Senukas dar turi parako – nuo 80-ųjų veikiantis sintezės reaktorius pirmą kartą pagamino daugiau energijos, nei pats sunaudojo  ()

Pirmą kartą mokslininkams pavyko pagaminti daugiau energijos, nei jos sunaudojo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Fizikų komanda iš San Diego pakeitė seno tokamako reaktoriaus „DIII-D“ plazmos kameros orientaciją.

Senukas, kuris veikia dar nuo 1980-ųjų metų, iškart pademonstravo netikėtus rezultatus. Remiantis „Ars Technica“, reaktoriuje iškart padidėjo spaudimas iki tokio lygio, kad tai atitiktų sintezės galios reakcijų reikalavimus, o energijos lygis buvo daug didesnis nei tikėtasi.

Plazma taip pat buvo stabilesnė, o tai yra itin reikšmingas dalykas, kai reikia stebėti tokamako viduje vykstančias sintezės reakcijas.

Visgi, nors tai skamba, kaip puikios žinios, tačiau „praktikoje DIII-D niekada negalės pasiekti reikiamos temperatūros ar slėgio, būtinų sintezės reakcijai.“ Priežastis yra ta, kad DIII-D yra nepakankamo dydžio.

Mokslininkai supranta, kad didesnio masto branduolių sintezės reaktoriai gali būti perspektyvesni bei rodyti dar geresnius rezultatus. Dabar fizikų komanda tikisi išbandyti dar vieną panašų eksperimentą, bet panaudodami didesnę galią. Galbūt „senukas“ dar ne viską parodė ką gali ir nauji rezultatai vėl nustebins.

Plačiau su tyrimų rezultatais galite susipažinti moksliniame žurnale „Physical Review Letters“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(57)
(6)
(51)

Komentarai ()