Kuo geri, kuo išskirtiniai ir kuo liūdina naujieji „Huawei P40“ ir „Huawei P40 Pro“ (Video)  (1)

Astrologai mėgsta sekti pasakas apie tai, kaip visos žvaigždės ir planetos išsilygiuoja taip, kad apie sėkmingus nutikimus net galvoti nereikėtų. Bet jeigu pranašautume sėkmę „Huawei“, tai žvaigždės būtų niekuo dėtos. Jų naujausių flagmanų P40 serijos sėkmė būtų mažai tikėtina ne dėl žvaigždžių išsidėstymo, o dėl nesėkmingų kur kas arčiau žemės esančių aplinkybių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Amerikiečių sankcijos neatšauktos, koronaviruso pandemija ne tik sunaikino bet kokią galimybę telefonus pristatyti su triukšmu, bet dar ir trukdo pašalinti kai kuriuos trūkumus, kurie yra patiriami dėl tų amerikietiškų sankcijų, o analitikai išmaniųjų telefonų rinkai žada apie 40 proc. dydžio susitraukimą.

Vienu žodžiu, viskas blogai. Bet ir atsitraukinėti nėra kur – įrenginių gamybos ir pristatymo grafikas sudarytas jau seniai, pagrindiniai konkurentai savo ganėtinai inovatyvius flagmanus jau pristatė, o praėjusį rudenį „Huawei Mate 30“ telefonų serija Europos taip ir nepasiekė. Dar truputėlis – ir europiečiai apskritai pamirš kinišką prekės ženklą, kuris dar prieš metus pretendavo tapti dominuojančiu ne tik Kinijoje, bet ir Europoje.

Kita vertus, kai atsiduri tokioje nepalankioje situacijoje, turi tik du variantus: arba pasiduoti, arba verstis per galvą tiek, kad jokios kliūtys netrukdytų sužibėti. Tai štai „Huawei“ tikrai nepasidavė – darbo, kuris buvo įdėtas siekiant įnoringus europiečius sudominti naujaisiais P40 serijos telefonais, buvo tiesiog titaniškas. Ir įprastinėmis aplinkybėmis tikriausiai tai būtų gerokai daugiau nei pakankamai.

Bet žvelgiant iš vartotojo pusės, vidutiniam lietuviškam atlyginimui artima suma nėra tie pinigai, kuriuos galima atiduoti vien už pastangas. Už tokią sumą parduodamas telefonas turi būti artimas idealui.

Taigi, pažvelkime, kuo geri, kuo išskirtiniai ir kuo liūdina naujieji „Huawei P40“ ir „Huawei P40 Pro“ išmanieji telefonai. Beje, jų šį pavasarį „Huawei“ pristatė tris – „paprastąjį“ „P40“, tobulesnį „P40 Pro“ ir pačios aukščiausios klasės „P40 Plus“. Tiesa, jeigu paprastasis ir „Pro“ modelis prekybos vietose ir Lietuvoje pasirodys jau artimiausiu metu, tai „Plus“ modelio reikės laukti iki vasaros. Išankstinei apžvalgai gautas „Pro“ variantas, tad į jį ir bus sutelkta daugiausiai dėmesio.

Išvaizda

Pirmas į akį krentantis dalykas – dizaino lyderio pozicijos užleidimas. Su ankstesniais telefonais, žvelgiant į įrenginio nugarėlę, galima buvo neabejojant pasakyti, kad „Huawei“ diktuoja fotokameros sistemos išvaizdos madas: tai kvadratas nugarėlės centre, tai apskritimas toje vietoje, tai neįprastai ilgas stačiakampis telefono kampe – visais atvejais galima būdavo nesunkiai pasakyti, kad tai yra ne kas kita, kaip „Huawei“. Gi dabar šiek tiek nepasisekė – praktiškai identišką dizaino idėją kiek pirmesni pademonstravo „Samsung“: labai panašaus formato stambus stačiakampis viršutiniame kariame nugarėlės kampe. Dėl lęšių išdėstymo estetikos galima būtų ginčytis, bet faktas lieka faktu: konkuruojančių telefonų panašumas neabejotinas. Nors žinome, kad dizainas iš tiesų negalėjo būti pavogtas – labiau panašu, kad tiesiog sutapo inžinierių ir projektuotojų poreikiai bei galimybės – „Samsung“ su savo S20 serija iššovė pirmesni.

