Mokslininkai surado naują vandenilio gamybos būdą - ir pigesnis, ir praktiškesnis, ir pritaikomas kitose srityse  (9)

Vandenilis dažnai vadinamas ateitis kuru, tačiau jis turi vieną problemą – nors jo Žemėje netrūksta, jo išgavimui reikia daug energijos. Valensijos politechnikos universiteto mokslininkai ką tik patobulino vandenilio kuro gamybos technologiją – mikrobangos pavers elektrą vandeniliu.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2020-11-18 Mokslininkai surado naują vandenilio gamybos būdą - ir pigesnis, ir praktiškesnis, ir pritaikomas kitose srityse  (9)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vandenilis įprastai išgaunamas elektrolizės būdu. Primityviai sakant, elektra skaldomos vandens molekulės, išlaisvinant vandenilio atomus. Kaip žinote, vandens formulė yra H₂O, o Žemė yra vandens planeta. Be to, kai vandenilis yra naudojamas kaip kuras, į aplinką išskiriami tik vandens garai. Taigi, šio kuro mums niekada nepritrūktų.

Viena iš perspektyviausių vandenilio panaudojimo sričių – transportas. „Toyota Mirai“ ir kiti vandeniliu varomi automobiliai iš esmės yra elektromobiliai, kurie energiją sau pasigamina patys. Privalumas tas, kad vandenilio bakus galima užpildyti taip pat greitai kaip ir benzino. Taigi, kelionėje nereikia daryti didelių pertraukų, norint įkrauti baterijas. Trūkumai – vandenilio gamyba labai neefektyvi, vandenilio kuro elementai brangūs, o infrastruktūra – neišvystyta.

 

Bent vieną šią problemą ispanų mokslininkai tikisi išspręsti – jie nori vandenilį gaminti pasitelkę mikrobangas. Ir taip būtų gaminamas ne tik vandenilio kuras pramonei ir transportui – taip būtų galima gaminti ir sintetinius degalus ir aplinkai nekenkiančius žemės ūkio chemikalus. Mikrobangų metodas ypatingas tuo, kad vandenilio gamybai nereikalingi elektrodai, todėl pats procesas yra žymiai pigesnis. Be to, jam reikia mažiau priežiūros, todėl jis ypač tiktų perteklinei žaliajai energijai panaudoti.

Vandens molekulių skaldymas mikrobangomis nėra visiškai nauja idėja. Tačiau ispanų mokslininkai kuria technologiją, kuri tai leistų daryti nuolat ir pakankamai praktiškai. Tai, beje, nebūtų daug efektyvesnis vandenilio gamybos būdas – tiesiog jis būtų pigesnis. Be to, tą pačią technologiją būtų galima panaudoti ir sintetinių degalų gamybai, nors kol kas mokslininkai nedetalizuoja kaip. Matyt, prireiks dar kelių tyrimų, kol šią technologiją bus galima komercializuoti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(44)
(10)
(34)

Komentarai (9)