veidą. Tai galima išspręsti gana paprastu būdu - nustatymuose įjungti papildomą apšvietimą „Activate screen fill light in dark environments“.

Šiuo atveju yra viena problema. Funkcija veikia tinkamai ir papildomai apšviečia mano veidą, tačiau nakties metu, kai į veidą pradeda šviesti baltas ir ryškus ekranas, nėra pats maloniausias dalykas. Tad nesinaudoju šia funkcija ir geriau jau nakties metu atrakinti telefoną tiesiog su pirštų atspaudų skaitytuvu.

Beje, šiek tiek užbėgant įvykiams į priekį, yra labai keistas dalykas. Kai telefonas užrakintas ir tiesiog norima įjungti kameras, reikia greitai du kartus paspausti įjungimo/išjungimo mygtuką ir automatiškai įsijungia kameros. Patogus dalykas, bet čia yra rimta saugumo spraga.

Išjungus kamerą, telefonas lieka atrakintas. Nereikia nei pirštų atspaudo, nei veido atpažinimo, nei kitų kodų, kurie yra suvesti ir apsaugo telefoną nuo svetimų akių.

Tad svetimam žmogui tereikėtų du kartus paspausti „Cubot X19“ įjungimo/išjungimo mygtuką, taip aktyvuoti kameras ir telefonas atrakintas apeinant visas saugumo linijas. Labai blogas dalykas ir belieka tikėtis, kad „Cubot“ kompanija šią spragą ištaisys su nauju operacinės sistemos atnaujinimu.

„Cubot X19“ veikimas, testavimas ir rezultatai

„Cubot X19“ aprūpintas 8-nių branduolių ir 2,5 Ghz taktinio dažnio „MediaTek Helio P23“ procesoriumi, „ARM Mali-G71 MP2“ vaizdo plokšte, 4 GB RAM ir 64 GB ROM. Vidinę atmintį dar galima maksimaliai padidinti su papildoma microSD kortele iki 128 GB.

Techniniai parametrai yra tikrai geri. Kaip tokioje kainų kategorijoje netgi visai neblogi. O kaip „Cubot X19“  darbuojasi praktiškai?

Pradėkime nuo Antutu testo rezultatų. Tad „Cubot X19“ surenka daugiau nei 93 000 taškų ir rezultatas gana neblogas.

Kalbant praktiškai, „Cubot X19“ labai gerai susidoroja su įprastomis užduotimis ir vienu metu daryti keletą darbų yra patogu, bei procesas vyksta sklandžiai.

Galiu naršyti internete, klausytis muzikos, rašyti žinutes ir telefonui dėl to nekyla problemų - viskas veikia tinkamai.

Tačiau iškart reikia pripažinti, kad „Cubot X19“ nėra tas išmanusis telefonas, kuris nudžiugintų žaidimų mėgėjus.

Telefonas gana nesunkiai susidoroja su įprastais ir daug resursų nereikalaujančiais žaidimais, tačiau jei mėgstate žaisti tokius žaidimus, kaip „PUBG“ ar „Asphalt 9“, tada grafikos parametrus reikės nuleisti iki žemiausių reikšmių ir vis tiek matysis vaizdo užlaikymas.

Kalbant apie „Cubot X19“ garsą, tai jo garsiakalbis tokioje kainos kategorijoje yra gana neblogas. Garso nei per daug, nei per mažai. Tonai gana suderinti, nors galėtų būti ir geriau.

Klausantis muzikos per ausines, garso stiprumo taip pat pakanka. Mikrofonui taip pat jokių priekaištų - gerai girdžiu savo pašnekovą ir jis mane girdi gerai. Garsas švarus ir aiškus.

Džiugu, kad telefonas palaiko praktiškai visus Lietuvoje esančius mobiliuosius ryšius: 2G (B3, B8), 3G (B1, B8), 4G (B3, B7, B20), tad jokių problemų dėl ryšio tiek mieste, tiek kaimiškoje vietovėje.

Taip pat „Cubot X19“ palaiko WiFi (2,4 ir 5 GHz) bei Bluetooth 4.2. Ryšiai veikia stabiliai, duomenų perdavimo greitis yra geras ir telefoną lengvai susieju su kitais telefonais, išmaniosiomis apyrankėmis ir kompiuteriu.