Na, nieko nenustebins, kad antras į akis krentantis dalykas yra kitoje nugarėlės pusėje. Ir štai jis nėra panašus nei į ankstesnius „Huawei“ telefonus, nei į tiesioginius korėjietiškus konkurentus. Tikriausiai pripažinus, kad su „Mate 30 Pro“ telefonų ekstremaliai užlenktais ekrano kraštais lazda buvo šiek tiek perlenkta, „Huawei“ grįžo prie kiek konservatyvesnio požiūrio į „trimatį ekraną“. Bet jei šoninės briaunos užlenktos mažiau, tai viršutinės ir apatinės briaunos užlenkimas, atrodo, yra apskritai unikalus išmaniųjų telefonų pasaulyje. Ir tai visai įdomiai jaučiasi laikant telefoną horizontalioje padėtyje. Jausmas filmų žiūrovams ir žaidimų mėgėjams bus tikrai neeilinis (kai baigsis karantinas ir bus galimybė telefoną pačiupinėti prekybos vietose – nepraleiskite progos jo „pasiguldyti“ rankose).

Ekrano šoninių briaunų užlenkimas sumažintas ne tiek smarkiai, kaip tai padarė „Samsung“ (ir už ką pastaruosius galima tik pagirti), bet net ir su tokiu ekranu išlieka standartinė kritika. Kai ekranas užlenkiamas tik dėl dizaino gražumo ir prašmatnumo, bet ne dėl kokios nors funkcijos, galutiniam vartotojui nuo to tik blogiau: viena, dėl to telefono savikaina (vadinasi, ir kaina) išauga, antra, kai naudojamos programėlės, kuriose vartotojo sąsajos elementai išdėstyti ekrano pakraščiuose (na, tarkime, žaidimai), sumažėja valdymo tikslumas.

Pirmą kartą „Huawei P“ serijos telefonuose atsiradusi dizaino naujovė – ne simetriška, viduryje esanti asmenukių kameros ir kitų jutiklių iškarpa, o pailga skylutė ekrano kampe. „Honor“ telefonuose kažkas panašaus jau matyta.

Na, ir trečioji ekrano naujovė, jau įtvirtinanti akivaizdžią tendenciją – tai ekrano vaizdo atnaujinimas 90 Hz dažniu. Įdomus pastebėjimas: „Samsung“ prieš mėnesį pristatė savo S serijos telefonus su 120 Hz ekrano skleistine, o „Huawei“ tarsi teisindamiesi tikino, kad žmogaus akiai 90 Hz yra daugiau nei pakankamai ir 120 Hz dažnis yra tiesiog nejuntamas, be to, papildomai eikvoja akumuliatoriuje sukauptą energiją. Nors kompromisas yra Kinijos telefonų gamintojams labai būdingas dalykas, tačiau „Huawei“ visuomet išsiskirdavo ambicija ir technologinės lyderystės siekiu be jokių kompromisų. Nejaugi keičiasi filosofija?

Techninės detalės: paprastojo „Huawei P40“ OLED ekrano įstrižainė bus 6,1 colio, raiška – 2340 x 1080 taškų. „P40 Pro“ įstrižainė – 6,58 colio, raiška – 2640 x 1200.

Beje, lyginant su „P30 Pro“, naujasis „P40 Pro“ šiek tiek priaugo svorio. Jo storis padidėjo 0,6 milimetro. Nedaug? Taip. Bet skaičiuojant procentais tai jau nėra mažai – apie 7 procentus.

