Lietuvoje atidarytas naujas elektros sistemos valdymo ir duomenų centras - vienas moderniausių Europoje ir kodėl jo prireikė  ()

Vilniuje, Viršuliškėse oficialiai atidarytas naujasis Lietuvos elektros sistemos valdymo ir duomenų saugos centras, kuris užtikrins stabilų ir saugų šalies energetikos sistemos darbą bei energijos perdavimo srautų valdymą, o taip pat aukštesnį fizinės ir kibernetinės saugos lygį. Tai svarbu kiekvienam Lietuvos elektros energijos vartotojui – gyventojams ir verslui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujasis elektros sistemos valdymo ir duomenų valdymo centras turi svarbią reikšmę Lietuvai kryptingai ruošiantis prisijungti prie žemyninės Europos sinchroninės zonos ir savarankiškai valdyti dažnį.

„Šis centras yra dar vienas patvirtinimas, kad sinchronizacijos projektas virsta realybe. Iš čia Lietuva patikimai, saugiai ir, svarbiausia, savarankiškai valdys savo energetikos sistemą. Dabar ir per ateinančius penkerius metus visos pastangos yra ir bus sutelktos konkretiems techniniams projektams įgyvendinti, kad sinchronizacija su patikima Europos sistema būtų iki 2025 m. ir taip užtikrintume valstybei ir kiekvienam iš mūsų gyvybiškai svarbų patikimą ir saugų elektros energijos tiekimą”, – sako energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Sinchronizacijos projektai šiuo metu yra pirmajame iš trijų įgyvendinimo etapų. Jo metu yra stiprinama ir modernizuojama Lietuvos perdavimo tinklo infrastruktūra, kuri padės geriau integruoti Baltijos valstybių energijos sistemas į kontinentinės Europos tinklus ir elektros rinką. Tam Europos Sąjunga jau skyrė maksimaliai galimą finansavimą. Antrajame etape yra numatoma jūrinės jungties su Lenkija „Harmony Link“ statyba ir trijų sinchroninių kompensatorių įrengimas.

Naujai atidarytas valdymo ir duomenų centras yra vienas moderniausių Europoje. „Siekdami prisijungti prie kontinentinės Europos tinklų, turime ne tik paruošti visos šalies infrastruktūrą, bet ir užtikrinti sistemos valdymo saugumą ir kokybę. Tad natūralu, kad mes pasirinkome kryptį sustiprinti Lietuvos valdymo centrą, nes nuo jo veiklos ir jame priimamų sprendimų kokybės priklauso šalies elektros energijos tvarumas“, – sako „Litgrid“ vadovas Daivis Virbickas.

Ne mažiau svarbu yra ir tai, kad naujajame centre sukurtos patogesnės darbo sąlygos bendrovės „Litgrid“ darbuotojams, kurių laukia itin dideli darbai stiprinant ir atnaujinant šalies elektros perdavimo infrastruktūrą ir ruošiantis savarankiškam dažnio valdymui nuo 2025 m.

„Kiekvieno didelio projekto sėkmė visų pirma priklauso nuo jį įgyvendinančių žmonių profesionalumo, energijos ir įsitraukimo. Todėl ypač svarbu sukurti kolegoms patogią ir bendradarbiauti skatinančią darbo aplinką. Naujoji mūsų buveinė visų pirma skirta žmonėms, kurie čia dirbs“, – teigia D. Virbickas. 

Naujojoje „Litgrid“ buveinėje įrengta 230 darbo vietų. Joje daug dėmesio skiriama ir aplinkosaugai – skaitmeninių priemonių dėka mažinamas popieriaus vartojimas, rūšiuojamos atliekos, įrengta moderni elektrą taupanti ir šviesą reguliuojanti įranga, geoterminis šildymas.

Keturių aukštų pastato plotas sudaro 5600 m2. Investicijos į šį projektą siekia 11,2 mln. eurų, jis buvo finansuojamos bendrovės lėšomis.

Projektą įgyvendino generalinis rangovas UAB „Conresta“. Pastatas suprojektuotas, pastatytas ir įrengtas per 36 mėnesius. Iki šiol „Litgrid“ sistemos valdymo centras buvo įsikūręs nuomojamose patalpose Vilniuje, A. Juozapavičiaus gatvėje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(5)
(1)
(4)

Komentarai ()