Atsitiktinai atrastas plutonio junginys pakeis prognozes apie branduolinių atliekų ateitį  ()

Mokslininkai atsitiktinai surado plutonio junginį, kuris galėtų išspręsti mūsų radioaktyvių atliekų saugojimo problemas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Štai įdomus faktas apie 94-ąjį periodinės elementų lentelės narį – plutonis buvo ne atrastas, o sukurtas. 1940 metais pagamintas plutonis niekada nebuvo tiesiog surastas Žemės plutoje. Jis tikriausiai susidaro kaip urano skilimo produktas, tačiau mokslininkams jį teko sukurti ir izoliuoti. Tiesą sakant, absoliuti dauguma net iškiliausių chemikų nėra matę gryno plutonio.

Europos Sinchrotrono radiacijos centre dirbanti tarptautinė mokslininkų komanda tyrinėjo naujus būdus užkirsti kelią branduoliniams incidentams. Šiems tyrimams buvo reikalingi aktinoidai – sunkūs radioaktyvūs metalai, tokie kaip uranas ir toris. Žinoma, naudojami labai maži medžiagų kiekiai – mokslininkai tyrinėja daleles. Viskas vyko įprastai, tačiau stebint plutonį mokslininkai pastebėjo šį tą pribloškiančio.

Chemijoje, pirmtakas – junginys, kuriam reaguojant gaunamas kitas cheminis junginys. Pirmtakai dažnai yra stabilesni už pavienius elementus ar junginius, kuriuos norima išgauti, todėl geriau tinka saugojimui. Mokslininkai naudojo plutonio VI pirmtaką, tačiau plutonio dioksido nanodalelių susidarymas buvo neįprastai lėtas. Kristina Kvashnina, viena iš tyrimo autorių, prisimena savo mintis – „Stabilios fazės Pu(V)! – negali būti, jis neegzistuoja, sintezėje įvyko klaida. Chemikai netikėjo tuo, ką mato, bet rezultatai buvo aiškūs“.

Tai patvirtino ir HERFD įrenginys – aukšto energijos lygio rentgeno spindulių spektroskopas. Tai tikrai buvo stabilios fazės Pu(V). Po trijų mėnesių pakartoti tyrimai patvirtino, kad junginio fazė iš tikrųjų buvo stabili. Ir tai kai kurių mokslininkų prognozes siunčia tiesiai į šiukšliadėžę.

Reikalas tas, kad branduolinė energetika yra palyginti jauna ir mes visiškai nežinome, kas ateityje nutiks su radioaktyviomis atliekomis. Išgręžiame skylę kalne, sumetame atliekas ten ir pamirštame apie jas kelias dešimtis tūkstančių metų – supaprastintai taip būtų galima apibūdinti mūsų planus. Tačiau mokslininkai naudojasi turimomis žiniomis, kad apskaičiuotų, kas įvyks iš tikrųjų. Stabilus Pu(V) tas prognozes keičia – „Pu(V) egzistavimas turės būti įtrauktas į prognozes. Be jokios abejonės tai pakeis teorines prognozes, kaip plutonis elgsis per milijonus metų“, atradimo reikšmę pakomentavo Kvashnina.

(18)
(13)
(5)

Komentarai ()