JAV Karinės oro pajėgos vėl užsakinėja tiesiog legendinius naikintuvus - kodėl prireikė F-15, kai JAV Karinės oro pajėgos turį modernų F-35? Nauja ir gudri oro mūšių strategija  (9)

„McDonnell Douglas F-15 Eagle“ - dvimotoris reaktyvinis naikintuvas, pirmam skrydžiui pakilęs dar 1972 metais, bet gaminamas iki šiol. F-15 ir F-16 naikintuvus keičia F-22 ir F-35, todėl JAV Karinės oro pajėgos šių orlaivių neužsakinėjo jau daugiau nei du dešimtmečius. Bet dabar ruošiamasi įsigyti naują F-15 partiją. Kam? Kam reikalingi tokie STEALTH gebėjimų neturintys naikintuvai?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pradėkime nuo akivaizdaus fakto - F-15EX, kurį dabar užsakinėja JAV Karinės oro pajėgos, nėra tas pats F-15, kuris tarnybą pradėjo dar aštuntajame dešimtmetyje. F-15EX turės modernią avionikos sistemą, misijų valdymo kompiuterį, naujausią programinę įrangą, naujas oras-oras tipo raketas, išplėstas galimybes montuoti kitokią ginkluotę. Reikia įvertinti tai, kad F-15 gamyba niekada nesustojo ir šis jau seniai legenda vadinamas naikintuvas visą laiką tobulėjo.

Tik STEALTH galimybių jis neturi - F-15 yra nesunkiai matomas moderniems radarams. Taigi, jis nepakeis kol kas ydų turinčio F-35. Vietoje to, jis tarnaus kartu su juo.

Kam reikalingas F-15, kai JAV Karinės oro pajėgos turės F-35? Labai paprasta - uždaruose ginkluotės skyriuose F-35 gali gabenti iki 6 AIM-120 AMRAAM oras-oras raketų. Dar 8 tokias raketas šis naikintuvas galėtų pasiimti po sparnais, tačiau tuomet netektų STEALTH savybių. Ir vis tiek neprilygtų F-15EX galimybėms - šis naikintuvas gali pasiimti net 22 AIM-120 AMRAAM oras-oras raketas.

Taigi, F-15EX ir F-35 veiktų drauge. F-35 surastų taikinius ir įvykdytų pirminį smūgį. Tuomet STEALTH savybės jau nebebūtų tokios svarbios - po pirminio smūgio priešas jau žinotų, kad kažkas veikia jo oro erdvėje. Tuomet į sceną žengtų žymiai gausiau ginkluotas F-15EX. Ši sistema veiktų panašiai tiek atakuojant taikinius ant žemės, tiek ore. Vaizdingai tariant, F-15EX taptų operacijos raumenimis, skraidančia F-35 amunicijos dėtuve. Taip pat nereikėtų pamiršti, kad F-15 yra ilgai gaminamas patikimas naikintuvas, kurio kaina yra žymiai mažesnė nei F-35.

Kol kas oro pajėgos įsigys tik 2 naujus F-15EX naikintuvus, kad išbandytų koncepciją. Buvo planuojama įsigyti 8 tokius naikintuvus, tačiau Kongresas patvirtino tik du. Vėliau planuojama plėsti F-15EX pajėgas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(54)
(7)
(47)

Komentarai (9)