Visus sužavėjęs projektas iš kišenės traukia naują kozirį: mažas modulinis branduolinis reaktorius per dieną pagamintų 50 tonų vandenilio  (4)

„NuScale Power“, amerikiečių startuolis ketinantis gaminti itin mažas branduolines jėgaines, pastaruoju metu sulaukia didžiulės kritikos. Žmonėms nepatinka, kad kompanijos technologijos yra paremtos senamadiškais branduoliniais reaktoriais. Nepatinka ir valstybinis finansavimas, kurio, atrodo, niekada nepakanka. Ir pats faktas, kad tokie reaktoriai būtų įrengiami netoli gyvenamųjų zonų. Tačiau vienas teigiamas faktas išliko - „NuScale“ reaktoriai pagamintų daug vandenilio.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2020-12-15 Visus sužavėjęs projektas iš kišenės traukia naują kozirį: mažas modulinis branduolinis reaktorius per dieną pagamintų 50 tonų vandenilio  (4)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie „NuScale Power“ jau esame rašę. Iš pradžių džiugiai, kai buvo paskelbta, kad „NuScale“ reaktorius gavo JAV Branduolinės energetikos reguliavimo komisijos palaiminimą kaip saugus įrenginys. Vėliau ne taip džiugiai, kai teko kalbėti apie tai, kad kai kurie JAV miestai traukėsi iš projekto. Tačiau jis nėra žlugęs.

„NuScale“ norėtų gaminti itin mažus modulinius reaktorius. Jie būtų labai saugūs, nes juos būtų lengviau aušinti ir sandarinti. Kartu jie būtų ir labai efektyvūs, pakankamai pigūs ir lengvai įrengiami. Be to, „NuScale“ čia nenaudojo nepatikrintų eksperimentinių technologijų, kas padėjo kompanijai pelnyti tą institucijų pripažinimą.

Tik nuo kritikos tai nesaugo. Branduolinė energetika yra pasimetusių žmonių taikinys. Viena vertus, ji yra labai švari, saugi ir efektyvi. Kita vertus, branduolinės jėgainės nėra taip gražiai apibūdinamos kaip vėjo ar saulės. Ir taip viename virvės gale yra branduolinės energetikos mėgėjai ir aplinkosauga susirūpinę žmonės, kitame - branduolinės energetikos šalininkai ir aplinkosauga susirūpinę žmonės. Kurioje pusėje stovi iškastinio kuro pramonė žinote ir patys.

 

Tačiau „NuScale“ problemos nėra susijusios tik su žmonių susidomėjimu Černobylio bei Fukušimos tragedijomis bei komiksais apie radioaktyvius mutantus. Kompanija kritikuojama ir dėl didelių valstybinių investicijų, be kurių garantuotai būtų žlugusi. Ar tos investicijos nebūtų naudingesnės kitur?

Dabar pasirodė naujienų, kad „NuScale“ reaktoriai geri ne tik elektros energijai gaminti - jie gali sukurti ir pigaus vandenilio. 250 MWt modulis per dieną gali pagaminti beveik 50 tonų vandenilio. Palyginimui, ankstesnis 200 MWt modulis pagamino mažiau nei 40, o tai rodo įrenginių didinimo galimybes neprarandant našumo.

 

„Toyota Mirai“ 100 kilometrų sunaudoja apie 0,76 kg vandenilio. Taigi, galite įsivaizduoti, kiek daug yra tie 50 tonų - tas vandenilis labai praverstų po truputį kuriamiems vandeniliu varomiems laivams. „NuScale“ tai pasiekia išskirdami vandenilį iš iki labai aukštos temperatūros įkaitintų garų. Kompanija skaičiuoja, kad 50 tonų vandenilio per dieną sumažintų CO2 emisijas 460 tonų per dieną.

Sunku prognozuoti, kokiu keliu nueis „NuScale“ projektas. Kas gali pasakyti, ar iš to kas nors pavyks. Tačiau ateityje, kai mums labai reikės švarios energijos šaltinių, būtų gerai turėti bent kelis pasirinkimus. Itin maži branduoliniai reaktoriai yra viliojanti idėja.

(50)
(0)
(50)

Komentarai (4)