Ši aukšta iš plytų pastatyta kolona yra naujo tipo baterija, kurios efektyvumas siekia net 90 % (Video)  (41)

Šveicarijos kompanijai „Energy Vault“ yra vos dveji metai, o ji jau sulaukė 110 milijonų dolerių investicijos iš Japonijos „SoftBank“ korporacijos. Tačiau ne šiaip sau - „Energy Vault“ sukūrė naujo tipo kinetinę bateriją, kuri, panašu, iš tikrųjų gali suveikti.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2019-10-15 Ši aukšta iš plytų pastatyta kolona yra naujo tipo baterija, kurios efektyvumas siekia net 90 % (Video)  (41)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žmonija nori kuo greičiau pereiti prie atsinaujinančios energetikos, tačiau tik tada, kai ji bus pakankamai pigi ir patogi. Tačiau vėjo jėgainės elektrą gamina tik tada, kai pučia vėjas, o saulės - tik tada, kai šviečia saulė. Žmonės prie to tikrai nesitaikys, todėl tą perteklinę energiją reikės kažkur saugoti, kad ją būtų galima panaudoti tada, kai energijos suvartojimas viršys gamybą.

Mokslininkai kuria įvairius pasiūlymus. Vieni siūlo naudoti ličio, geležies ar kalio jonų baterijas, bet jos yra brangios ir greitai pasensta. Kiti kalba apie didžiulius vandens rezervuarus ir pompas, bet tokie statiniai irgi yra labai sudėtingi. „Energy Vault“ pasiūlė šį tą paprastesnio ir, kaip teigia kompanijos atstovai, efektyvesnio.

„Energy Vault“ kinetinė baterija - tai specialių itin tvirtų plytų, 6 strėlių krano, eletros variklių ir dirbtinio intelekto sistemos kombinacija. Kuomet atsinaujinančios energijos jėgainės gamins perteklinę energiją, ji bus nukreipta į „Energy Vault“ sistemos kranus, kurie į viršų kels plytas. Algoritmas joms parinks geriausią vietą bokšto viršuje - iš šių plytų netgi galima išdėlioti kokį nors raštą ar logotipą. Kai energijos trūks, plytos bus nuleidžiamos žemyn - taip tie patys varikliai, kurie jas pakėlė, taps generatoriais.

„Energy Vault“ teigia, kad vienas kontrolės centras vis tiek bus reikalingas, tačiau šių bokštų sistemos atsižvelgs į oro sąlygas ir bus visiškai saugios. Viena tokia baterija galėtų būti 10-35 MWh talpos ir 5 MW galios.

„Energy Vault“ sistema turi akivaizdžių pranašumų prieš įprastas chemines baterijas ar kitokius kinetinės energijos saugojimo būdus. Visų pirma, tas 90 % efektyvumas yra sunkiai atkartojamas. „Energy Vault“ baterija yra labai paprasta - plytos tiesiog keliamos aukštyn-žemyn. Aišku, jei viskas veiks. Svarbiausia - šios plytinės baterijos turi 30 metų tarnavimo laiką, o greičiausiai veiktų ir dar ilgiau. Ličio jonų baterijos per tiek daug įkrovimo-iškrovimo ciklų patirtų kur kas didesnė stresą.

Galiausiai, „Energy Vault“ baterija nepraranda energijos. Tas plytų bokštas gali stovėti nors ir kelias dienas, visiškai neišsikraudamas. O dar jį lengva pritaikyti prie aplinkos poreikių - galima lengvai keisti viską nuo plytų skaičiaus, iki bokšto skersmens.

„Energy Vault“ investicijas panaudos dviem tokiems bokštams statyti. Tikimasi, kad bandymai įrodys metodo patikimumą ir padės išspręsti kai kurias su šia konstrukcija susijusias problemas. Atsinaujinančios energijos saugojimo sprendimas turi būti pigus ir lengvai prižiūrimas - jei „Energy Vault“ sprendimas toks nėra, jo kelias greičiausiai ir baigsis ties tais dviem bandomaisiais bokštais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(79)
(16)
(63)

Komentarai (41)