Puošmena ir didysis privalumas – kamera

Na, gerai, ekrano tobulumu varžytis su akivaizdžiu rinkos lyderiu, kuris ekranus dar gamina ir daugybei kitų telefonų gamintojų, yra sudėtinga. Bet fotokamerų srityje „Huawei“ ir „Leica“ tandemas dar nuo P20 serijos pristatymo buvo metais ar net dviem aplenkę daugumą konkurentų. Štai jeigu prisimintume pernykštį „Huawei P30 Pro“ – tai buvo pirmasis pasaulio telefonas su periskopiniu telefoto objektyvu, kuris per prizmę laužia šviesos spindulius 90 laipsnių kampu ir nukreipia į lęšių seriją, išdėstytą išilgai telefono. Tokia gudrybė su„Samsung“ panašią sistemą vartotojams sugebėjo pasiūlyti tik po metų.

Bet periskopinė kamera – ne vienintelis privalumas, kurį iš pernykščio pavasario flagmanų paveldėjo ir patobulino „Huawei“. Kitas privalumas – RGB jutiklio (kuris nuotraukas fiksuoja registruodamas raudoną, žalią ir mėlyną šviesą) pakeitimas RYYB jutikliu (jame vietoj žalios spalvos yra geltonos spalvos filtras, kas, anot gamintojo, leidžia priimti net 40 proc. daugiau šviesos ir atitinkamai pagerinti nuotraukų kokybę).

Tai štai, šiemetinis išskirtinumas – RYYB jutiklis yra naudojamas ne tik su pagrindiniu kameros objektyvu, bet ir su telefoto objektyvu. O tai reiškia, kad turėtų šoktelėti ir smarkiai priartinto vaizdo nuotraukų kokybė, ypač kai fotografuojama prastesnio apšvietimo sąlygomis.

Beje, dar vienas įdomus dalykas, kuomet pasirodė, kad „Huawei“ tarsi teisinasi, kad nepadarė geriau – tai telefoto objektyvo priartinimo gebėjimas. „Samsung“ labai garsiai gyrėsi, kad siūlo hibridinį 100x vaizdo artinimą, o šį pavasarį pasirodysiantys „Huawei“ telefonai išspaus „tik“ 50x hibridinį artinimą. Ar galima tai vadinti dideliu „Samsung“ atotrūkiu? Na, jei tikėtume „Huawei“, tai nelabai. Mat, viena vertus, „Samsung“ maksimalaus priartinimo nuotraukos yra labiau „išplaukę“, sulietos, o „Huawei“ – aštresnės, vaizdas ryškesnis. Ir, tarkime, bandant nufotografuoti toli esantį užrašą „Huawei“ 50x didinimas gali pateikti lengviau įskaitomą rezultatą, nei „Samsung“ 100x didinimas.

Kitas svarbus patobulinimas – patobulintas gebėjimas fotografuoti sudėtingomis sąlygomis, kuomet, pavyzdžiui, tamsoje fotografuojamas gerai apšviestas objektas. „Huawei“ pademonstruotose nuotraukose matoma, kaip patys šiuolaikiškiausi konkurentų telefonai pateikia tamsų vaizdą prastai apšviestuose nuotraukos regionuose ir „išdegusį“ vaizdą gerai apšviestose vietose. Tuo tarpu „Huawei“ dirbtinis intelektas ir HDR technologijos leidžia išgauti pakankamai detalų vaizdą ten, kur tamsu ir gerai prislopintą apšviestųjų vietų šviesumą.

Kalbant apie kameras skaičiais: „Huawei P40“ kameros sistemą sudarys pagrindinis 50 MP raiškos jutiklis su plataus kampo f/1,9 diafragmos objektyvu, 16 MP jutiklis su ultra-plataus kampo f/2,2 diafragmos objektyvu, 8 MP raiškos jutiklis su telefoto objektyvu (f/2,2 diafragma ir optinio stabilizavimo mechanizmas). Asmenukėms fiksuoti – 32 MP jutiklis, f/2,0 diafragmos objektyvas.

