JAV kariuomenė: NSO vaizdo įrašo paviešinimas padarytų milžinišką žalą nacionaliniam saugumui (Video)  (7)

2004 m. lapkritį JAV Karinio laivyno pilotai, dislokuoti lėktuvnešyje „USS Nimitz“, skrydžio metu susidūrė su saldainiuko „Tic-Tac“ formos neatpažintu skraidančiu objektu (NSO), kuris virš Ramiojo vandenyno judėjo taip, tarsi jam negaliotų fizikos dėsniai, rašo „CBS News“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Karinio laivyno pareigūnai keistą objektą pavadino „neatpažintu oro erdvės reiškiniu“, tačiau tuo visos jų kalbos ir baigėsi – daugiau nebuvo nė vieno oficialaus žodžio apie tai, kas tai galėtų būti per reiškinys. O visai neseniai, dideliam sąmokslo teorijų gerbėjų džiaugsmui, gautas patvirtinimas, kad amerikiečių kariuomenei apie šį atvejį yra žinoma daugiau, nei skelbiama.

Daugiau informacijos į viešumą pateko pabandžius taikyti vadinamąjį Informacijos laisvės įstatymą (Freedom of Information Act, FOIA), apibrėžiantį galimybes paviešinti informaciją, laikomą oficialių institucijų archyvuose. JAV Karinio jūrų laivyno Jūrinės žvalgybos štabas (Office of Naval Intelligence, ONI), neseniai gavęs užklausą, atitinkančią FOIA reikalavimus, patvirtino, kad agentūra turi keletą dokumentų su žyma „visiškai slaptai“ ir bent vieną įslaptintą vaizdo įrašą, susijusį su 2004 metais įvykusiu kontaktu.

Anot ONI atstovo spaudai, dokumentai buvo paženklinti žymomis „Slaptai“ arba „Visiškai slaptai“. Tokį žymėjimą dokumentams suteikė juos sukūrusios agentūros, o šios informacijos paviešinimas „sukeltų išskirtinai sunkią žalą“ JAV nacionaliniam saugumui.

Tarp šių visiškai slaptų dokumentų yra keletas „brifingo skaidrių“, nusakančių incidentą. Juos ONI pateikė neįvardinta agentūra. O kadangi slaptumo žymą dokumentams suteikė ne ONI, jie neturi teisės šių dokumentų ir išslaptinti, teigė šios institucijos atstovas spaudai.

ONI taip pat pripažino turintys bent vieną nežinomos trukmės vaizdo įrašą, Karinio laivyno oro sistemų valdybos (Naval Air Systems Command, NAVAIR) pažymėtą „Slaptai“. ONI neatskleidė, ar tai yra tas pats minutės trukmės įrašas, iš slaptųjų archyvų išsprūdęs 2007 metais ir „The New York Times“ plačiai paviešintas 2017 metais.

Tačiau 2019 m. lapkritį keletas karinio laivyno karininkų, mačiusių 2004-ųjų metų incidentą, leidiniui „Popular Mechanics“ tvirtino matę ir gerokai ilgesnį vaizdo įrašą, trukusį nuo 8 iki 10 minučių. Įrašų originalus greitai surinko ir ištrynė „nežinomi asmenys“, kurie netrukus po incidento į lėktuvnešį buvo atgabenti sraigtasparniais, sakė vienas iš karininkų.

Buvęs Pentagono darbuotojas Luisas Elizondo, padėjęs paviešinti trumpąjį vaizdo įrašą, sakė, kad „žmonių neturėtų stebinti informacija, kad esama ir kitų, gerokai ilgesnių vaizdo įrašų“.

FOIA užklausą 2019 metų spalį pateikė nepriklausomas tyrėjas, paprašęs prieigos prie bet kokių neįslaptintų įrašų ar jų fragmentų, susijusių su 2004 metų NSO kontaktu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(26)
(6)
(20)

Komentarai (7)