„Cubot X19“ palaiko įvairias navigacines sistemas, tarp kurių yra A-GPS, GLONASS, GPS, tad telefonas užtikrina itin aukštą tikslumą. Prie to prisideda ir telefono turimas geomagnetinis jutiklis, kuris užtikrina, jog net įvažiavus į tunelį, GPS navigacija nepraras krypties jausmo net nutrūkus palydoviniam ryšiui.

Akselerometras, giroskopas, e-kompasas - „Cubot X19“ turi ir juos.

Baterija ir jos testavimas

Iškart eisiu prie reikalo ir pasakysiu, kad šiuo klausimu „Cubot“ kompanija pagražino situaciją dėl greitojo įkrovimo.

Pakuotėje esantis įkroviklis palaiko 5V/2A įkrovimą ir „Cubot X19“ tenka įkrauti ganėtinai ilgai. Vargiai čia galima kalbėti apie greitąjį įkrovimą, kai baterijos įkrovimas atrodo šitaip:

  • Per 15 min - nuo 0 iki 15 %;
  • 30 min - iki 30 %;
  • 45 min - iki 45 %;
  • 60 min - iki 59 %;
  • 75 min - iki 71 %;
  • 90 min - iki 81 %;
  • 105 min - iki 90 %;
  • 120 min - iki 95 %;
  • 135 min - iki 100 %.

Įdomu ir tai, kad situacija nesikeičia ir panaudojus „Xiaomi Mi 8 Pro“ įkroviklį, kuris palaiko 5V/2.5A, 9V/2A ir 12V/1.5A, tad „Cubot X19“ nepalaiko greitojo įkrovimo ir baterijos įkrovimas užtrunka.

Taip pat negaliu nutylėti ir turiu pasakyti, kad „Cubot X19“ įkroviklis nėra aukščiausios kokybės. Jis ganėtinai stipriai įšyla krovimo metu. Jaučiasi ženklus skirtumas palyginus su „Xiaomi Mi 8 Pro“ įkrovikliu. Nėra taip, kad jis kone degtų ir rankoje būtų neįmanoma laikyti, bet šyla ir, manau, kad per daug šyla.

Gerai yra tai, kad pačio „Cubot X19“ baterija įkrovimo metu tik truputi sušyla ir viskas yra normos ribose. Taip pat 4000 mAh talpos baterija yra tikrai smagus dalykas, juolab, kad jos užtenka ganėtinai ilgam laiko tarpui.

Naudojant telefoną vidutiniškai: šiek tiek naršymo internete, skambučiai, žinutės, truputis žaidimų - baterijos užtenka net trims dienoms.

Naudojant telefoną intensyviau - baterijos nereikės įkrauti 1,5-2 dienas. Na, o įjungus WiFi, Youtube ir laikant nuolat įjungtą ir ryškiai šviečiantį ekraną, tada „Cubot X19“ baterija atlaiko apie 8-9 valandas. Rezultatas yra tikrai geras.

Fotografavimo ir filmavimo kokybė

„Cubot X19“ gale turi dvigubą kamerą - 16 ir 2 MP su f/2.0 diafragma, LED blykste, o priekyje yra 8 MP kamera su f/2.4 diafragma.

Dėl kamerų funkcijų, tai jos yra ganėtinai paprastos: galimybės keisti paveikslėlio dydį (gale nuo 2 iki 16 MP, o priekyje nuo 1 iki 8 MP), veido aptikimas, apsauga nuo sujudimo, automatinis fokusavimas, skaitmeninis priartinimas, HDR, „Face Beauty“, „Blur“ bei panoraminis režimai ir kt.

Vaizdo įrašų kokybė maksimaliai siekia 1080P, 30 kadrų per sekundę ir yra elektroninis vaizdo stabilizavimas (EIS). Tokie patys maksimalūs nustatymai tiek priekinei, tiek galinei kamerai.

Prieš pateikiant nuotraukų ir filmuotos medžiagos pavyzdžius, turiu pasakyti, kad „Cubot X19“ išties gerai fotografuoja bei filmuoja esant geram apšvietimui, tačiau nakties metu - kokybė ženkliai krenta. Iš kitos pusės, kai telefonas kainuoja apie 100 eurų, turbūt kitko tikėtis ir nevertėtų.

Visos nuotraukos neredaguotos, fotografuotos su galinėmis kameromis ir pasirinkus maksimalų paveikslėlio dydį (16 MP) - tiesiog spustelkite ant nuotraukos ir galėsite iš arčiau apžiūrėti jose užfiksuotas detales.

