„Bentley“ vadovas sulaukė pikto laiško - „nebandykite gaminti senų modelių“  (2)

„Bentley Blower“ - tai legendinis anglų sportinis automobilis, sukurtas „Bentley 4½ Litre“ pagrindu. Šie automobiliai buvo gaminami 1927-1931 metais, todėl šiandien jie yra labai reti ir labai brangūs. Tačiau „Bentley“ nuskenavo vieną tokį sportinį automobilį ir ketina pagaminti 12 gamyklinių replikų. Puiki žinia? Na, garsiausi „Bentley Blower“ gerbėjai ją sutiko net labai priešiškai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Bentley 4½ Litre“ - tai ne tik sportiniai automobiliai, bet ir prabangūs limuzinai. Tų „Blower“ versijų, nešiojusių kompresorius, yra labai mažai. „Bentley“ nusprendė pagaminti dar kelis. Tai nebūtų kažkokios modernios replikos - šie automobiliai būtų gaminami pagal ano meto specifikacijas. Detalės iš vieno tiktų kitam. Gera žinia ta, kad tai leis „Bentley“ gaminti atsargines dalis seniems automobiliams. Blogoji - turtingi „Bentley Blower“ savininkai tam prieštarauja.

Adrianas Hallmarkas, „Bentley“ vadovas, neseniai sulaukė laiško, kurį pasirašė mados pasaulio guru Ralphas Laurenas, garsaus automobilių muziejaus Nyderlanduose savininkas Evertas Louwmanas, britų milijardierius Anthonyis Bamfordas ir keletas kitų įtakingų „Bentley“ gerbėjų. Laiške išreikštas nepasitenkinimas naujais „Bentley Blower“ automobiliais. Kolekcionieriai nenori, kad „Bentley“ juos gamintų, nes tai, pasak laišką pasirašiusių žmonių, sumažins originalių automobilių vertę. Laiške minima istorinė vertė ir susižavėjimas tuose automobiliuose matomais 20 amžiaus pradžios inžineriniais sprendimais, bet akivaizdu, kad kolekcionieriai bijo ir dėl kitos vertės - tos, kuri matuojama eurais.

Laiške tikinama, kad tokia atkurta klasika naikina ribą tarp originalo ir kopijos. Tačiau panašių skundų nesulaukė panašius projektus vykdantys „Jaguar“ ir „Aston Martin“. Be to, kur kas mažiau tikslias replikas kuria kitos kompanijos.

„Bentley“ šią programą pradėjo dėl to, kad atėjo laikas restauruoti kompanijai tebepriklausantį modelį. Visos „Bentley Blower“ detalės buvo nuskenuotos ir atkurtos kompiuterio ekrane. Tai leidžia geriau įsivaizduoti gamybos procesus bei kaip šiuolaikiškai pagamintos klasikinės detalės tiks viena kitai. Tie 12 naujų „Bentley Blower“ modelių uždirbs kompanijai šiek tiek pinigų, kurie kompensuos programos kaštus. Ir taip klasikinių „Bentley“ savininkai galės įsigyti naujų „Bentley“ gamyklose sukurtų detalių.

Tokia atkurta klasika turi ir kitų privalumų. Originalūs „Bentley Blower“ ir panašūs tos kartos automobiliai važinėja labai retai. Dažniausiai jie stovi muziejuose ar privačiuose garažuose, į lauką išriedėdami tik įvairių švenčių metu. Jie yra labai saugomi ne tik dėl to, kad yra istoriškai vertingi, bet ir dėl to, kad yra elementariai brangūs. Dažnam kolekcionieriui tokie automobiliai yra investicija. Aukso kainos gali kristi, nekilnojamo turto kainos svyruoja, o bankai tai didina tai mažina palūkanų normas. Klasikiniai automobiliai tik brangsta. Ir dabar, galima spėti, „Bentley Blower“ savininkai ėmė manyti, kad jų automobiliai brangs lėčiau.

Tie nauji „Bentley Blower“ galės būti naudojami. Tai nėra patogus automobilis kelionėms, bet jais bus galima be baimės dalyvauti istorinėse lenktynėse ir panašiuose renginiuose. Juk apgadintus automobilius bus galima greitai sutaisyti tiesiai iš „Bentley“ įsigytomis detalėmis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(36)
(1)
(35)

Komentarai (2)