Pirštinės be pirštinių - JAV Sausumos pajėgų mokslininkai kuria prietaisą, kuris palaikys rankų šilumą ir miklumą  (1)

Jei esate bandę šaltą žiemos dieną pasinaudoti telefonu, žinote, kaip tai sudėtinga. Net tam pritaikytos pirštinės, regis, trukdo, bet be jų pirštai tiesiog nebeklauso. Jus tai erzina, o kariams tai gali kainuoti gyvybę. Tačiau JAV Sausumo pajėgų aplinkos medicinos tyrimų institutas (USARIEM) surado išeitį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šaltis mūsų organizmą pastumia į išgyvenimo režimą. Resursai sukoncentruojami į kūno centrą, į gyvybinius organus. Kraujotaka galūnėse tampa ne tokia intensyvi - be pirštų galima išgyventi, o be plaučių - ne. Ima tirštėti ir sąnariuose esantis skystis, raumenys ima nevalingai susitraukinėti, o ir sausgyslės praranda savo elastingumą. Paprastai tariant, pirštai ima sunkiau lankstytis ir nebėra tokie tikslūs ar greiti. Jums tai - su klaidomis parašyta žinutė. Kariui mūšio lauke - per ilgai užtaisomas ginklas ir pauzė, kuri gali kainuoti gyvybę.

Žinoma, kariai naudoja pirštines, bet tai nėra idealus sprendimas, nes su pirštinėmis taip pat sunku apčiuopti mažus daiktus. Jas galima nusiimti, bet tai vėl kainuos laiką. Bet USARIEM sugalvojo išeitį.

USARIEM mokslininkai, vadovaujami Johno Castellani, prisiminė vieną bėgikų žinomą fenomeną. Nors bėgimo pradžioje rankos iš tiesų šąla, vėliau pirštines galima ir nusiimti. Kodėl? Nes kūno temperatūra pasiekia aukštesnį lygį ir organizmas vėl gali suaktyvinti kraujotaką galūnėse. Castellani mano, kad tai galima sukelti dirbtinai.

USARIEM išbandė specialius dilbių ir veido šildytuvus. Nors jie nešildo plaštakų, eksperimentai parodė, kad jie padeda suaktyvinti kraujotaką ir pirštus sušildo iš vidaus. Tai leidžia atsisakyti pirštinių. Tiesa, komforto nuo to nedaug - bandymų metu pirštų temperatūra pakilo tik 3 laipsniais (nuo 10-11°C) -, bet pirštų miklumas išaugo 50 %. Mokslininkai sieks tokiu būdu pirštų temperatūrą pakelti 5°C

Tiesa, Castellani pastebėjo, kad veido šildymas nedavė jokios apčiuopiamos naudos. Buvo manoma, kad tai padės apgauti kūną, kad lauke yra šilčiau nei atrodo, bet tai nesuveikė. Todėl galutinis prietaiso modelis šildys tik dilbius.

Toks prietaisas, kurį mokslininkai svajoja užbaigti per 5 metus, padėtų ne tik kariams. Jis praverstų ir statybininkams, ir inžinieriams, ir kitiems darbininkams, kurie dažnai lauke darbuojasi rankomis. Tiesa, užbaigti šį išradimą nebus lengva. Toks šildytuvas naudoja elektros energiją, todėl būtina užtikrinti, kad baterijos greitai neišsikraus. Taip pat reikia pasistengti neiššvaistyti tos šilumos - dilbių šildytuvai bus išties prasti, jei labiausiai šildys orą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(16)
(0)
(16)

Komentarai (1)