Kas vyks su nafta? O su pasauliu? Atakos prieš stambiausią Saudo Arabijos NPG pasekmės  ()

Ataka prieš stambiausią SA naftos perdirbimo gamyklą gali ne tik sukelti naftos kainas. Tikėtinos politinės pasekmės tiek pačioje SA, tiek Artimuosiuose Rytuose ir JAV; tikėtini struktūriniai pasaulinės naftos rinkos pokyčiai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmoji rinkos reakcija : prekybos pradžioje paniškai pašokusi daugiau nei 19% iki $72 už barelį, jau po kelių minučių Brent buvo prekiaujama 4 doleriais pigiau, iki 7 val. ryto Lietuvos laiku kaina mažėjo ir dabar nuo penktadienio rinkos uždarymo kainos pakilusi mažiau nei 10%, svyruoja $66 už barelį ribose.

Kas įvyko?

Rugsėjo 14-osios naktį buvo smogtas smūgis iš oro stambiausios SA naftos kompanijos Saudi Aramco objektams. Buvo užpulta Abqaiqe esanti stambiausio pasaulyje naftos telkinio Ghawar naftos priešeksportinio apdorojimo įmonė. Čia nafta parengiama saugiam gabenimui jūros transportu: atskiriamas vanduo, dujos, pašalinama siera, druskos ir išvalomos kitos mechaninės priemaišos. Įmonės pajėgumai –7 mln. barelių per parą. Tai – savotiškas „butelio kaklelis“, kurį sėkmingai atakavus, galima užblokuoti didžiąją dalį SA – OPEC lyderio ir antrojo pagal naftos žaliavos eksportuotojo po RF, – naftos eksporto.

Dar vienu atakos taikiniu tapo antrasis pagal atsargų dydį telkinys Khurais. Dėl atakos SA nusprendė laikinai sumažinti naftos gavybą 5,7 mln. bt/d.

Atsakomybę už ataką prisiėmė Irano palaikomi Jemeno sukilėliai husiai, anksčiau įvykdę kelias raketų atakas prieš SA objektus, tarp kurių ir sostinės oro uostas. Šįkart atakoms pasirinkti dronai (beje, JAV gali manyti kitaip). Husiai pareiškė ir toliau tęsiantys atakas prieš Jemene su husiais kariaujančios SA naftos infrastruktūros objektus.

⁠WSJ duomenimis, Abqaiqo įmonei padaryta itin rimta žala: „JAV valdžios vertinime kalbama apie ⁠15 įmonės technologinių įrengimų pažeidimą <…> Situaciją žinantis žmogus sako, kad ten „nuolaužos”. Pasak jo, įmonė labai stipriai pažeista“.

Dar WSJ rašo, kad JAV turi įrodymų, kad SA naftos objektus pažeidė sparnuotosios raketos, o ne dronai ir svarsto galimybę paviešinti slaptus palydovų duomenis, iš kurių galima nustatyti raketų paleidimo taškus (kol kas Baltieji Rūmai paviešino dvi fotografijas su 17 pataikymo į svarbiausius Abqaiqo infrastruktūros objektus taškų). Kalbama arba apie Iraką, arba apie paties Irano teritoriją. Jei bus parodytas raketų paleidimas iš Irano teritorijos, iš pradžių bus sušaukta JTO Saugumo taryba, paskui gali būti atakuojami kai kurie kariniai Irano objektai. Jei raketos paleistos iš Irano karinės milicijos bazės Irake (jos ginkluotėje yra raketų), smūgis teks šioms bazėms.

Pati Saudo Arabijo skelbia, kad ankstesnis naftos gavybos lygis bus pasiektas jau antradienio ryte. O štai Reuters tvirtina, kad gavybos atstatymas truks „savaites, o ne dienas“. Pagal plotą Abqaiqo fabrikas didesnis už Berlyną (891 kv.km), didelę dalį šioje teritorijoje esančios įrangos teks patikrinti ir išbandyti. Kažin, ar toks darbas tetruks 48 valandas.

