Jums nesivaidena – šis karinis laivas iš tikrųjų stovi ant žemės ir niekada neplaukiojo  ()

„USS Recruit“ techniškai yra karinis laivas. USS raidėmis žymėti tik tarnaujantys JAV karinių jūrų pajėgų laivai, todėl neabejokite – „USS Recruit“ iš tikrųjų buvo įrašytas į aktyvių laivų sąrašą. Tačiau jis buvo pastatytas ant žemės ir niekada korpusu nepjaustė jūrų bangų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš tikrųjų, „USS Recruit“ toks net nebuvo pirmasis, tačiau yra vienintelis JAV išlikęs iki šių dienų. Jo pirmtakas, taip pat nešiojęs „USS Recruit“ vardą, Manhatane plaukiojo iki 1920 met., „USS Commodore“ sausumoje tarnavo iki aštuntojo dešimtmečio pradžios, o „USS Blue Jacket“ sausumoje dreifavo iki 1993 metų. Visi, išskyrus „USS Recruit“, buvo išardyti vos baigę tarnybą.

Tikriausiai lengvai atspėjote, kam skirti tokie sausumoje pastatyti kariniai laivai. Tai – mokymų centrai, kuriuose būsimi jūreiviai mokosi judėti laivo viduje bei naudotis įvairiais prietaisais. „USS Recruit“ pagal „Dealey“ klasės eskadrinio minininko pavyzdį 1949 metais buvo pastatytas Laivyno mokymų bazėje San Diege, Kalifornijoje. Tiesa, „USS Recruit“ yra trečdaliu mažesnis nei tikras karinis laivas ir, žinoma, neturi variklio ar sraigtų. Mažesnis dydis leido sutaupyti pinigų, tačiau paliko pakankamai erdvės jūreivių mokymui.

„USS Recruit“ viduje jūreiviai mokėsi reaguoti į aliarmus, naudoti virves, paieškos prožektorius, vairą, variklio komandų telegrafą ir kitus prietaisus. Jie taip pat mokėsi tiesiog greitai judėti laive. Galbūt iš pirmo žvilgsnio tai atrodo paprasta, tačiau grupei žmonių nėra lengva greitai bėgioti tarp skirtingų laivo denių.

 

„USS Recruit“ turėjo praktiškai visą reikiamą įrangą ir ginkluotės muliažus. Būsimi jūreiviai tikrai galėjo įsijausti į savo būsimą darbą. Juk „USS Recruit“ netgi turėjo savo vietą JAV Karinėse jūrų pajėgose. Na, bent jau iki 1967-ųjų, kuomet „USS Recruit“ buvo išbrauktas iš aktyvią tarnybą atliekančių laivų sąrašų. Taip įvyko dėl to, kad tuo metu buvo pereinama prie kompiuterinės laivų kategorizavimo sistemos, kuri tiesiog nepripažino tokio tipo laivo.

1982 metais „USS Recruit“ sugrįžo į aktyvią tarnybą atliekančių laivų sąrašą. Vėlgi, tai buvo tik biurokratinis formalumas – šis laivas niekada nebuvo sustojęs vykdyti apmokymus. Kadangi „Dealey“ klasės eskadriniai minininkai vėliau nebebuvo tokie svarbūs, „USS Recruit“ buvo modifikuotas ir tapo panašus į „Oliver Hazard Perry“ klasės frigatą. Ir sėkmingai tarnavo iki 1997-ųjų, kuomet laivyno mokymų bazė toje vietoje buvo uždaryta.

 

„USS Recruit“ San Diege tebestovi ir šiandien. Aplink jį važinėja į prekybos centrus ar restoranus atvykstantys automobiliai, jį dažnai fotografuoja praeiviai. Šis laivas yra įtrauktas į Nacionalinį istorinių vietų registrą, todėl yra saugomas ir turbūt niekada nebus nugriautas. Šiais laikais mokymams tokie muliažai nebėra pasitelkiami – naudojamos kompiuterinės simuliacijos ir tikri laivai.

Sausumoje yra nemažai laivų. Remontui iškeltos jachtos, seni laivai-muziejai, sudužusių laivų liekanos – tokių objektų yra visame pasaulyje. Tačiau laivų, kurie nuo pat pradžių buvo statomi sausumai, nėra daug, todėl „USS Recruit“ ir atrodo toks keistai mielas objektas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Nodum.lt
Nodum.lt
(12)
(3)
(9)

Komentarai ()