„P40 Pro“ pagrindinis jutiklis ir objektyvas – tokie patys (50 MP ir f/1,9), bet gerokai pažangesnis ultra-plataus lauko komplektas: jutiklis – 40 MP, objektyvas – f/1,8, telefoto sistema taip pat kokybiškesnė: 12 MP jutiklis bei f/3,4 objektyvas su vaizdo optiniu stabilizavimu. Taip pat portretų ir kitų nuotraukų su bokeh efekto fotografavimą palengvins lauko gylio jutiklis. Asmenukių kamera – suporuota: 32 MP jutiklis ir f/2,2 diafragma, kurio portretų kūrimo galimybes sustiprina lauko gylio jutiklis.

Vertinant bendrai, iš to ką teko matyti per išankstinį pristatymą ir ką pavyko sužinoti dirbant karantino sąlygomis – „P40 Pro“ fotografiniai pajėgumai yra milžiniški ir vis labiau artėja prie DSLR ar sisteminių fotoaparatų galimybių.

Techninės charakteristikos

Abu telefonai gaminami naujausios ir galingiausios „Huawei“ dukterinės įmonės „HiSilicon“ sukurtos „Kirin 990“ platformos pagrindu. Ir dar su integruotu 5G moduliu. Nors labai tikimasi, kad 5G moduliai smarkiai paskatins naujų telefonų pirkimą, kuris jau praėjusiais metais buvo liovęsis didėti, o šiais metais dar ir turėtų labai smarkiai smukti dėl koronaviruso, bet lietuviams tai beveik neaktualu – dar iki lietuviškų 5G tinklų plėtros pradžios veikiausiai sulauksime ir naujos „Huawei“ telefonų kartos pasirodymo. O ir su kelionėmis po užsienius, kur 5G galimai jau bus įjungtas, kol kas nežinia kaip atsitiks...

„P40“ telefone bus 8GB darbinės atminties ir 128 GB nuolatinės atminties su galimybe atmintį praplėsti papildoma kortele, „P40 Pro“ siūlys tą patį kiekį darbinės atminties ir dukart daugiau nuolatinės atminties (lizdas atminties kortelei taip pat bus).

„P40“ akumuliatoriaus talpa bus 3800 mAh, jo įkrovimas bus vykdomas iki 22,5 W galia. Tuo tarpu „P40 Pro“ akumuliatoriaus talpa bus 4200 mAh talpos, o jo laidinis krovimas bus vykdomas maksimalia 40 W galia, belaidis – maksimalia 27 W galia.

Ir dar svarbu paminėti, kad „P40 Pro“ modelio atsparumo aplinkos veiksniams sertifikavimas yra IP68, o „P40“ – tik IP53. Vadinasi, į dušą su pastaruoju jokiu būdu negalima.

Programinė įranga

Ir jeigu fotokamera yra neabejotina priežastis naujaisiais „Huawei“ telefonais susidomėti, tai programinė įranga yra dar rimtesnė priežastis kol kas šių telefonų vengti. Kaip jau buvo minėta, „Huawei“ pastangos yra titaniškos ir dėl nepalankios situacijos – JAV sankcijų – per galvą verčiamasi norint vartotojams pasiūlyti absoliučiai visas paslaugas, kurios įprastos ir „nesankcijinių“ telefonų naudotojams, bet kol kas galimybės nėra vienodos. O norint tas galimybes kiek galima labiau suvienodinti vartotojams teks imtis labai specifinių veiksmų.

„Huawei App Gallery“ programėlių asortimentas šiuo metu gana smarkiai skiriasi nuo to, ką galima rasti „Google Play“ parduotuvėje. Na, maždaug tiek, kiek „Koop“ parduotuvės asortimentas Valkininkuose skiriasi nuo „Maximos XXXX“ Viliuje. Norite „Instagram“, „Facebook“, „Messenger“, „Youtube“ programėlių? Labai gaila, bet šiuo metu šios prekės neturime. Ieškote PUBG, „Call of Duty“, „Candy Crush“ ar „Gardenscapes“? Kviečiame užsukti kitą dieną. Norite prisijungti prie savo elektroninio banko naudojantis „Smart ID“? Labai atsiprašome, bet ne šiandien.