Eksporto lygį SA tikisi palaikyti iš atsargų – ji turi mažiausiai 188 mln. barelių naftos, eksportuojant ankstesniu lygiu, to užteks 37 dienoms. Gali būti, kad karalystė padidins gavybą jau veikiančiuose telkiniuose, nes rezervinių pajungimas truks kelias savaites. JAV ir Tarptautinė energijos agentūra jau pranešė apie planus sumažėjusį SA eksportą kompensuoti iš turimų naftos rezervų. Be to, JAV valstybės sekretorius M. Pompeo dėl įvykio apkaltino Iraną.

PLATTS agentūra prognozuoja trumpalaikį naftos kainos pakilimą iki $80 už barelį.

Kam naudinga?

Ataka įvykdyta tokių įvykių fone:

  1. mažiau nei prieš savaitę SA naftos ministru, sulaužant visas tradicijas, paskirtas karaliaus sūnus, princas Abdulazizas, be to, jo ir kronprinco Muhamedo, susitepusio istorijoje su žurnalisto Khashoggi nužudymu, skirtingos motinos.
  2. visai neseniai Saudo Arabija grįžo prie planų surengti Saudi Aramco IPO;
  3. praėjusią savaitę Donaldas Trumpas atleido griežtos antiirakiškos pozicijos besilaikiusį patarėją Johną Boltoną;
  4. ir Baltieji Rūmai suaktyvino pastangas pradėti derybas su Teheranu.

Dabar smulkiau.

1. Vos paskirtam Abdelazizui, kurį karalius, gali būti, svarsto kaip pamainą dabartiniam paveldėtojui princui Muhammedui (jei į valdžią JAV ateitų demokratai, Khashoggio žmogžudystė gali grįžti į dėmesio centrą), kyla itin rimtas iššūkis. Nesėkmingi veiksmai palaidotų Abdelazizo perspektyvas užimti sostą, sėkmingi – padidintų jo šansus, be to, pademonstruotų Abdelazizą viso pasaulio akims ir televizijos kameroms kaip išskirtinį profesionalą. Būtų galima paprieštarauti, kad pats princas Muhammedas pakvietė brolį Abdelazizą, naftos pramone užsiimančio pastaruosius 35 metus, siekdamas optimizuoti Saudi Aramco IPO, tačiau pagalvokite patys: joks sėkmingas IPO nevertas nė užuominos apie konkurento kovoje dėl sosto atsiradimą.

2. Viena vertus, ataka prieš SA objektus gali pakelti naftos kainą į naujas aukštumas, kas potencialiam IPO lyg ir gerai (tik neaišku, ar aukšta kaina iki paties IPO išsilaikys), antra vertus – toli gražu nėra faktas, kad strateginė grėsmė SA naftos gavybos ir perdirbimo infrastruktūrai investuotojų akyse neviršys šio taktinio sumetimo; potencialių investuotojų požiūriu, geriausios investicijos į Amerikos skalūnus, juk čia dera ir saugumas ir nauda iš augančios naftos kainos.

3.Kad būtų kuo didesni D. Trumpo perrinkimo šansai, būtinas standartinis JAV priešrinkiminis naftos kainos sumažėjimas, o tai skatina jį aktyviai siekti naujų susitarimų su Iranu – jie į pasaulinę rinką grąžintų >2 mln. bt/d naftos (išvedė jas pats Trumpas, įvesdamas sankcijas Iranui). Nacionalinio saugumo patarėjo Boltono atstatydinimas, be viso kito, gali rodyti Trumpo pasirengimą teikti Teheranui itin rimtas nuolaidas. O tai nedžiugina Rijado, skabančio Irano pasitraukimo iš naftos rinkos vaisius ir nekantriai laukiančio, kol prastėjantis iraniečių gyvenimo lygos galiausiai užbaigs ajatolų valdžią.

