Svajojate pasėdėti F-35 piloto kabinoje? Dabar tai galite padaryti virtualiai (Video)  (1)

Kiekvienas iš mūsų bent kartą esame pagalvoję ką reiškia būti naikintuvo pilotu ir, kaip gi šiuose lėktuvuose viskas atrodo iš vidaus. Na, neseniai „Youtube“ tinkle patalpintas vaizdo įrašas mums leidžia 360 laipsnių kampu pamatyti kas gi vyksta vieno geriausio visų laikų naikintuvo viduje. 


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Visą ekskursiją po F-35 naikintuvą žiūrovams veda jo kapitonas Tony Wilsonas, pravarde „Brick“. Jis savo pasakojimą pradeda nuo kelių mažiau žinomų faktų apie šį penktos kartos naikintuvą, tada pereina prie jo ginkluotės galimybių, įvairiausių jutiklių ir variklio veikimo.

F-35 buvo antrasis penktosios kartos naikintuvas pakilęs į orą. Kaip teigia T.Wilsonas, šios kartos naikintuvai yra žinomi ne tik dėl to, kad juos sunkiai pastebi radarai, bet ir dėl to, kad jame yra įmontuota speciali technologija, kuri iš visų lėktuve esančių sensorių surenka informaciją ir pateikia pilotui ją trumpai ir aiškiai.

T.Wilsonas pirmiausia žiūrovams pademonstruoja elektro-optinę taikymosi sistemą (EOTS), kurią sudaro naikintuvo nosyje įmontuoti elektro-optiniai infraraudonieji sensoriai ir kitose lėktuvo vietose įmontuoti jutikliai, kurie leidžia pilotui aiškiai matyti kas vyksta priekyje ar šonuose jam nesukiojant galvos.

Sensorių pagalba pilotas taip pat gali lengvai rasti, atpažinti, susekti ir nusitaikyti į priešo orlaivį, ant žemės esančias transporto priemones ar kitus taikinius. Be to, visą tai galima daryti tiek dieną, tiek naktį, geromis ir blogomis oro sąlygomis.

Vėliau T.Wilsonas pereina prie ginklų. F-35A turi vieną integruotą 25 mm ginklą ir su savimi gali gabenti keturias raketas, skirtas numušti kitiems orlaiviams, dviejuose savo vidiniuose ginklų skyriuose. F-35A gali gabentis ir dvi „AIM-9 Sidewinder“ raketas – po vieną ant kiekvieno sparno galo.

Vietoje raketų, skirtų numušti kitiems orlaiviams, savo ginklų skyriuje naikintuvas gali gabenti įvairias raketas, skirtas numušti taikinius ant žemės. Į šią ginkluotę įeina JDAM palydovu valdoma ir nutaikoma ir „Paveway II“ lazeriu valdoma ir nutaikoma bomba.

F-35A taip pat turi keturias papildomas vietas po sparnais, kuriose galima įmontuoti ginklus. Savo vidiniuose ginklų skyriuose naikintuvas gali gabenti įvairias bombas iki 2250 kg.

Nepaisant visų šių orlaivio galimybių, geriausia vaizdo įrašo vieta – kuomet T.Wilsonas parodo ką naikintuvo pilotas mato užsidėjęs specialų šalmą. Čia papildytos realybės dėka, pilotui yra suteikiama visa reikalinga informacija apie tai, kas vyksta aplink jį, tačiau tai visai netrukdo jam ir toliau atidžiai pilotuoti naikintuvą.

Būtent šalmo vidus leidžia žiūrovui pilnai įsijausti į F-35 piloto vaidmenį. Šis vaido įrašas taip pat puikiai parodo visas naikintuvo galimybes ir dar nematytas jo detales.

Parengta pagal „Popular Mechanics“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(11)
(2)
(9)

Komentarai (1)