Jei turite šias programėles, geriau iš karto pašalinkite - aptiktas keistas tinklas, kuris greičiausiai vagia asmeninę informaciją  (3)

„CyberNews“ tyrimų komanda neseniai aptiko labai keistą kibernetinių nusikaltėlių grupę, kurią sudaro 27 programėlių kūrėjai. Pranešama, jog jie yra sukūrė 27 aplikacijas, o jos šiandien turi daugiau nei 68 mln. instaliacijų. Keisčiausia tai, kad visos šio tinklo sukurtos programėlės yra kone identiškos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kodėl šios programėlės neturėtų būti Jūsų telefone?

  • Visų pirma jos reikalauja daugybės įvairiausių leidimų.
  • Visi programėlių kūrėjai naudoja tą pačią privatumo politiką, kuri paskelbta „Google Docs“ faile.
  • Visoms programėlėms priskirtas labai panašus puslapis, o visų jų nuorodų struktūra – identiška.
  • Visos aplikacijos yra akivaizdžios viena kitos kopijos.
  • Kai kurios programėlės yra pavogtos iš kitų kūrėjų, kurių aplikacijos yra populiaresnės.
  • Kai kurie šių programėlių kūrėjai naudoja šiek tiek pakeistus populiarių futbolininkų vardus. Neaišku koks to tikslas, tačiau tikėtina, jog tikimasi taip sulaukti daugiau dėmesio.

Leidimai, kurių prašo šios įtartinos programėlės

Aukščiau išvardintos priežastys galbūt gali pasirodyti ir nelabai reikšmingos, tačiau pažvelgus į leidimus, kurių prašoma – įtarimų turėtų tik padaugėti. Manau nesunku sutikti, jog tokios prieigos gali sukelti klausimų:

  • Skambučių įrašymo programėlė: reikalinga prieiga prie kameros;
  • Skaičiuotuvo programėlė: reikalinga prieiga prie kameros;
  • Dviejų paskyrų programėlė: reikalinga prieiga prie GPS, kameros, mikrofono, kalendorius. Taip pat prašome galimybės peržiūrėti ir koreguoti kontaktus, failus ir pan.;
  • Nuotraukų koregavimo programėlė: reikalinga prieiga prie garso įrašymo;

Akivaizdu, jog nė vienai iš tokio tipo programėlių nėra reikalingos prieigos, kokių jos prašo. Esminis klausimas išlieka paprastas – kam vis dėlto tai reikalinga?

Kokia žalą gali padaryti šios programėlės?

Nesunku suprasti, jog tokios programėlės greičiausiai vagia asmeninę informaciją, tokią kaip nuotraukas, vaizdo įrašus, buvimo vietą ir pan. Suteikę reikiamus leidimus, to net nepastebėsite, tačiau jūsų informacija atsidurs ant prekystalio, o telefono kontrolė priklausys jau ne tik jums, nes kažkas kitas galės atlikti skambučius ar rašyti žinutes ir pan.

Norite išvengti galimų problemų? Žemiau pateikiame 27 programėlių kūrėjus, kurie galimai priklauso šiam slaptam tinklui ir kurių aplikacijų rekomenduotina vengti, o jeigu turite – nedelsiant pašalinti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(39)
(13)
(26)

Komentarai (3)