Tarus, kad „šaudė savi“: SA naftos mėnesio eksporto sumažėjimas dvigubai, praktiškai nuima „viršnormatyvinio“ naftos atsargų lygio antsvorį, ir rinka pasieks OPEC+ siekiamos stabilizacijos. Be to, dar ir vidiniai SA politiniai tikslai (žr. punktas 1).

4. Teheranui ataka gali tapti papildomu koziriu derybose su Vašingtonu (pagal Š. Korėjos pavyzdį).Regione nėra antžeminių pajėgų, galinčių įvykdyti sėkmingą operaciją prieš Iraną, oro atakos tik suburtų liaudį (tegul ir neilgam) aplink ajatolų režimą, kurio populiarumas dėl didėjančių gyventojų skurdo mažėja.

Iš viso, reikėtų suprasti, kad jei smūgis buvo suduotas iš Irako teritorijos, tegul ir kontroliuojamos proiraniškosios šiitų milicijos, tai dar toli gražu nereiškia, kad jį sudavė būtent iraniečiai ar jų sąjungininkai Irake.

Galimos pasekmės

Pirmiausia, jei naftos kainos pakilimas bus stiprus ir ilgas, gali pasikartoti 2008 metų įvykiai, kai naftos kainos augimas iki daugiau nei $140 už barelį tapo vienu iš seniai brendusios pasaulio ekonominės krizės postūmių.

Antra, jei SA eksporto sumažėjimas užtruks (arba paaiškės perspektyvos, kad problema per mėnesį nebus išspręsta), gali būti pakeltas klausimas dėl OPEC+ susitarimo atšaukimo (ar pristabdymo), nes esant rinkoje trūkstant naftos, gavybą ribojanti sutartis praranda aktualumą. Tokius samprotavimus remia SA pradėtos derybos dėl neeilinės OPEC konferencijos sušaukimo.

Trečia, JAV (ir ne tik jos) skalūninės naftos gavybos šaka gana sėkmingai apsidraus ateities sandoriais ganėtinai gerame lygyje, ir galės 2020 metais planuojamą naftos kainos mažėjimą ištverti su minimaliais nuostoliais. Iš vienos pusės, naftos kainą numušti gali prasidedanti ekonomikos krizė, iš antros – nuo 2008 prieš kiekvienus prezidento rinkimus, o valdant Trumpui, netgi ir prieš tarpinius Kongreso rinkimus 2018 metų lapkritį, naftos kaina stipriai krito, tad šiuos kritimus galima laikyti priešrinkiminės politikos elementu.

Beje, jeigu SA naftos eksporto atstatymas dėl vienų ar kitų priežasčių (technologinių, pakartotinių teroristų išpuolių) užsitęs – 2020 metais kaina gali ir nesumažėti.

Ketvirta, tikėtinas „geopolitinės“ premijos sugrįžimas į naftos kainą; tiesa, atsižvelgiant į JAV nepriklausomybę nuo naftos tiekimo iš Artimųjų Rytų, bent kiek didesnės „geopolitinės“ premijos naftos kainoje galima tikėtis, jei į ataką karinėmis priemonėmis atsakys JAV ir SA. Smūgis tektų Kinijos, ES ir Japonijos naftos importui.

Penkta, naftos importas iš SA gali tapti rizikingu, o tai, ilguoju laikotarpiu, gali paskatinti pasaulinės naftos rinkos perskirstymą kitų OPEC šalių, o taip pat RF, JAV ir Kanados naudai (beje, beveik nė viena iš jų neturi laisvų pajėgumų, kad galėtų ženkliai padidinti eksportą).

P.S.Pamžymėtina, kad priešrinkiminis naftos atpigimas Trumpui būtinas tik tuo atveju, jeigu jis rimtai nusiteikęs antrai kadencijai. Jei ne, Trumpas gali naftos rinkoje atlikti savo „paskutinį gešeftą“, iškeldamas kainą tada, kai visi laukia jos sumažėjimo.

M. Averbuch
Žaliavų rinkos konjunktūros prognozavimo instituto direktorius

(23)
(3)
(20)

Komentarai ()