Elektra Suomijoje pirmą kartą tapo nemokama  (1)

Alternatyvių elektros gamybos pajėgumai, tad ir kaina, nėra tolygūs. Todėl svyruoja ir kaina. Kartais ji būna netgi mažesnė už nulį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neigiama elektros kaina, tapusi įprastu reiškiniu Vokietijoje ir Danijoje, užfiksuota ir gerokai šiauriau esančioje Suomijoje, ir be to – žiemą. Tai yra viena iš alternatyvios energetikos vystymo pasekmių, pažymi suomių Yle.

Kas įvyko

Pirmą kartą neigiamos kainos Suomijos neatidėliotinų sandorių energijos rinkoje Nord Pool buvo užfiskuotos vasario 10 dieną anksti ryte: −0,20 €/MWh. Šeštadienio, vasario 22-osios ryte didmeninė elektros energija šalyje irgi buvo beveik nemokama — po du eurus už megavatvalandę, kas dešimteriopai mažiau už įprastinę kainą.

Vasario 10-osios minimumą lėmė anomaliai šiltas žiemos oras, vartojimo sumažėjimo dėl popieriaus ir celiuliozės kombinatuose vykstančių streikų ir didžiausio vėjo jėgainių pajėgumo pasiekimo dėl Suomiją pasiekusio ciklono.

Kas žinotina apie Europos elektros energijos rinką

Neigiamos elektros kainos ES tapo įprastu reiškiniu. Alternatyvios energijos srityje pirmaujančioje Vokietijoje neigiami elektros tarifai fiksuojami jau po kelis šimtus valandų per metus, o kelios išeiginės dienos 2019 metais buvo praktiškai visai „nemokamos“.

Pagrindinė neigiamų kainų priežastis yra spartus alternatyvios, ypač – smarkiai nuo orų priklausančios saulės ir vėjo, turinčių aiškius gamybos pikus – energetikos vystymas Europoje. Tokiomis sąlygomis menkai manevringoms „bazinėms“ šiluminėms ir branduolinėms jėgainėms saugiau ir, apibendrinus, pigiau, dirbti „į minusą“, užuot mažinus galią.

Per 2018 metų Naujųjų metų šventes alternatyvūs šaltiniai patenkino 100% Vokietijos energijos poreikių — tačiau tik simboliškai, nes įprastos ŠE ir AE veikė ir toliau.

Šiaip jau perprodukcija energetikos sistemoms kenkia, jų operatoriai turi nemažai išleisti galių balansavimui. ES netgi turėjo nustatyti alternatyviai energetikai „šešių valandų taisyklę“ — jei kurią dieną neigiama kaina laikosi ilgiau nei šešias valandas energetinės subsidijos nemokamos.

Mažmeninėje rinkoje tai kol kas nelabai atsispindi. Namus prie tinklo pagal dinaminius kontraktus, paremtus neatidėliotinų sandorių Nord Pool kaina, yra prijungę ne daugiau nei 10% Suomijos namų ūkių, o prijungimo kainą sudaro ne vien elektros energijos kaina. Tad, neigiama elektros kaina nereiškia, kad tinklai primokės vartotojams. Daugiausiai tai bus simbolinė nuolaida.

Kas toliau

Pikinės generacijos problemos artimiausiu metu išspręsti nepavyks — elektros energijos kaupimo pramoniniais mastais klausimas neatsalytas jau šimtą metų. Tačiau pastaruoju metu pramoninių elektros saugyklų srityje pastebima dinamika: pavyzdžiui Tesla Megapack sprendimas, paremtas ličio akumuliatoriais. Padėti galėtų ir elektromobiliai, kurie iš tinklo masiškai kraunami būtent tada, kai naktį būna elektros energijos perteklius.

Tikėtina, kad elektros energija Europoje vis dažniau kainuos mažiau už nulį. Tai vyks taip pat ir dėl globalaus atšilimo: dėl jo tuo pat metu mažėja išlaidos šildymui ir daugėja energijos atmosferoje. Tačiau vidutinės elektros energijos kainos mažėjimo laukti neverta.


thebell.io

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(32)
(9)
(23)

Komentarai (1)