Didelę dalį visų šių trūkumų galima pašalinti naudojant „Phone Clone“ turinio perkėlimo iš seno telefono į naują įrankį – kai kurias iš minėtų programėlių („Instagram“, „Facebook“, „Messenger“, didesniąją dalį žaidimų) galima perkelti būtent tokiu būdu (dalis programėlių atsiunčiama iš saugių, atvirai prieinamų interneto išteklių, nesusijusių su „Google Play“), kai kurias pakeisti interneto naršyklės sąsaja (pavyzdžiui, „Youtube“ teks naudoti ne per programėlę, o per interneto svetainę youtube.com). Kai kurioms programėlėms galima rasti alternatyvas (pavyzdžiui, „Huawei“ neseniai pasirašė partnerystės sutartį su „TomTom“ ir būtent per šią įmonę teiks navigacijos paslaugas).

Bet didžiausių sunkumų kelia vadinamosios „vietinės“ programėlės. Norite važiuoti viešuoju transportu ir už kelionę apmokėti „m.Ticket“ programėle? Prašom. Parkuotis su „m.Parking“? Taip pat mielai. Užsisakyti maisto su „Wolt“? Jokių problemų. Prisijungti prie banko su „Smart ID“, išsikviesti pavežėtoją su „Bolt“? Niekaip ne. Net ir po telefono turinio klonavimo – ne. Bet gamintojas tvirtina, kad tai – tik laikinos problemos. Kad su „Bolt“ ir su „Smart ID“ dėl programėlių įkėlimo į „App Gallery“ tariamasi ir visos mums įprastos lokalios bei globalios paslaugos, kiek tai įmanoma, skubiai perkėlinėjamos į „Huawei“ programėlių parduotuvę.

Vienas labai nustebinęs niuansas: nors prie savo el. bankininkystės paskyros su „Smart ID“ prisijungti naudojant „P40 Pro“ šiuo metu neįmanoma, tiesiogiai jungtis prie SEB pavyko be jokių papildomų identifikavimo priemonių. Patogu? Taip. Saugu? Sunkoka tuo patikėti. Bet teks – vargu, ar bankas leistų prie savo sistemų jungtis naudojant nesaugiomis priemonėmis.

Abejotinos vertės „App Gallery“ privalumas – čia galite rasti tokių programėlių, kurių nerasite „Google Play“ parduotuvėje. Na, dešimtis „Candy Crush“ klonų, kažką panašaus į PUBG žaidimą ir daugelio kitų žaidimų kiniškas kopijas. Žaidimų su originaliomis žaismo mechanikomis rasti nebus lengva – deja, tenka pripažinti, kad kopijuoti daugeliui šios šalies programėlių kūrėjų (būtent jie kiekybiškai dominuoja „Huawei App Gallery“) vis dar yra kur kas paprasčiau, nei kurti.

Tai ką daryti?

Kol kas naujųjų „Huawei“ telefonų padėtis yra ganėtinai abejotina. Taip, kamera fantastiška, pats telefonas atrodo ir veikia smagiai ir greitai. Ekranas puikus. Ir kainą gamintojas žada neblogą. Bet neaiškumas su kai kuriomis programėlėmis ragina jei ne atsisakyti, tai bent jau atidėti šį pirkinį iki dienos, kai viskas veiks be priekaištų ir tikrai ne prasčiau nei pernykštis telefonas. Pastangas vertinti galima, bet balsuoti savo pinigine reikėtų tik už rezultatą. O kai tas rezultatas bus – būtinai pranešime.

Kaina

Lietuvoje „P40“ ir „P40 Pro“ modelius bus galima rinktis ledo baltos, sidabrinės ir juodos spalvų variantus.

Gamintojo rekomenduojama „Huawei P40“ kaina – 799 Eur, „Huawei P40 Pro“ – 1049 Eur.

Išankstinius telefonų užsakymus prekybininkai pradėjo priiminėti nuo kovo 27 dienos, įprastinės prekybos ir įrenginių pristatymo užsisakiusiems pradžia – balandžio 6 dieną.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(3)
(6)
(-3)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: