Pasaulio turtingieji nuo koronaviruso slepiasi milijonus kainuojančiose slėptuvėse: Rusijoje pastatė 400 kvadratinių metrų ploto bunkerį, vertą 2 milijonų JAV dolerių (Video)  (3)

Įmonių, kurios įrengia slaptavietes arba bunkerius, paslaugų paklausa pastaruoju metu gerokai išaugo. Tarp tų, kurie yra pasirengę sumokėti kone 150 tūkst. dolerių, arba 137 tūkst. eurų, už galimybę jaustis saugiam, yra ir klientų iš Rusijos, rašo forbes.ru.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2010 m. vasarą dėl gaisrų Maskvos srities durpynuose, sostinėje ir jos apylinkėse kelias savaites tvyrojo smogas.

Vienas verslininkas kreipėsi į bendrovę, užsiimančią slėptuvių ir bunkerių statybomis. Už 200 kvadratinių metrų ploto slėptuvę, įrengtą namo Maskvoje, rūsyje, verslininkas sumokėjo 150 tūkst. dolerių, arba 137 tūkst. eurų.

Statybos truko apie mėnesį. Kol degė durpynai, Dmitrijus su šeima gyveno slėptuvėje, o dabar joje saugo paveikslus ir vertybes.

Šioje srityje dirbančios bendrovės „Spetsgeoproekt“ vadovas Danila Andrejevas kasmet uždirba 200 milijonų rublių, arba 2,5 mln. eurų, per metus pastato apie 30 slėptuvių ir 10 bunkerių.

Tačiau šie skaičiai – „taikiu“ laiku. Šiuo metu užsakymų skaičių augina COVID-19 pandemija ir baimė, kas bus jai pasibaigus, kai pasaulis susidurs su ekonomikos nuosmukiu ir prastėjančiu gyvenimo lygiu. Ypač aktyviai kreipiasi turtuliai – tiek Rusijoje, tiek visame pasaulyje.

Labiausiai bunkerių ir slaptavičių įrengimas išvystytas JAV. Pagrindiniai Amerikos pramonės atstovai nurodė, kad sulaukia užklausų ir iš Rusijos klientų.

Pavyzdžiui, dviejų įmonės JAV pagamintų objektų plotas maždaug 46 kvadratiniai metrai, o kaina – 150 tūkst. dolerių, arba 137 tūkst. eurų.

Bendrovė skaičiuoja, jog per pirmuosius tris 2020 m. mėnesius bunkerių ir slėptuvių paklausa padidėjo 2000 proc., palyginti su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus.

Bunkerio statyba gali užtrukti nuo 3 iki 12 mėnesių, priklausomai nuo ploto, vietos ir medžiagų bei darbo jėgos.

Visose slėptuvėse įdiegtos oro sistemos, leidžiančios pašalinti patogeninius mikroorganizmus ir radioaktyviąsias daleles.

Bendrovė bunkerius ir nuomoja. „Dažnai nutinka, kad užsienio klientai perka slėptuvę JAV, norėdami persikelti čia, kai ateis laikas“, – aiškino bendrovės JAV atstovas.

Daugiausia požeminių bunkerių statybomis domisi Maskvos (Rubliovkos, Jaroslavkos, Dmitrovkos), Sankt Peterburgo ir aplinkinių rajonų gyventojai. Tačiau Rusijoje paklausiausi yra ne bunkeriai, o slėptuvės, įrengtos jau pastatytame name ir aprūpintos hermetiškais langais bei durimis, autonominiu maitinimo šaltiniu.

Tokios patalpos gali ne tik apsaugoti nuo užteršo oro, dujų atakų, bet ir užtikrinti savininkų saugumą prasidėjus neramumams. Slėptuvėse įrengti generatoriai, galintys gaminti elektrą, jai dingus, nepriklausoma akumuliatorių sistema, ventiliacija, vandens ir maisto atsargų.

Kambaryje taip pat įrengti jutikliai, nustatantys nuodingųjų medžiagų, taršos ir radiacijos lygį, vaizdo stebėjimo sistemos, slėptuvėje galima būti net ir kilus gaisrui.

Slėptuvėje įmanoma gyventi mėnesį, nepatiriant jokių ypatingų sunkumų, ji suprojektuota taip, kad iš ten iškrapštyti žmogų ypač sunku.

Tokio slėptuvės kaina prasideda nuo 3 milijonų rublių, arba 38 tūkst. eurų, pilnavertis bunkeris po žeme – nuo 10 milijonų rublių, arba 128 tūkst. eurų. Bendrovė didžiausią bunkerį pastatė Tverės regione – 400 kvadratinių metrų ploto bunkeris vertas 2 milijonų dolerių, arba 1,8 mln. eurų.

Nepaisant padidėjusio paklausos, manoma, kad tarp klientų mažuma tų, kurie nusprendė pasistatyti slėptuvę būtent dėl pandemijos. „Klientai supranta, kad pasaulis pasikeitė, kad viskas nėra taip stabilu, kaip atrodė anksčiau, šiandien yra pandemija, koronavirusas, rytoj kažkas kita“, – kalbėjo bunkerius įrengiantis verslininkas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(16)
(1)
(15)

Komentarai (3)