Tad dienos metu nuotraukų kokybė yra tikrai gera. Dėl HDR funkcijos, tai kai kuriais atvejais ji pagerina nuotraukų kokybę, kitais atvejais sakyčiau, kad per daug jau to ryškumo. Nakties metu nuotraukų kokybė stipriai suprastėja.

Kas dėl „Blur“ ir „Face Beauty“ režimų, tai pastarasis neduoda apčiuopiamos naudos. Bandžiau įvairiomis sąlygomis „Face Beauty“ ir jokio reikšmingesnio skirtumo, lyginant su įprastu fotografavimu. Panašu, jog antroji 2 MP kamera didesnės naudos neduoda. O „Blur“ funkcija yra įdomi, bet sunku pasakyti kiek praktiškai ir dažnai naudojama.

Asmenukės gana neblogos kokybės, nors ir norėtųsi geresnės, tačiau nebus gėdos tokiomis nuotraukomis dalintis socialiniuose tinkluose.

O dabar vaizdo įrašai. Su „Cubot X19“ filmuota įvairiomis sąlygomis ir pasirinkus maksimalius nustatymus: 1080P, 30 kadrų per sekundę ir EIS.

Galutinis verdiktas

Nepaisant jo trūkumų, galiu pasakyti, jog po dviejų savaičių su „Cubot X19“ liko daugiau teigiamų įspūdžių nei neigiamų. O kai prisimenu jo kainą, apie trūkumus galima pamiršti iš viso. 

Žinoma, gamintojas kiek pagražino sakydamas, kad „Cubot X19“ bus „vidutinės klasės išmaniųjų telefonų žudikas“. Ne, jis toks nebus, kadangi turi ne tik akivaizdžių privalumų, bet ir trūkumų.

Minusai ir ko norėtųsi:

  • Plastikinis ir greitai pirštų atspaudus renkantis korpusas. Gamintojas galėjo šioje vietoje nepagailėti ir tai pridėtų telefonui solidumo;
  • Nepalaiko greitojo įkrovimo ir įkroviklis per daug įšyla;
  • Ilgas baterijos įkrovimo laikas;
  • Saugumo spragos - aktyvavus kameras nereikia nei piršto atspaudo, nei veido atpažinimo, o telefonas atrakinamas;
  • Nakties metu darytų nuotraukų ir vaizdo įrašų kokybė ženkliai suprastėja;
  • Laukiamas operacinės sistemos atnaujinimas iki „Android 9.0“.

Pliusai:

Patogus laikyti rankoje, nešiotis su savimi ir naudotis viena ranka;

Puikios kokybės ekranas;

Geras techninis derinys: 8-nių branduolių ir 2,5 Ghz taktinio dažnio „MediaTek Helio P23“ procesorius, „ARM Mali-G71 MP2“ vaizdo plokštė, 4 GB RAM ir 64 GB ROM;

Palaiko papildomą atminties kortelę;

Talpi ir ištverminga baterija;

Pirštų atspaudų skaitytuvas veikia tinkamai, nors ir galėtų būti greitesnis;

Gerai veikiantis veido atpažinimas dienos metu, nors nakties metu reikia įjungti papildomą apšvietimą;

Švari operacinė sistema „Android 8.1.0“;

Geros kokybės nuotraukos ir vaizdo įrašai dienos metu ir esant geram apšvietimui;

Geras garsas per mikrofoną, garsiakalbį ir ausines;

WiFi (2,4 ir 5 GHz), Bluetooth 4.2;

Palaiko Lietuvoje esančius mobiliuosius ryšius, gera navigacinė sistema, giroskopas, akselerometras, kompasas ir geomagnetinis jutiklis.

Tad vertinant bendrai, tokioje kainų kategorijoje „Cubot X19“ yra geras išmanusis telefonas ir jei norėtume dar daugiau, jo kaina iškart pakiltų.

P.S. Dėkojame internetinei parduotuvei „Gearbest.com“, kuri suteikė galimybę išbandyti „Cubot X19“ išmanųjį telefoną.

Jei susidomėjote šiuo telefonu ir norite jį įsigyti sau ar šeimos nariams, tai šiuo metu internetinėje parduotuvėje „Gearbest.com“ „Cubot X19“ telefonui yra taikoma 27 % nuolaida ir jį iš Kinijos sandėlio galima įsigyti už 106,8 €. Tereikės papildomai už siuntimą sumokėti 0,55 €.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(31)
(2)
(29)

Komentarai ()