„Huawei“ paaiškino, kokia yra teisinė situacija su šnipinėjimu Pekino naudai  (2)

„Huawei“ kibernetinio saugumo vadovas pranešė Jungtinės Karalystės (JK) parlamentarams, jog Kinijos telekomunikacijų milžinė konsultavosi su teisininkais ir buvo informuota neturinti pareigos šnipinėti Pekino naudai, jei to paprašytų komunistinė šalies vyriausybė.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2019-06-16 „Huawei“ paaiškino, kokia yra teisinė situacija su šnipinėjimu Pekino naudai  (2)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Johnas Suffolkas komiteto posėdyje pareiškė, kad „Huawei“ kreipėsi į savo teisininkus, siekdama išsiaiškinti, ar Kinijos įstatymai dėl vietos bendrovių bendradarbiavimo su vyriausybe saugumo klausimais gali priversti bendrovę vykdyti žvalgybos veiklą užsienyje.

Apie tokius įpareigojančius įstatymus kalbėjo JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija, bandydama priversti įvairių šalių vyriausybes visame pasaulyje neleisti „Huawei“ tiekti įrangos naujosios kartos 5G ryšio tinklams.

J.Suffolkas apsilankė JK parlamento mokslo ir technologijų komitete tuo metu, kai Didžioji Britanija rengiasi paskelbti atidėliotas naujos kartos technologijų diegimo politikos gaires.

„Kinijoje nėra įstatymų, įpareigojančių mus bendradarbiauti su Kinijos vyriausybe kokiais nors klausimais“, – pareiškė bendrovės atstovas. – Mus konsultavę teisininkai paaiškino, kad taip nėra.“

Jungtinės Karalystės ir kitų valstybių susirūpinimą kelia keletas Kinijos įstatymų, įskaitant 2017 metų birželio mėnesį priimtą įstatymą dėl privačių įmonių ir žvalgybos veiklos.

Komiteto narys Julianas Lewisas pacitavo įstatymų ištraukas, numatančias, kad Pekinas turi teisę „prašyti atitinkamų organų, organizacijų ir civilių teikti reikiamą paramą, pagalbą ir bendradarbiavimą“ įvairioms Kinijos saugumo agentūroms.

J.Suffolkas pareiškė, kad dėl „neaiškių“ teisės aktų formuluočių „Huawei“ buvo priversta pasikonsultuoti su savo teisininkais Kinijoje bei Londono teisininkų kontora „Clifford Chance“.

„Daugelis šalių priima neaiškiai suformuluotus įstatymus, todėl mes turėjome juos pasiaiškinti su Kinijos vyriausybe, kuri paaiškino ir pabrėžė, jog [šnipinėti] nereikalaujama iš jokios bendrovės, – pareiškė J.Suffolkas. – Tai dar kartą patvirtino mūsų teisininkai, o pakartotinai patikrino „Clifford Chance“. Manau, kad tokio įpareigojimo nėra.“

J.Lewisas pavadino tokį J.Suffolko paaiškinimą „visiškai neįtikinamu“.

„Huawei“ veikla Sindziango regione

„Huawei“ šiuo metu siūlo pažangiausias – ir pigiausias 5G – technologijas pasaulyje.

Bendrovės technologijos taip pat plačiai naudojamos esamuose 4G ryšio tinkluose Jungtinėje Karalystėje (JK), o nuo 2010 metų „Huawei“ bendradarbiauja su šalies vyriausybe kibernetinio saugumo klausimais.

JK žvalgybos agentūros nesutaria dėl to, ar būtų protingiau „valdyti“ riziką glaudžiau bendradarbiaujant su „Huawei“, ar atsilikti technologiniu požiūriu ir laukti, kol Vakarų įmonės išvystys savo 5G sistemas.

JAV prezidento administracija yra įspėjusi Jungtinę Karalystę, kad Jungtinės Valstijos gali nustoti dalytis žvalgybos informacija su JK, jei šalis naujuosiuose tinkluose naudos „Huawei“ įrangą.

Be to, JK įstatymų leidėjams nerimą kelia tai, kad buvo nustatyta, jog „Huawei“ technologijos buvo naudojamos vykdyti žvalgybinę Kinijos veiklą Sindziango regione – pirmieji tai nustatė Australijos tyrėjai.

Kinijos institucijos, naudodamosi veido atpažinimo technologija, į internavimo stovyklas perkėlė maždaug milijoną daugiausia musulmonų etninių mažumų, įskaitant ir uigūrus.

J.Suffolkas patvirtino, kad „Huawei“ įrangą naudojo bendrovės „partnerė“ Sindziange.

„Mūsų sutartys sudarytos su trečiąja šalimi. Tai nėra kažkas, ką mes darome tiesiogiai“, – pridūrė jis.

Komiteto nariai uždavė J. Suffolkui klausimą, ar jis jaučiasi „prisidėjęs“ prie plataus piktnaudžiavimo žmogaus teisėmis.

„Nemanau, kad mes galime priimti tokius sprendimus, – į tai atsakė J. Suffolkas. – Mes vadovaujamės tuo, kas yra teisėta toje šalyje, kurioje dirbame. Tai yra mūsų kriterijus. Todėl ne mes priimame sprendimus, kas yra gerai, o kas yra blogai.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Diena.lt
Diena.lt
(8)
(0)
(8)

Komentarai (2)