Skandalas branduolinėje elektrinėje Ukrainoje - darbuotojai čia slapta kasė kriptovialiutas  ()

Ukrainos teisėsauga tiria potencialų kibernetinio saugumo pažeidimą pietinėje Ukrainos dalyje esančioje branduolinėje elektrinėje – keli darbuotojai nelegaliai kasė kriptovaliutas, naudodami kompiuterius, nelegaliai prijungtus prie elektrinės elektros tinklo, rašoma svetainėje „Zdnet.com“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) tiriamas incidentas prie Južnoukrainsko esančioje branduolinėje elektrinėje gali būti daug rimtesnis nei tiesiog elektros energijos vagystė kriptovaliutų kasimui. Kompiuteriai, kuriuos į jėgainės teritoriją įnešė virtualūs „kalnakasiai“ galėjo būti naudojami taip pat ir prisijungti prie šio nacionalinės svarbos energetinio objekto vidinio tinklo. Tokiu būdu pašaliniai asmenys galėjo nutekinti slaptus duomenis apie šios, tris reaktorius turinčios, 2850 megavatų galios atominės elektrinės apsaugos priemones.

Liepos mėnesį branduolinės elektrinės administracijos pastate buvo rasti kompiuteriai bei kita įranga, skirta kasti kriptovaliutoms. Du kompiuterių korpusai buvo prikimšti tokiai veiklai būtinų elementų – vaizdo plokščių, aušintuvų bei galingų maitinimo blokų. Viename įrenginyje buvo sumontuotos šešios „AMD Radeon RX 470“ vaizdo plokštės, o kitame – penkios. Už elektrinės apsaugą atsakingos Nacionalinės gvardijos kareivinėse taip pat buvo rasta panašiems tikslams naudota įranga.

Keliems darbuotojams pateikti kaltinimai nusikalstama veikla – spėjama, kad šiems veiksmams juos paskatino pastaruoju metu pašokusios kriptovaliutų kainos, kurios pastaraisiais metais nuolatos krito. Ukrainos žiniasklaidoje skelbiama, kad vienam atominės elektrinės darbuotojui skirta bausmė susimokėti už visą pavogtą elektrą.

Tai ne pirmas toks incidentas, kai įvairių valstybinių objektų darbuotojai nesusilaiko pagundai pasinaudoti „valdiška“ elektra praturtėti iš kriptovaliutų kasimo. 2018-ųjų pradžioje SBU tyrėjai konfiskavo nemažai kompiuterių, kurie buvo naudojami kasti bitkoinams Kijevo puslaidininkių gamykloje. Taip pat 2018-ųjų pradžioje Rusijoje suimti keli Rusijos branduolinio centro inžinieriai, tam naudoję centro superkompiuterį, o Australijos teisėsauga pradėjo tyrimą dėl panašios veiklos Meteorologijos biure, kurio darbuotojai kriptovaliutų kasimui naudojo įstaigos kompiuterius.

Nuo pagundos praturtėti iš bitkoinų neapsaugoti net mokslininkai. Štai Rumunijos Nacionalinio branduolinės fizikos ir inžinerijos tyrimų centro, dalyvaujančio kuriant galingiausią pasaulyje lazerių sistemą „Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics facility (ELI-NP)“, darbuotojas buvo sugautas kriptovaliutoms kasti naudojęs savo kompiuterį, prijungtą prie centro elektros tinklo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(17)
(2)
(15)

Komentarai ()