„Šaltoji plazma“ - pragaras, iš kurio nėra kelio atgal. Kaip kosminė technologija jau keičia mūsų gyvenimus - ką tokio sukūrė JONIX ir kodėl prasideda visiškai nauja era (Video)  ()

Jei patektumėte į tokį „šaltosios plazmos“ lauką - per akimirksnį iš jūsų nieko neliktų. Tačiau įvaldžius kosminę technologiją atsiveria tokios galimybės, apie kurias retas tesusimastytų. „Šaltoji plazma“ jau keičia mūsų gyvenimus.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-11-26 „Šaltoji plazma“ - pragaras, iš kurio nėra kelio atgal. Kaip kosminė technologija jau keičia mūsų gyvenimus - ką tokio sukūrė JONIX ir kodėl prasideda visiškai nauja era (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JONIX jonizatoriai - ką tik į Lietuvą atkeliavusi naujiena

Į Lietuvą įžengusi JONIX kompanija iškart sukėlė susidomėjimą. Jauna, 2013-aisiais Italijoje taikomosios chemijos mokslininkų, tyrėjų ir biologų įkurta kompanija, kuri iš esmės siūlo dar negirdėtus oro valytuvus.

JONIX kompanijos internetinėje svetainėje galite rasti įvairių jonizatorių pasiūlymų:

  • JONIX CUBE Nero - nuo 599 € (tinka 85 m2 pločio patalpai).
  • JONIX STEEL 2F - 1799 € (tinka 1000 m3 tūrio patalpai).

Nors kainos ir nėra mažiausios, bet įrenginiai parduodami Lietuvoje, suteikiama 24 mėnesių garantija ir svarbiausia - jie yra unikalūs pagal savo technologiją. Specialistų komanda sukūrė unikalią oro valymo sistemą, kurioje naudojama šaltos plazmos (NTP) technologija.

„Šaltoji plazma“ - pažangiausia dezinfekavimo technologija pasaulyje

JONIX kompanijos jonizatoriai naudoja būtent tokią technologiją. Ir Padujos, viename garsiausių Italijos ir Europos universitetų, prof. Andrea Crisanti komandos atlikti laboratoriniai tokių jonizatorių tyrimai rodo, kad JONIX įrenginiai pasižymi įspūdingu efektyvumu.

Remiantis tyrimo rezultatais, JONIX jonizatorius dezinfekuoja orą ir paviršius nuo virusų, grybelių, bakterijų, alergenų, lakiųjų organinių junginių ir kvapų. Ir vos per 30 minučių sunaikina 99,9999 % patalpoje esančių koronavirusų. 

O kas gi tiksliai yra ta „šaltoji plazma“?

Jei mintyse plazma asocijuojasi tik su dideliu atviros liepsnos ar žvaigždės karščiu, tai atsakymas labai paprastas – turėtumėte sudegti. Bet jei pakliūtumėte į šaltosios plazmos lauką?

Tikrai taip, egzistuoja ne tik karštoji, bet ir šaltoji plazma.

Plazma susidaro tuomet, kai paprasčiausios dujos jonizuojamos ir susiformuoja praktiškai vienodas teigiamųjų ir neigiamųjų krūvių tankis. Priešingo krūvio dalelės visomis išgalėmis bando vėl susijungti, tačiau to negali padaryti, kol yra plazmą kuriantis poveikis. Kai tik poveikis pranyksta, visos dalelės kaip magnetai sulimpa tarpusavyje ir dujos vėl tampa tokios kaip anksčiau – tarsi nė nebūtų nieko įvykę.

 

Dujų jonizaciją ir plazmos susidarymą gali sukelti ne tik kaitinimas, bet ir įvairių rūšių spinduliavimas (ultravioletiniai, rentgeno spinduliai, Saulės spinduliai), dujų atomų bombardavimas greitomis įelektrintosiomis dalelėmis, dujo išlydžio metu. Tada gaunama vadinamoji žemos temperatūros plazma.

Nors šaltoje plazmoje elektronai įkaitinami iki tūkstančių laipsnių, tačiau kai plazmoje esančių jonų tankis nedidelis, plazmos šiluma perduodama nejonizuotoms molekulėms ir taip ji atvėsta iki žmogaus organizmui priimtinos temperatūros.

Kuo „šaltoji plazma“ geriau už kitas dezinfekavimo priemones?

Turbūt pastebėjote, kad rinkoje yra įvairiausių oro filtrų, tačiau visi jie turi aiškų trūkumą. Net patys geriausi HEPA/EPA filtrai visiškai nesulaiko virusų ir kitų kenksmingų mažiausių dalelių, o tai ką sulaiko, nesunaikina, o tik kaupia savyje. Tačiau jie vieninteliai visiškai nekenksmingi žmogaus sveikatai, todėl iš bėdos ir dabar naudojami ligoninėse bei kosminiuose laivuose.

Kitos, kur kas agresyvesnės oro valymo ir sterilizavimo priemonės – elektrostatiniai nusodintuvai, ozono generatoriai, UV spindulių lempos, vandenilio peroksido generatoriai turi tiek daug šalutinių poveikių.

