Štai kas nutinka, kai investuoji į „ExxonMobil“, „Chevron“, „Shell“ ir „BP“ – didžiausias pasaulyje investicijų fondas jau prarado 90 mlrd. eurų, o dar dešimtys trilijonų „įstrigo“  (1)

Pasak ekonomistų, didžiausias pasaulio investuotojas „BlackRock“ apsiskaičiavo ir investuodamas į iškastinio kuro įmones per pastaruosius 10 metų prarado milžinišką pinigų sumą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Energetikos ekonomikos ir finansinės analizės instituto (IEEFA) ataskaitoje teigiama, kad „BlackRock“ fondo vertė sumažėjo iki 6,5 trilijonų JAV dolerių.

Ir tai nutiko dėl to, kad „BlackRock“ investicijos į iškastinio kuro pramonę nepasiteisino, o progą investuoti į augantį atsinaujinančios energetikos sektorių „BlackRock“ tiesiog pramiegojo.

Ataskaitoje taip pat nustatyta, jog didžiausią nuostolį „BlackRock“ atnešė jo padarytos multimilijardinės investicijos į didžiausias pasaulio naftos kompanijas – įskaitant tokias, kaip „ExxonMobil“, „Chevron“, „Shell“ ir „BP“.

„BlackRock“ investicijos nukentėjo ir dėl stringančių didžiųjų Amerikos iškastinio kuro bendrovių, įskaitant „General Electric“ bei anglių kasybos bendrovę „Peabody“.

„BlackRock“ susiduria su vis didėjančiu investuotojų ir aplinkos apsaugos grupių spaudimu, kurie ragina atsisakyti investicijų į iškastinio kuro pramonę.

IEEFA direktorius ir ataskaitos bendraautorius Tim’as Buckley’us sako, kad „BlackRock“ privalo prisiimti atsakomybę už tai, kad savo investicijomis pasaulį veda į klimato krizę. Ir tai tikrai nepagražinti žodžiai.

„BlackRock“ megafondas disponuoja tokiais pinigais, kad bendras jų kiekis viršija Japonijos ekonomiką. O ji yra trečia ekonomika pasaulyje ir nusileidžia tik JAV ir 2010-aisiais metais į antrąją poziciją pakilusiai Kinijai. „BlackRock“ yra pats didžiausias investuotojas į anglies pramonę bei vienas iš trijų didžiausių investuotojų į naftos kompanijas.

„BlackRock daro milžinišką įtaką ir prisiima didžiulę atsakomybę prieš plačiąją bendruomenę. BlackRock turi galią imtis lyderystės ir pasauliniu mastu spręsti klimato kaitos pavojus, tačiau iki šiol jie vis dar to nedaro“, - teigė Buckley’us.

Ataskaitoje taip pat yra pateiktas griežtas „Bank of England“ įspėjimas dėl „reikšmingos rizikos ekonomikai ir finansų sistemai“, kurią sukelia investicijos į iškastinį kurą.

„Bank of England“ apskaičiavo, kad gal būti „įstrigusios“ 20 trilijonų JAV dolerių (18,12 trln. eurų) vertės investicijos, kadangi vyriausybės nustato ambicingesnius klimato kaitos sprendimo tikslus.

„BlackRock“ kratosi atsakomybės dėl investicijų į iškastinį kurą, kadangi didžioji dalis jų fondų seka trečiųjų šalių kontroliuojamus investicijų indeksus, o tai reiškia, kad „BlackRock“ nesirenka konkrečių bendrovių.

IEEFA, pasinaudodama savo ataskaitos rezultatais, siūlo „BlackRock“ pasyviems fondams įvesti „mažos taršos indeksą“ ir taip išvengti pavojaus klientų investicijoms. IEEFA taip pat ragina paskirti naują nepriklausomą pirmininką ir atnaujinti turimą 18 narių valdybą. Pastarojoje šeši nariai yra buvę įmonių, glaudžiai susijusių su iškastinio kuro pramone, vadovai.

„BlackRock“ atstovas teigia, kad jie klientams suteikė galimybę investuoti į aplinkosaugiškai ir socialiai atsakingus fondus. Tiesa, šios lėšos visame „BlackRock“ investiciniame portfelyje sudarė viso labo 0,8 procentus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(25)
(3)
(22)

Komentarai (1)