 

Skleidžia ypač toksišką ozoną, žaizdas trukdančius gyti laisvuosius radikalus ar pavojingus UV spindulius. Tad jie visiškai saugiai gali būti naudojami tik patalpose, kuriose nėra žmonių. 

Štai čia ir pasirodo JONIX kompanija su savaisiais jonizatoriais, naikina be išimties visus patogenus – mažiausius virusus, bakterijas, sporas, grybelius ir net lakiuosius organinius junginius, skleidžiamus įprastinių valymo priemonių, dažų, lakuotų paviršių ir t. t., o tuo pačiu į aplinką neskleidžia absoliučiai jokio ozono, UV spindulių ar jonų.

JONIX įrenginiai savo darbą atlieką per 30 minučių ir yra savo pobūdžiu tiesiog neturi konkurentų.

„Šaltoji plazma“ - pragaras, iš kurio nėra kelio atgal

Tikriausiai daugeliui kyla klausimas: o ką gi tokio padaro šaltoji plazma į jos lauką patekusiems virusams, bakterijos ir kitiems patogenams?

Visų smulkmenų JONIX kompanija neatskleidžia, nes tai patentuota ir griežtai saugoma technologija. Tačiau pats principas yra žinomas.

Kompanijos gaminamuose jonizatoriuose tarp elektrodų praleidžiama elektros srovė. Tarp elektrodų susiformuoja stiprus ir uždaras magnetinis laukas, o jo viduje esantis oras akimirksniu virsta šaltąja plazma. Na, o prietaiso viduje įmontuotas ventiliatorius pučia patalpos orą pro elektrodų barjero kuriamą plazmos lauką.

 

Per tokį šaltosios plazmos lauką keliaujančių virusų, bakterijų ir kitų patogenų laukia tikras pragaras. Visi naikinamieji procesai per milisekundę pasikartoja tūkstančius kartų, todėl iš JONIX jonizatoriaus šaltosios plazmos lauką perėjusių bakterijų, virusų ir kitų patogenų faktiškai nieko nebelieka – sunaikinama netgi jų genetinė medžiaga, be kurios jie negali niekaip atsikurti. Suskaidyti virusų ir bakterijos likučiai virsta nepavojingomis dulkėmis.

Didelis tokios technologijos efektyvumas yra ir tas, kad į aplinką neišleidžiama jokių pavojingų medžiagų ir jais galima naudotis tuo metu, kai patalpoje yra žmonės, - teigia Andrea Crisanti.

„Šaltoji plazma“ - panaudojimo galimybės praktiškai beribės

Šaltos plazmos technologija šiandien yra pažangiausia technologija pasaulyje. Ji naudojama oro, paviršių ir maisto produktų dezinfekavime, medicinoje, žemės ūkyje, NASA naudoja šią technologiją kosminių modulių oro filtruose

 

Įdomu yra tai, kad per pastaruosius metus NASA gana stipriai išvystė šią technologiją ir taip kosminės technologijos - tiek tiesiogine, tiek ir perkeltine prasmėmis - tapo prieinamos eiliniams žmonėms bei įstaigoms. Nuo 2001-ųjų Tarptautinėje kosminėje stotyje atliekami šaltosios plazmos tyrimai suteikė labai daug vertingų žinių, kurias JONIX kompanija sugebėjo pritaikyti ir pasiūlyti eiliniam vartotojui.

NASA tvirtina, kad jau yra įrodyta, kad šaltoji plazma sugeba per kelias sekundes neutralizuoti vaistams atsparias bakterijas, tokias kaip meticilinui atsparią Staphylococcus aureus.

Iš daugiau nei 3500 kelių klinikinių tyrimų pavyzdžių gydytojai nustatė, kad šaltoji plazma gali dezinfekuoti ilgalaikes žaizdas ir padėti greičiau joms užgyti. Senstančioje visuomenėje, kurioje lėtinės, dėl pragulų atsiradusios žaizdos tampa vis opesnė problema, tai gali suteikti milžinišką naudą.

 

Negana to, šaltoji plazma pasirodė puikus įrankis pašalinant mikroskopinius auglius ir vėžio gydyme. Pirmą kartą istorijoje Purdue universiteto (JAV) mokslininkai sukūrė ir praktiškai išbandė (in vitro ir in vivo aut. past.) rašiklio tipo elektro-chirurginį skalpelį, kuris kaip ašmenis naudoja mėlynos spalvos šaltąją plazmą.

Kai vėžiniai augliai yra pašalinami chirurgiškai, veikiami chemoterapijos, radiacijos ar netgi naudojant visas tris priemones, organizme kartais vis vien gali likti mikroskopinių auglių likučių ir taip laikui bėgant jie vėl sugrįžta ir užauga į didelius auglius.

Skamba kaip fantastika, tačiau toks šaltosios plazmos rašiklis gali per 2-7 minutes pašalinti užsilikusias vėžines ląsteles ir tai atlikti nepažeisdamas aplinkui esančių sveikų audinių. Žmogus iš tikrųjų pasveiksta nuo vėžio ir gali nugyventi ilgus metus.

Šaltoji plazma yra tikra sveikatos priežiūros revoliucija, su milžiniškomis pritaikymo galimybėmis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(62)
(36)
(26)

Komentarai ()